Gyártósor Nem veszélytelen az automatizálás a kiberbiztonságban

Nem veszélytelen az automatizálás a kiberbiztonságban

autopro.hu/D.Á. | 2024.01.02 04:20

Nem veszélytelen az automatizálás a kiberbiztonságban

Fotó: Pixabay

Az automatizálás kritikus fontosságú a kiberbiztonság javításában, legfőbb előnye a gyorsasága. A legtöbb virtuális veszély, mint a zsarolóvírusok és a férgek nagyon gyorsan terjednek, ezeket az automatizált rendszerek sokkal hamarabb felismerik és megtámadják, mint az ember. Az automatizálás azonban kétélű fegyver, ebből a cikkből kiderül, miért.

Hirdetés

Az automatizálásra való túl nagy mértékű támaszkodás a kiberbiztonság terén számos kockázatot és kihívást szülhet a vállalatok számára. Az Automation.com összegyűjtött párat:

  • Hamis biztonságérzet: nem érdemes elhinni, hogy az automatizált rendszerek kivétel nélkül minden támadást megállítanak. Egy rendszer sem tökéletes, a korábban nem látott fenyegetések pedig egyre gyakoribbak.
  • Hamis negatív vagy pozitív válaszok: az automatizált rendszerek képesek fenyegetést detektálni olyankor is, amikor az nem áll fenn, ezzel könnyelművé tehetik a biztonsági csapatot. Ennek a fordítottja, amikor valós veszély áll fenn, de a rendszer nem cselekszik – a következmény magától értetődő.
  • A kontextus hiánya: az automatizált rendszerek nem rendelkeznek emberi intuícióval és a körülmények megértésének képességével, amivel a valós kockázatot fel lehet mérni egy-egy riasztás esetén. Egy dörzsölt kiberbiztonsági szakember meg tud különböztetni gyanús, de ártalmatlan eseteket a valós veszélytől.
  • A kibertámadók innovatívak, ki tudnak fejleszteni olyan módszereket, amikkel megkerülhetik vagy elháríthatják az automatizált rendszerek védelmi törekvéseit, ezért a pusztán gépekre támaszkodó vállalatok nagyobb veszélyben vannak.
  • Automatizált biztonsági eszközök implementálása, karbantartása, frissítése további komplikációt vezet be a védelmi rendszerbe, potenciálisan kiszolgáltatva azt új veszélyeknek.
  • Az automatizálásra való túlzott hagyatkozás visszaszorítja a kompetens szakemberekre való igényt, így fennáll a veszély, hogy az adott szervezetnél túl kevés, a rendszert átlátó ember marad, amikor szükség lenne rájuk.
  • A stagnálás veszélye: az automatizált rendszerek szabályokat és mintázatokat követnek, ezért könnyen lehet, hogy a felhasználók szemlélete reaktív lesz proaktív helyett, és nem tudnak lépést tartani a támadások fejlődésével.
  • Rés a pajzson: számos különböző automatizált eszköz integrálása kihívást jelent, és könnyen maradhatnak sérülékeny pontok a végső rendszeren.
  • Az egyszeri és folyamatosan jelentkező költségek az automatizált rendszerek esetén jelentősek lehetnek, ezért nem érdemes túlságosan rájuk hagyatkozni.
  • Az automatizált digitális eszközök óriási adatmennyiséget generálnak, amely a felkészületlen biztonsági csapatokat és rendszereket könnyen túlterhelheti, biztonsági kockázatot okozva.
  • Mint minden technológia, az automatizált biztonsági rendszerek is elromolhatnak. Ilyenkor redundáns rendszerek hiányában szintén visszaüthet a rájuk való túlzott támaszkodás.

Kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia kéz a kézben

Az automatizálás, a mesterséges intelligencia elbánik a rutinfeladatokkal, lehetővé téve a kiberbiztonsági szakembereknek, hogy összetettebb, stratégiai kérdésekkel foglalkozzanak. Az automatizált eszközök azonnal le tudják választani a veszélynek kitett elemeket a rendszerről, megakadályozva a további terjedést. Az automatizált rendszerek képesek kiértékelni a vállalat kitettségét a virtuális veszélyeknek és megtalálni a legjobb konfigurációkat. A segítségükkel lehet támadásokat és adathalászatot szimulálni, és tesztelni a védelmi stratégiákat. Egyes platformok képesek a feltörekvő támadástípusokról adatokat gyűjteni és terjeszteni a szervezeten belül, proaktívan felkészítve azt. Az automatizálás arról is gondoskodik, hogy mindig készüljenek biztonsági mentések.

A hatékony csomag: emberi felügyelettel működő automatizálás

A kiberbiztonság jövője nem arról szól, hogy ember és gép verseng a rendszerek irányításáért, hanem azok összehangolt munkájáról. A szakemberek intuíciót, döntéshozási képességeket és alkalmazkodásra való képességet tudnak felmutatni – felismernek mintázatokat és képesek innovatív ötletekkel előállni. Az automatizált rendszerek óriási adattömeget képesek gyorsan feldolgozni, azonnal reagálnak és gondoskodnak a szabályok folyamatos követéséről, de nem szabad túlságosan rájuk hagyatkozni. Összehangolt munkára van szükség, amelyben az emberi döntéskészség kihasználása, validálás és rendszeres felülvizsgálat mellett működhet az automatizálás a kiberbiztonságban – írta meg az Automation.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink