Gyártósor Nem az autóipar húzta a roboteladásokat

Nem az autóipar húzta a roboteladásokat

Kuthi Áron | 2019.03.27 05:00

Nem az autóipar húzta a roboteladásokat

Az amerikaiaknak és a németeknek jól ment, Kínában brutálisan zuhant a robotikai piac bővülése. A geopolitikai bizonytalanság átírja az ipar modernizálási terveit.

Hirdetés

Észak-Amerikában tavaly 35 880 robotot adtak el, 7 százalékkal többet, mint 2017-ben, írja az amerikai Association for Advancing Automation (A3) ágazati érdekképviselet összefoglalója. A bővülésért leginkább az Egyesült Államok felelt, itt 15 százalékkal több (28 478) robot talált gazdára. Viszont a legnagyobb bővülésért nem az autóipari szegmens volt a felelős, itt 41 százalékos emelkedés volt tapasztalható az eladásokban. Olyan ágazatokba érkezett jelentős automatizálási beruházás, mint az élelmiszer-, elektronikai-, műanyag- és gumiipar, valamint az egészségügy.

A Robotic Industries Association adatai szerint tavaly szeptember végéig az amerikai vállalatok 1,39 milliárd dollár értékben vásároltak ipari robotokat, ez hét százalékos esést jelent 2017-hez képest. Az autóipari robot-megrendelések tavaly csökkentek Amerikában. Az itteni OEM-ek és beszállítóik számára 19 178 egységet szállítottak a robotikai cégek, ami elég tekintélyes, 12 százalékos csökkenés a 2017-es 21 732-es darabszámhoz képest. Valójában 2010 óta a tavalyi adatok voltak a legalacsonyabbak, ami az autóipari megrendeléseket illeti.

Jeff Burnstein, az A3 elnöke azonban emögött azt látja, hogy egyre szélesebb ipari tevékenységek körében terjed a robotizálás, sőt, ez Amerikában egyre inkább vertikális irányt is mutat, hiszen a kisebb cégek is elkezdtek befektetni az automatizálásba.

A briteknél tényleg megroppant valami

Az Egyesült Királyságban robotikai téren 2018 nem a sikerekről szólt. Az eladások két év növekedés után 15 százalékkal csökkentek 2017-hez képest, jelentette a British Automation and Robot Association. A szövetség összefoglalója nem tér ki az autóipari ágazat beruházásaira. Megállapítja, hogy nem számítva az autóipari alkalmazásokat a robotsűrűség az országban a fele a spanyol és a francia adatoknak, továbbá ötödannyi robot működik 10 ezer főre számítva, mint Németországban. A szövetség ennek okát egyértelműen abban látja, hogy a cégek a gyors megtérülési periódusokra játszanak, előszerettel alkalmazzák az olcsó külföldi munkaerőt, valamint még mindig idegenkednek az új technológia bevezetésétől. A brit robotikai piac sajátossága ezen kívül, hogy kevés az integrátor cég, és a szereplők rendkívül leterheltek.

A németek rekorddal ünnepelték 2018-at

A német robotikai piacnak nem kell szégyenkeznie a tavalyi évvel kapcsolatban. A robotikai és automatizációs piac forgalma 2018-ban először lépte át a 15 milliárd eurós határt, ez 4 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. (Ebben a számban tehát nemcsak a roboteladások, hanem gyártósori automatizálás és más egyéb ipari automatizálási megoldás is benne szerepel). A gépi látás technológiája egyedül 2,6 milliárd eurós hányadot képviselt a bevételekben. A német VDMA robotikai szövetség szerint az idei növekedés valahol 2 és 5 százalék között alakul. Az érdekképviselet megjegyezte, az autóipari robotikai beruházásokat a kínai lassulás is befolyásolta.

Ami a világ legnagyobb robotikai piacát, Kínát illeti, egy tavaly év végi kimutatás szerint az ázsiai ország drasztikusan visszafogta robotikai költéseit, és ez főként az Amerikával vívott kereskedelmi háborúzásnak tudható be. Az International Federation of Robotics (IFR) adatai szerint 2018-ban a piac csak 10 százalékos növekedést tudott produkálni, szemben a 2017-es 30 százalékos bővüléssel. Az ipari szereplők a kivárás taktikáját választották múlt évben, fogalmaz a szervezet. Az IFR ennek ellenére 2021-ig mérsékelt, mégis biztató, 14 százalékos átlagos növekedést vár a robotikai piactól.

Kiemelt Partnereink