Gyártósor Nagy segítség a munkában a Boston Dynamics robotja

Nagy segítség a munkában a Boston Dynamics robotja

autopro.hu/H.J. | 2021.02.13 04:21

Nagy segítség a munkában a Boston Dynamics robotja

Fotó: Twitter/bostondynamics

A Boston Dynamics új iterációkat és fejlesztéseket telepített az általa tervezett, kutyához hasonlító robotba, a Spotba. A vállalat célja, hogy a gép veszélyes, kritikus munkaterületeken is képes legyen a munkavégzésre, megkönnyítve ezzel a munkafolyamatokat és növelve ezzel a munkavállalók biztonságát is.

Hirdetés

Az új fejlesztésekkel a robot számos potenciális felhasználási esetet képes véghez vinni. A robothoz fejlesztett termékek között megtalálható az Enterprise Spot, a Scout webalapú távkezelő szoftver, valamint a Spot Arm. Ezek a kiegészítők új képességekkel ruházzák fel a robotot, mely ezáltal képes az autonóm távellenőrzések és adatgyűjtések elvégzésére. Emellett az eszközök lehetővé teszik a robot számára, hogy manuálisan lásson el különféle feladatokat.

A robot már részt vett különböző kiküldetéseken, így sikeresen teljesített például atomerőművek, tengeri olajmezők, építkezések, vagy bányák színhelyein. A robot képes a folyamatos, autonóm adatgyűjtésre, legyen szó bármilyen távoli vagy veszélyes munkaterületről is. Így kihasználva a Spot fejlett mobilitását, autonómiáját, vezérlését és testreszabhatóságát, az ügyfelek javíthatják üzleti működésüket, fejleszthetik tevékenységüket, s a munkavállalók biztonságát is növelhetik.

Spot Enterprise a vizsgálatokhoz és adatgyűjtéshez

A Spot képes saját maga töltésére, emellett egy dokkolóval is felszerelték – ezek a funkciók lehetővé teszik a gép számára, hogy hosszabb vizsgálati és adatgyűjtési feladatokat is végrehajtson, minimális emberi beavatkozás mellett.

Az Enterprise a továbbfejlesztett hardvert használja a biztonság, a kommunikáció és a távoli környezetben való működés javítása érdekében. Ezek a frissítések bővítik azt a tartományt, amelyet az önálló küldetések lefedhetnek, valamint a wifi támogatást, és rugalmasságot adnak a Spot hasznos terhelési portjainak. Emellett lehetősége nyílik a felhasználóknak arra, hogy gyorsan felhasználják a robot küldetése során összegyűjtött óriási adatmennyiségeket.

Scout – felderítő funkció

Ez a webalapú szoftver lehetővé teszi az operátorok számára, hogy egy virtuális vezérlőteremből irányítsanak egy egész robotparkot. Az üzemeltetők a Scout segítségével bárhová elvihetik az embereket, lehetővé téve számukra a kritikus berendezések vagy veszélyes területek messziről történő ellenőrzését.

A szoftvert egy egyszerű felhasználói felületre tervezték – előre beprogramozott autonóm küldetések futtatásához, a robot kézi vezérléséhez vagy különféle feladatok elvégzéséhez. A robot így például képes a Spot CAM + IR használatával homályos mérőeszközök vagy csövek képeit és hőadatait rögzíteni, majd továbbítani a központ felé.

Spot Arm – robotkar

Az 5 kilogrammos hordozhatóság lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy fizikai munkát végezzen a robot segítségével. A robotkar funkcióval félig autonóm módon képes megfogni, megemelni, hordozni, elhelyezni és húzni a legkülönfélébb tárgyakat. Emellett képes kinyitni és bezárni például szelepeket, meghúzni karokat és fogantyúkat, vagy kinyitni a toló- és húzóajtókat.

A felhasználók közvetlenül irányíthatják a robotot egy, a gépre felszerelt digitális „doboz” segítségével. Alternatív megoldásként pedig hozzáférhetnek az összes kar-funkcióhoz egy alkalmazásprogramozási felületen keresztül, lehetővé téve új autonóm vezérlési stratégiák kidolgozását, vagy akár egyedi teleoperációs interfész kiépítését is.

Teljesítik az ügyfelek kívánságait

Robert Playter, a Boston Dynamics vezérigazgatója elmondta, hogy ügyfeleiknek megbízható adatgyűjtésre volt szükségük a távoli, veszélyes munkaterületeken. Így ezeket az igényeket szem előtt tartva fejlesztették ki az új Spot termékeket – azzal a céllal, hogy megkönnyítsék a kritikus ellenőrzések rendszeres és távoli elvégzését, javítva a biztonságot és az üzemeltetést – olvasható az IndustryWeek oldalán.

Kiemelt Partnereink