Gyártósor Nem hátulütő nélküli megoldások az ipari robotok

Nem hátulütő nélküli megoldások az ipari robotok

autopro.hu/V.M. | 2022.02.25 10:17

Nem hátulütő nélküli megoldások az ipari robotok

Fotó: Twitter/therobotreport

Ma az ipari robotok az autógyártástól a műanyagiparon át az orvosi technológiákig majdnem minden iparágban megtalálhatóak. A robotok számos előnnyel szolgálnak, és alapvető építőelemei a jövő okosgyárainak, ugyanakkor megvannak a maguk korlátjaik is, amikkel érdemes tisztában lenni.

Hirdetés

Az automatizálási megoldások iránti kereslet növekszik, és a Fortune Business Insights előrejelzése szerint az ipari robotok piacának értéke 2028-ra el fogja érni a 31,3 milliárd dollárt. A gyártóvállalatok egyre inkább felfigyelnek a robotok alkalmazásából adódó előnyökre, mindazonáltal az ipari robotoknak hátrányaik is vannak. Ezeket, illetve az illeszkedő megoldási lehetőségeket a The Manufacturer szedte össze.

Magas ár

Az ipari robotok nagy összegű kezdeti beruházást követelnek meg, emellett a karbantartás és a kiegészítő komponensek igényével is számolni szükséges. A technológiai újdonságokkal való lépéstartás, tehát a robotok rendszeresen újakra cserélése szintén egy költséges dolog, méghozzá annyira, hogy kisebb cégeknek vállalhatatlan pénzügyi terhet jelentene.

Másik oldalról viszont az ipari robotok segíthetnek csökkenteni a költségeket több területen is. Segítségükkel mérsékelhetőek a termelési költségek, illetve növelhető a nyereség a termelékenység javítása által. A robotok egy jól megtervezett befektetéssel gyorsan behozhatják árukat.

A drága új robotok beszerzésének egy olcsóbb alternatívája a felújított gépek beszerzése. A használt robotok jellemzően fele annyiba kerülnek, mint az újak, miközben azonos hatékonysággal képesek működni.

Biztonsági kockázatok

Az ipari robotokat mindig is valamennyire veszélyesnek tartották, méghozzá nem véletlenül, hiszen nagy, gyorsan mozgó berendezésekről van szó. Továbbá a régebbi robotok azzal a képességgel sem rendelkeznek, hogy érzékeljék a közelükbe tévedő embereket, ezzel növelve az ütközések veszélyét. Éppen ezért a robotokat fizikai módon szokás elkeríteni az emberektől.

Jó hír azonban, hogy szabályozási szinten is egyre inkább megkövetelik a robotok biztonságos működését. Emellett új technológiák, mint fényfüggönyök, mozgásérzékelők és lézeres szkennerek dolgozók védelmére alkalmazása is kezd elterjedni.

Nehéz betanítás

Az ipari robotok professzionális programozást és betanítást követelnek meg, ezért a vállalatoknak szakképzett programozókat és mérnököket kell hívniuk a robotok beüzemeléséhez.

Ugyanakkor az elmúlt években a robotok programozásának egy új módszere, a kód nélküli programozás jelent meg. Ez lehetővé teszi a robotok grafikus felület használatával történő beprogramozását. Egyes esetekben, ahol régebben több robot alkalmazására lett volna szükség, most elég egy gép, amit egy programozói ismeretekkel nem rendelkező munkavállaló is gyorsan át tud állítani, ezzel helyet, időt és pénzt takarítva meg a cégnek.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink