Gyártósor Nem tudnak eleget az 5G-ről a cégek

Nem tudnak eleget az 5G-ről a cégek

Végh Martin | 2022.05.25 13:22

Nem tudnak eleget az 5G-ről a cégek

Fotó: Twitter/nokia

A gyártóvállalatok tisztában vannak azzal, hogy az 5G vezeték nélküli hálózatok több területen is előnyt kínálnak, sokuk még a technológia tesztüzemi integrálását is sikerrel végrehajtja, azonban még mindig nem tudnak róla eleget ahhoz, hogy széleskörűen alkalmazni tudják.

Hirdetés

Többek között ez derül ki a technológiai piackutató és tanácsadó ABI Research egy idén év elején végzett globális felméréséből. A 762 különböző méretű termelővállalat menedzsereinek, vezetőinek és tulajdonosainak bevonásával végzett, digitális technológiák alkalmazásával kapcsolatos felmérés eredményeit nemrég Michael Larner, az ABI Research elemzője ismertette a The Manufacturer webinárja keretében.

Azon vállalatok közül, melyeknek tervében szerepel az 5G használata, a legtöbben a szélessávú adattovábbítást, a kiemelkedően alacsony késést, illetve a konnektivitás támogatását látják a technológia fő előnyeinek a saját szempontjukból, de sokan vannak azok is, akik szerint a pozicionálásban fogja a legtöbb hasznot nyújtani.

Nem megy felületes tudással

Az implementálás sikerre vitele azonban közel sem egyszerű feladat. Az implementálást leginkább a technológia nem elég mély ismerete akadályozza – ezt a tényezőt az összes megkérdezett vállalat 44 százaléka jelölte meg. A második legnagyobb akadályt a biztonságos működés garantálása jelenti – ezt a cégek 42 százaléka említette –, míg a harmadik fő kihívást a sikeres pilot projekt utáni továbblépés képezi. Utóbbit a cégek 37 százaléka jelölte meg.

Az eredmények egybe csengenek az 5G-s megoldásokat maga is kínáló Nokia tapasztalataival. Tom Richter, a vállalat diszkrét és folyamatos gyártási vertikumok üzleti területért felelős vezetője az eredményeket kommentálva megosztotta: úgy látják, hogy sok cég lefuttatja a pilot projektet, rendelkezik a technológia bevezetéséhez szükséges menedzsmentügyi háttérrel és pénzügyi forrásokkal, azonban nem tudnak olyan alkalmazást kidolgozni, ami indokolná az 5G használatát.

Richter szerint a technológia sikeres lehet tesztüzemben, „amint azonban nagy léptékben akarják használni, elengedhetetlen az alkalmazás megindoklása…, és ez sokkal összetettebb, mint csupán a technológia működőképességének bizonyítása.”

Az 5G megismerését és alkalmazási lehetőségeinek feltérképezését illetőleg tehát még bőven van tennivaló. Ennek ellenére a vállalatoknak meggyőződése, hogy az 5G és más vezeték nélküli hálózatok a jövőben kulcsszerepet fognak játszani gyártásban. A válaszadók 45,7 százaléka szerint két év múlva elengedhetetlenek lesznek, míg másik 35,3 százalék szerint nagyon fontos szerepet fognak betölteni.

Szinte mindenki digitalizál

Az ABI Research felméréséből továbbá kiderült, hogy már szinte minden vállalat elkezdett a digitalizációval foglalkozni, még ha csak a tapogatózás szintjén is. A cégek mindössze két százaléka válaszolta, hogy még nem foglalkozik a témával, míg a másik oldalon 29 százalékuk – legalábbis egyelőre – már az átalakulás végére ért.

A következő három évben az elsődleges befektetési területeknek a felhőalapú, illetve a dolgok internetét lehetővé tevő konnektivitási megoldások ígérkeznek, miközben a vállalatok a kiberbiztonságot is kiemelt prioritásként kezelik.

Érdekes módon a virtuális valóságon és a digitális ikertestvéreken kívül a robotikai fejlesztések is csak másodlagos fontosságúak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink