Gyártósor Orvosolatlan kiberfenyegetésekkel küzd az ipar

Orvosolatlan kiberfenyegetésekkel küzd az ipar

autopro.hu/V.M. | 2023.08.22 12:23

Orvosolatlan kiberfenyegetésekkel küzd az ipar

Fotó: Pexels

2023 első felében 9,8 százalékkal kevesebb ipari vezérlőrendszereket érintő kiberbiztonsági kockázatról tudtak, mint egy évvel korábban, azonban az új fenyegetések mintegy harmadára jelenleg nincs megoldás, ami kitetté teheti a rendszereket az információs téren keresztül érkező támadásokkal szemben – derül ki egy kutatásból.

Hirdetés

Az amerikai SynSaber kiberbiztonsági vállalat egy, az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának adataira épülő jelentést tett közzé az ipari vezérlőrendszerekkel kapcsolatos kockázatokról. Bár a kutatás amerikai statisztikákat dolgoz fel, azok következtetni engednek arra is, hogy más földrészeken milyen veszélyeknek vannak kitéve a vezérlőrendszerek, azok forgalmazói ugyanis sokszor nemzetközi jelenléttel bíró vállalatok.

A publikáció szerint 2023 első felében 670 új ipari vezérlőket érintő biztonsági rést jelentettek az amerikai minisztériumnak. Ez 1,6 százalékkal elmarad a 2022 első hat hónapjában jelentett 681 darabtól, ugyanakkor míg utóbbiaknak csak 13 százaléka volt olyan, amihez nem állt rendelkezésre valamilyen megoldási lehetőség például frissítés formájában, addig az idén regisztrált fenyegetéseknek 34 százaléka volt ilyen.

A 670 idén jelentett fenyegetés közül 88 kapott kritikus jelölést. 349-et soroltak a magas kockázatot hordozók közé, 215 darabot közepes kockázatúnak találtak, míg 18 veszélyességi fokát alacsonyként állapították meg.

A gyártók vannak leginkább veszélyben

A Drives & Controls által szemlézett jelentés szerint a gyártás és az energiaszektor bizonyultak azon iparágaknak, melyek a leginkább ki vannak téve a biztonsági réseknek. Az év első felében jelentett biztonsági rések 37,3 és 24,3 százaléka kötődött ezekhez a szektorokhoz.

A legtöbb új fenyegetés, egészen pontosan 41 darab a Siemens termékeit illetően merült fel. A német vállalat a Belbiztonsági Minisztérium által eddig regisztrált összes biztonsági rések számát tekintve is vezeti a listát. A Siemens-nél több mint 7000 kockázatot fedeztek fel, míg a sorban második Schneider Electric eszközeinél csupán több mint kétezret.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink