Gyártósor Mit jelent az Ipar 4.0 a termékmenedzsment számára?

Mit jelent az Ipar 4.0 a termékmenedzsment számára?

autopro.hu/P.B. | 2022.03.12 12:21

Mit jelent az Ipar 4.0 a termékmenedzsment számára?

Fotó: Pexels

Az Ipar 4.0 és a digitalizáció a termékmenedzsment számára is új eszközöket hozott el, az internethez csatlakoztatott érzékelők segítségével rengeteg új adat nyerhető, ami új lökést ad ennek a szakterületnek.

Hirdetés

A termékmenedzsment számára az egyik legfontosabb változás, hogy a karbantartásra és alkatrészcserére vonatkozó irányelvek hamarosan elavulhatnak, és a szerszámok élettartama meghosszabbodhat az új technológiák és a valós idejű megfigyelésnek köszönhetően.

A hálózatba kapcsolt, Ipar 4.0-ás érzékelőkkel ellátott berendezések, gyártósorok a termékek számos tulajdonságáról gyűjtenek adatot. Ezen adatok alapos és részletes kielemzésével a termékmenedzserek számára lehetővé válik, hogy még több terméket gyártathassanak egy adott berendezéssel a karbantartás ütemezésének köszönhetően.

A digitális ikrek szintén abban nyújtanak segítséget, hogy a termelés minimális zavarásával javíthassanak ki hibákat, ezzel is hatékonyabbá téve a gyártást.

Rugalmasabb tervezés

Ugyanezek az adatok és elemzések felhasználhatók a vevők igényeinek vizsgálatára, így a termékmenedzserek számára világossá válik, hogy az általuk tervezett és épített gépeket miként használják a valóságban: mely funkciókat használják a leggyakrabban és melyeken lehetne javítani.

A visszajelzésekre alapozhatják a az új termékek terveit, ennek köszönhetően még hatékonyabbá és felhasználóbarátabbá tehetik a termékeket.

Egyszerűbb tervezés

Az Ipar 4.0 arra készteti a termékmenedzsereket, hogy agilis folyamatokat valósítsanak meg a gyártásban, és leegyszerűsítsék a termékfejlesztés folyamatát – más szóval lerövidül és áttekinthetőbbé válik az a lista, amin végig kell menni egy termék fejlesztése során.

Ha autóipari példánál maradunk, látható, hogy a mai járművek merőben különböznek az évtizedekkel ezelőttiektől. Egyre jobban terjednek digitális kijelzők az analóg műszerfal helyett, nem beszélve az infotainment rendszerek robbanásszerű terjedéséről. Sokan már technológiailag elavultnak tartják azokat a járműveket, amelyekből hiányoznak ezek a digitális interfészek.

Az agilis Ipar 4.0-ás megközelítéssel kifejlesztett autók internetkapcsolattal és olyan szoftverrel rendelkeznek, amelyek a jármű teljes élettartama során folyamatosan, távolról frissíthetők. Az agilis gyártási folyamatok eredményeként hardvert építenek be a járműbe, mielőtt a szoftver készen állna a piacra – tehát az autó egyes funkciókat csak hónapokkal, akár évekkel később kap meg egy frissítésnek köszönhetően. Ez korábban elképzelhetetlen volt.

Új kihívások

Az Ipar 4.0 megváltoztatja a terméktervezési és karbantartási módokat, azaz a termékmenedzserek munkáját. A vállalatok számára az Ipar 4.0 alkalmazása a versenyképesség és a hatékonyság javulásával jár.

Ahogyan a Machine Design cikke fogalmaz, eljött a forradalom ideje, és izgalmas lesz látni, milyen új innovatív technológiák nőnek ki az Ipar 4.0-ból – többek között a termékfejlesztés területén.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink