Gyártósor Nyomás alatt a járműipar - a szoftverfejlesztés az egyik megoldás?

Nyomás alatt a járműipar - a szoftverfejlesztés az egyik megoldás?

Pörge Béla | 2022.04.14 07:17

Nyomás alatt a járműipar - a szoftverfejlesztés az egyik megoldás?

Fotó: Pixabay

Napjainkban minden területet átfognak a szoftveres megoldások, melyek az ipar működtetésének nélkülözhetetlen elemévé váltak. Interjú Bartha Leventével, az msg Plaut Hungary Kft. ügyvezetőjével arról, hogy a járműipari technológiaváltásban milyen szerephez jutnak a szoftveres vállalatok, mik a jelenleg legkeresettebb projektek, valamint milyen területeken nyújt támogatást az msg Plaut.

Hirdetés

- Az msg Plaut 2021-ben lépett be a magyar piacra a Netlife felvásárlásával. Miért döntöttek Magyarország mellett?

- A Plaut Csoport komoly hagyományokkal rendelkezik Magyarországon. A Plaut Magyarország 1994-ben kezdte meg működését, és néhány év alatt a hazai piac és a vállalatcsoport jelentős szereplőjévé nőtte ki magát. 2003-ban a .com lufi utáni válság megrengette az anyacéget, ezért az osztrákok értékesítették a környező leányvállalataikat. Az msg Csoport megjelenésével a Plaut is új erőre kapott és ismét terjeszkedésbe kezdett. Az újraalakulásnál magától értetődő volt, hogy Magyarországot újra bevonják a csoport vérkeringésébe.

Bartha Levente, az msg Plaut Hungary Kft. ügyvezetője

Bartha Levente, az msg Plaut Hungary Kft. ügyvezetője | Fotó: msg Plaut Hungary Kft.

- A Plaut vállalatcsoport hét országban képviselteti magát. A hazai vállalat mekkora szereppel bír a vállalatcsoporton belül?

- Egyre nagyobb! Kicsit komolyabban: szakmai súlyunk már nagyobb, mint azt a számok mutatják. Jelentős nemzetközi projektben veszünk részt, nagyon jó a szakmai és emberi kapcsolatunk a külföldi kollegákkal. Jó azt látni, hogy számítanak ránk. Nagy kihívás egy ilyen múltú és elismertségű csapat része lenni.

- Az msg Plaut üzleti tanácsadással és SAP-alapú szoftverekkel foglalkozik, ami nem iparágspecifikus tevékenység. A magyar részlegen hogyan oszlik meg a partnerek száma az egyes iparágakat tekintve? Mennyire fajsúlyos terület a járműipar? Melyek a legkeresettebb projektek?

- A végéről kezdeném. SAP területen ma a legkeresettebbek az S/4HANA átállási, vagy ehhez kapcsolódó projektek. Ma a cégeknek foglalkozni kell a kérdéssel, hiszen a korábbi ERP megoldás támogatása belátható időn belül megszűnik. Jó azt látni, hogy egyre többen kezdik meg a felkészülést az új generációs eszközök használatára. Emellett számos érdeklődés van a menedzsment eszközök fejlesztésére, illetve számítunk a nagyobb vállalkozások számára kötelezően bevezetendő fenntarthatósági riportokkal kapcsolatos feladatokra is.

A járműipar ma többszörös szorításban működik. Folyamatban van a technológiaváltás a belső égésű motorok kivezetésére, megjelent egy új vásárlói elvárás egy új típusú vezetési komfortra és biztonságra, ettől nem függetlenül növekszik az igény az önvezetésre, összességében teljesen új közlekedési élményre vágynak a vásárlók. A rengeteg kihívás mellé még erős piaci sokkok is jelentkeznek az iparágban. Mindezekből csak egy út van előre: a szoftverfejlesztés a járműben és a szoftverfejlesztés a gyártásban. Mint járműipari szegmenssel rendelkező informatikai cég, fel kell vennünk a kesztyűt, és ott kell lennünk a legjobbak között, hogy partnereink számára ne legyen kérdés: meg tudjuk oldani a ránk bízott feladatokat.

- Az SAP tanácsadói/fejlesztői tevékenységen túl terveznek más területek felé is nyitni?

- Igen, még 2021-ben döntés született két további szakmai terület felépítéséről a magyar vállalatnál, és ennek érdekében két új csoport létrehozásáról:

  • az egyik egy autóipari beágyazott rendszerek fejlesztésére és minőségbiztosítására specializálódott csoport,
  • a másik pedig egy professzionális szoftverteszteléssel foglalkozó csoport, amely képes akár nagyvállalati szoftverrendszerek vagy beágyazott szoftverek tesztelésére.

- Hogy alakul ennek a célnak a megvalósítása?

- Mindkét területen releváns szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársak kezdték meg a munkát az elmúlt egy évben az msg Plaut Hungary Kft.-nél, ők egyelőre jellemzően külföldi ügyfeleknél futó projekteken dolgoznak. A két csoport felépítése ugyanakkor még folyamatban van, folyamatosan keressük és várjuk az új kollégákat. Középtávú célunk, hogy ennek a két csoportnak a kompetenciáit magyar ügyfeleknél kamatoztathassuk.

- Milyen támogatást nyújt a vállalatcsoport az automotive és SW tesztelői üzletág kialakításában?

- Mi elsősorban az osztrák vállalattal működünk együtt, az első megbízásaink is az ő ügyfélkörükből származnak. A vállalatcsoporton belül nagyon szerteágazó kompetencia áll rendelkezésre, így ezen a két területen is bármikor számíthatunk a szükséges szakmai támogatásra a megbízásaink teljesítéséhez.


Fotó: msg Plaut Kft.

- Az informatikai folyamatokban is rendelkezésre állnak már robotizált megoldások. Milyen intelligens, mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásokat nyújtanak? Milyen feladatoknál célszerű RPA megoldásokban gondolkodni?

- Az informatika területén a legjellemzőbb robotizált, intelligens megoldás az RPA (Robotic Process Automation), ami szoftveres folyamatautomatizálást takar. Az RPA robotok a felhasználói felületet és az API hívásokat használják az adatok rögzítésére és alkalmazások manipulálására, akárcsak az emberek. Értelmezik a válaszokat és kommunikálnak más rendszerekkel annak érdekében, hogy sokféle, ismétlődő feladatot teljesítsenek. Legcélszerűbb olyan folyamatoknál implementálni ezt a megoldást, ahol előre definiált üzleti szabályok és logikák vannak, kevés döntési ággal. Ezek a feltételek jellemzően az adminisztratív feladatoknál teljesülnek.

- Az SAP Fiori hogyan képes újradefiniálni a nagyvállalati munkavégzést? Milyen megoldásokat kínál ez a tervezési irányelv?

- Az SAP Fiori egy böngésző alapú felhasználói felületet nyújt az SAP rendszerek számára. A klasszikus SAP GUI megoldással ellentétben a mai trendeknek megfelelő megjelenítéssel, akár egyedileg is szabályozható, letisztult felülettel segíti a felhasználók munkáját. A korábban megszokott képernyőn megjelenő információdömping helyett azokat a tartalmakat jeleníti meg a képernyőn, amelyekre a felhasználóknak személyesen szükségük van. Ezáltal nagyban csökkenthető a betanítási fázis hossza, az adatbevitelek gyorsabbá válnak, a lekérdezéseket nem kell letölteni és továbbdolgozni, így a növekvő kényelem mellett kisebb a hibázási lehetőség.

A nagyvállalatok számára ott jelentkezik a legnagyobb előny, hogy a folyamatok változását könnyebben, gyorsabban lehet érvényesíteni. Ez jelentősen támogatja napjaink egyik legfontosabb követelményét, a rugalmasságot.

- Hogyan zajlik egy vállalat átállása a felhőre? Miben tudja ezt a folyamatot segíteni az msg Plaut?

- A felhőbe való átállás egy nagyon könnyű technikai lépésnek tűnhet, hiszen, ha egyszerűen csak cloud erőforrásokra cseréljük szervereinket, már elmondhatjuk, hogy átálltunk!

A valóságban a folyamat sokkal összetettebb. A felhő szolgáltatások kínálta rugalmasság, skálázhatóság, az egyre gyorsuló informatikai fejlődéssel való lépéstartás képessége az, ami ténylegesen indokolja, hogy váltsunk. Tanácsadóink és a csoport által fejlesztett eszközök segítségével mi az msg Plautnál képesek vagyunk megmutatni azokat az előnyöket, amelyek az adott vállalkozás számára teszik értékessé az új informatikai ökoszisztéma bevezetését.

- 2027-re a vállalatoknak át kell térniük az SAP S/4HANA rendszerre, mikor érdemes az msg Plautot megkeresni a sikeres és zökkenőmentes váltás érdekében?

- Ez tipikusan az a vállalatfejlesztési feladat, ami évekre, sőt, talán évtizedekre határozza meg a vállalat képét, működését, eredményességét és fejlődési potenciálját. Ahogy a fiatalok is alaposan sok évig tanulva készülnek felnőtt életükre, ugyanúgy a vállalatoknál sem érdemes elkapkodni ezt. A korai kezdés és a gondos előkészítés lehet az a pálya, amin a legjobb eredményt érhetjük el.

- Tanácsadói létszámban terveznek további növekedést? Milyen piaci pozíciót szeretnének elérni az SAP tanácsadói területen?

- A természetes növekedésben hiszünk. Partnereink számára folyamatosan kínálunk magas minőségű szolgáltatásokat. Nagyon jó a fogadtatásunk, egyre több a megkeresés. Tartjuk a színvonalat, saját csapatunk minőségi bővítése és a csoport tagvállalataival való folyamatos, élő kapcsolatok biztosítják, hogy naprakészek maradjunk a legújabb termékekben és üzleti trendekben. Ennek megfelelően nem a legnagyobb tanácsadó cég kívánunk lenni, hanem a csoport hírnevéhez illeszkedő, megbízható, jelentős kapacitású, stabil pozíciót fogunk elérni néhány éven belül.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink