Gyártósor Nagy segítséget jelent a robotizáció a fémiparban

Nagy segítséget jelent a robotizáció a fémiparban

autopro.hu/P.B. | 2021.01.23 12:19

Nagy segítséget jelent a robotizáció a fémiparban

Fotó: Pixabay

A fémiparban, a fémek megmunkálása során sok a nehéz és veszélyes munkafolyamat az üzemek területén. Rengeteg biztonsági előírásra van szükség, ennek ellenére gyakran szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket a dolgozók. Ezen változtattak a robotok.

Hirdetés

Matthew Palfreman, az amerikai Primetals Technologies technológiai vezetője az Industry Weeks című lapban a saját tapasztalatai alapján mutatja be, hogyan és mennyit nyert a fémipar a robotizációval.

Ahogyan Palfreman is írja, a fémiparban sok az olyan munkafolyamat, ami emberi munkaerőt igényel. Ezek a munkakörök azonban veszélyesek, hiszen a kohászati, öntési munkák során könnyen sérüléseket lehet szenvedni, ugyanakkor sok a nagy fizikai erőt igénylő munkakör is. Erre jön rá az is, hogy ezekben a munkakörökben a dolgozók között gyakran szükséges az interakció, ami a járványhelyzetben egy újabb kockázati tényezőt jelent.

A szerző példaként említi a tekercsvágást: a tekercs két végét kettő-négy ember vágja méretre, a nagyobb gyárakban akár 45 másodpercenként is feldolgoznak egy ilyen tekercset, aminek a hőmérséklete akár 650 Celsius-fok is lehet.

Az ilyen munka során átlagosan kéthavonta sérült meg egy dolgozó Palfreman regnálása alatt. Volt, aki égési sérülést szenvedett, volt, aki a fizikai terhelést nem bírta.

A robotok megkímélik az embereket

A tekercsvágás robotizációja ugyan nem volt egyszerű feladat Palfreman szerint, hiszen nagyon alapos és pontos munkára kellett betanítani gépeket, ehhez nem volt jó akármilyen szoftver. A hibák kiszűrése egy külön összetett feladat volt, hiszen az emberi munkaerő rögtön látta, ha a tekercsek nem megfelelő formában érkeztek a gyártósorra, viszont a vágásra betanított robot nem.

A dolgozók viszont együttműködőek voltak a robotok minél alaposabb beprogramozásában, hiszen – ahogyan Palfreman fogalmaz – senki nem akarta a karrierjét arra építeni, hogy forró fémeket vág, szívesen programoztak inkább robotokat, vagy vettek részt abban a munkában.

Ez a fémipar jövője

Palfreman szerint a fémiparnak ezen az úton kell tovább haladnia, a monoton, veszélyes és képzettséget nem igénylő munkafolyamatokat a robotok veszik át, míg az emberi munkaerő a több kreativitást igénylő feladatokra koncentrálhat.

A jövőben akár olyan üzemekig is eljuthatunk, ahol az emberek feladata csak a karbantartás és a specifikus készségek programozása lesz.

Kiemelt Partnereink