Gyártósor Nagyon nem mindegy, milyen munkahengerrel dolgozunk

Nagyon nem mindegy, milyen munkahengerrel dolgozunk

autopro.hu/P.B. | 2021.03.10 13:20

Nagyon nem mindegy, milyen munkahengerrel dolgozunk

Fotó: Facebook/messerhungarogaz

A félvezetőgyártásban, a lézervágás során, az elektronikai eszközök összeszerelésekor és a laboratóriumi automatizálási rendszerek esetében a munkahengerek, vagyis a precíziós lineáris modulok használatakor nagyon komoly pontosságra van szükség, és csak minimális rezgés megengedett. Ezért az ilyen eszközök megfelelő karbantartása nagyon fontos feladat.

Hirdetés

Számos iparágban alkalmaznak az anyagok mozgatásához és vágásához lineáris modult, ami egyfajta munkahenger. Egyes iparágakban – például a félvezetők gyártásában – precíziós lineáris modulokat használnak, amitől – ahogyan a neve is mutatja - rendkívül pontos működést várnak el, emiatt különösen fontos a megfelelő eszköz kiválasztása és karbantartása.

Az ilyen moduloknak extrém stabilnak kell lenniük, azaz csak egészen minimális rezgés vagy vibráció megengedhető a működésük során. Erre az adott „szállított” vagy éppen megmunkált eszköz miatt van szükség, például a félvezetők gyártása során. Egy kis chipet több száz folyamaton át kell mozgatnia a modulnak: minden egyes mozgatás kockázatot jelent, de ha nincs rezgés vagy vibrálás, akkor a hiba esélye is kisebb.

A megfelelő pontosság és gyorsaság eléréséhez a Machine Design című amerikai lap gyűjtött össze öt fontos szempontot.

A megfelelő anyag

Természetesen nem mindegy, milyen anyagokból épülnek fel a modulok. Magának a hengernek a háza és az egész eszköz anyaga kulcsfontosságú kérdés a megfelelő működés szempontjából. A ház általában alumíniumból vagy acélból készül. A cikk szerint az acélházakkal ellátott eszközök pontosabbak.

Az acélházak simább felülete, és egyes esetekben a személyre szabható megmunkálása biztosabb futást tesz lehetővé a precíziós modulok számára.

Méretezés az adott felhasználáshoz

A pontos működés érdekében megfelelő méretű alkatrészeket kell választani. A szerszámgép-gyártáskor vagy a félvezetők előállítása során például általában kicsi, kompakt rendszerekre van szükség.

Emellett a méretezéskor figyelembe kell venni a rendszer sebességét, szögét, a munkaciklusok számát és a megtett távolságot is.

Mozgó alkatrészek

Az egyik legfontosabb elem a precíziós lineáris modulok esetében maga a mozgás és annak pontossága. Az ilyen eszközökhöz a gömbcsavaros hajtások jelentik a megoldást, ezek ugyanis nagy merevséget, pontosságot és komoly sebességet tudnak biztosítani a modulok számára.

A modulok lineáris vezetősávjának kialakítása is rendkívül fontos, hiszen a golyók vagy a görgők ezen haladnak végig. Itt sima felületre és komoly pontosságra van szükség a kialakítás során, a legapróbb hibák is nagy mértékben befolyásolhatják a végtermék minőségét.

Kenés és karbantartás

Akármilyen anyagból is készüljön és bármekkora pontossággal is szereljék össze a lineáris modulokat, ezeknél az eszközöknél különleges fontossággal bír a karbantartás és a megfelelő kenés biztosítása. A kopó alkatrészek folyamatos kenése létfontosságú, ehhez a megfelelő anyagokat kell beszerezni.

A gépek pontos működése miatt a karbantartási munkálatokon egyszerűen nem lehet spórolni, hiszen minimális a megengedett hibatűrés.

Technikai segítség

Végezetül egy szintén nem mellékes szempont, hogy érdemes olyan gyártótól rendelni precíziós lineáris modulokat, aki alapos és kiterjedt szervizelési, „after sales” szolgáltatásokat kínál a termékcsomag részeként.

Kiemelt Partnereink