Gyártósor Október végén Veszprémben találkozik a gépgyártás szakma krémje

Október végén Veszprémben találkozik a gépgyártás szakma krémje

Pörge Béla | 2021.09.09 10:20

Október végén Veszprémben találkozik a gépgyártás szakma krémje

Fotó: GTE

Dr. Bárdos Krisztina, a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) ügyvezető igazgatója és Dr. Gyurika István, a veszprémi Pannon Egyetem tanszékvezetője beszéltek az autopro.hu-nak a GTE által szervezett, a Pannon Egyetemen megrendezésre kerülő, a közelgő Gyártás 2021 konferenciáról.

Hirdetés

Október utolsó hétvégéjén rendezik meg a GTE Gépgyártás 2021 konferenciáját. Komoly hagyománya van az eseménynek, ez a 24. alkalom, amikor megtartják, ráadásul a tavalyi évben a koronavírus-járvány miatt is ki kellett hagyni azt az egy évet. Korábban rendre a fővárosban szervezték a konferenciát, ám a GTE úgy döntött, hogy vidéki központokban rendezi meg az eseményt – ezért 2019-ben már Kecskeméten tartották a konferenciát, idén pedig Veszprém ad neki otthont.

A Pannon Egyetem szempontjából mindenképpen előnyös, hogy egy országos, közép-európai szinten is meghirdetésre kerülő konferenciának a helyszíne lehet – fogalmazott Gyurika István, a Pannon Egyetem Géptan Intézeti Tanszékének vezetője az autopro.hu-nak adott interjúban. Hozzátette, az egyetem az infrastruktúrát tekintve maximálisan felkészült.

Dr. Gyurika István, a Pannon Egyetem Géptan Intézeti Tanszékének vezetője

Dr. Gyurika István, a Pannon Egyetem Géptan Intézeti Tanszékének vezetője

Nyilvánvalóan az oktatók és a kutatók szempontjából is fontos a megjelenés, de régiós szinten az ipari vállalatok is képviseltetni fogják magukat. A helyi cégek itt meg tudják beszélni a jövőbeli együttműködésük részleteit is – mondta Gyurika István. Kiemelte, hogy célgépgyártó-, gyártórendszereket előállító- és forgácsolócégek is jelezték a részvételi szándékukat – főleg Veszprém környékbeli vállalatok jelentkeztek, de a GTE országos szinten várja a cégeket a konferenciára.

Bárdos Krisztina, a Gépipari Tudományos Egyesület ügyvezető igazgatója a GTE nemzetközi tevékenységei közül a ManuFuture-t emelte ki, ami a vezető európai uniós gyártástechnológiai platform, ez a jövő gyártástechnológiai megoldásaival foglalkozik. Ennek látja el a GTE a kizárólagos hazai képviseletét – a nemzetközi kapcsolatok építésére egyébként a konferencián is lesz lehetőség, mert határon túli és külföldi résztvevőket is várnak rá.

Végre személyes találkozó

Olyan időket élünk, amikor másfél hónapra előre nemigazán lehet tervezni a járvány hullámai miatt, ráadásul a nyár is csak nemrég ért véget, így nehéz megbecsülni, mennyi résztvevője lehet majd a konferenciának. Gyurika István ennek ellenére bizakodó, úgy véli, a következő hetekben fog igazán felpörögni a jelentkezés – ám már eddig is több pozitív visszajelzés érkezett az egyetemek és az ipari szereplők felől is.

Bárki, akinek eddig említettük ezt a lehetőséget, azonnal pozitívan reagált – emelte ki a tanszékvezető, hozzátéve, hogy a részvételi díjaknál sem a nagy nyereségre mennek a szervezők, hanem a cél az, hogy minél többen részt vegyenek a konferencián, ami egy kapocs lehet az ipar és az egyetemek között.

Nem merek számokat mondani, de jó ütemben halad a jelentkezés – mondta Bárdos Krisztina, hozzátéve, hogy a GTE idén ősszel tartott eddigi két rendezvényén egyaránt 20-30 százalékkal többen vettek részt, mint ahogyan azt előzetesen várták – ebben bíznak az egyesületnél a Gépgyártás 2021 konferencia esetében is.

Dr. Bárdos Krisztina, a GTE ügyvezető igazgatója

Dr. Bárdos Krisztina, a GTE ügyvezető igazgatója | Fotó: GTE

Nemcsak bemutatjuk a legújabb gyártástechnológiai ismereteket, hanem közérthető módon igyekszünk elmagyarázni ezeket, a mindennapi céges életnek megfelelően. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a gépipar és az ahhoz tartozó technológiai ismeretek a mindennapok valóságát jelentik. Szeretnénk olyan hétköznapi megoldásokról is beszélni, amik érdekelhetik a résztvevőket – mondta Bárdos Krisztina arról, miért érdemes a cégek képviselőinek megjelenni a konferencián.

Az ügyvezető kiemelte, hogy interaktív programok lesznek a konferencián, a szünetekben pedig természetesen lehetőség nyílik a személyes kapcsolatok építésére – ez az elmúlt másfél évben felértékelődött.

Gyurika István megjegyezte, hogy nincs igazán jó tudományos konferencia kulturális program nélkül, ezt a szerepet idén a nemzetközi hírnévnek örvendő litéri Zöldág Néptáncegyüttes tölti majd be.

Sokat tanulhatnak egymástól

A kapcsolatépítésen kívül a cégek új ismeretekhez is juthatnak a konferencián, hiszen olyan kutatásokkal, kutatási eredményekkel találkozhatnak, amiket a később aztán fel fognak használni. Ilyen szempontból a cégeknek nagyon fontos, hogy itt legyenek, és persze ők is tarthatnak előadást, az elmélet szó szerint találkozik a gyakorlattal – fogalmazott a tanszékvezető

A hosszú évek hagyományára visszatekintő konferencia a GTE számára azt jelenti, hogy a szakosztályaink révén meg tudunk jelenni olyan területeken is, amik a gépipar egyes szegmenseit jelentik, ugyanakkor átfogó ismereteket tudunk átadni tudásközvetítő szervezetként – mondta Bárdos Krisztina, hozzátéve, hogy a GTE feladatai közé tartozik a tudásközvetítés, ennek egyik eleme a konferencia megrendezése, de felhívta a figyelmet arra, hogy más rendezvényeket is tart a szervezet – ilyen volt például a Magyar Ipari Célgép Nagydíj is, amiről az autopro.hu is beszámolt.

Bővülhet a GTE

Ahogy egyre inkább előtérbe kerül az ipari termelés a gazdaságban, úgy egyre inkább tudunk a fiatalok számára pezsgő szakmai életet biztosítani, ami vonzóvá teszi számukra a pályát, és a GTE rendezvényeit, egyéb szolgáltatásait – fogalmazott az ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy az egyesület számára rendkívül fontos az országos hálózatépítés, ezért szeretné a GTE a taglétszámát növelni, fiatalítani.

Gyurika István arról is beszámolt, hogy Veszprémben a T-NC Technika Kft. tulajdonosa már kifejezte szándékát, hogy egy helyi, iparos közösséget össze lehetne hozni a GTE égisze alatt. Ez nemcsak a taglétszám növelése miatt jó hír, hanem azért is, mert az egyesületben az ipari oldal gyengébb, mint a kutatói, oktatói ág, ezért egyértelműen az ipari oldal felé szeretnének bővíteni. Így lehet igazán szerepe a GTE-nek a nemzetgazdaság növelésében - tette hozzá a tanszékvezető.

A GTE egy olyan közvetítő szervezet, ami a felsőoktatás, az ipari kutatás és a vállalatok között van, ez konkrét feladatokkal jár – például a gépipari igényeket szeretnénk becsatornázni a kutatók irányába, és fordítva az is fontos kérdés, hogy az egyetemi, tudományos kutatásokat az iparban hogyan tudjuk hasznosítani. Ez a konferencia is ezt a cél szolgálja, hiszen itt is sok vállalat jelen lesz majd- mondta Bárdos Krisztina, míg Gyurika István kiemelte: a gyártástechnológia, a digitalizáció és az Ipar 4.0 területén október végén Veszprémben fog találkozni a szakma krémje, a legújabb információkat itt lehet majd megismerni.

Az október 29. és 30. között, a veszprémi Pannon Egyetemen megrendezésre kerülő konferenciára ide kattintva lehet jelentkezni, míg a szervezőkkel az alábbi címen lehetséges a kapcsolatfelvétel: [email protected].

Kiemelt Partnereink