Gyártósor Minden, amit a digitális gyártásról tudni érdemes

Minden, amit a digitális gyártásról tudni érdemes

autopro.hu/H.J. | 2020.09.19 04:21

Minden, amit a digitális gyártásról tudni érdemes

Fotó: Pixabay

A digitális gyártás fogalma egyre gyakrabban jelenik meg a hétköznapjainkban. De mi is az a digitális gyártás, és hogyan profitálnak belőle a vállalatok?

Hirdetés

Dióhéjban – a digitális gyártás nem más, mint mikor egy vállalat digitális technológiákat alkalmaz a gyártási folyamatok során. A technológia segítségével a gyártók összekapcsolt, hálózatba kötött és teljesen integrált környezettel rendelkező gyárakat hozhatnak létre – ez lehetővé teszi számukra, hogy valós idejű adatelemzéssel optimalizálják a teljes gyártási folyamatot és 10-től akár 1000 százalékot is meghaladó termelékenység-növekedést valósítsanak meg.

A digitális gyártás továbbá segít a gyártóknak kiküszöbölni a gazdasági nehézségeket, javítani a minőséget, lerövidíteni a piacra jutás idejét, igazodni a változó fogyasztói igényekhez, valamint bővíteni a gyártás alatt álló termékek számát. A Deloitte felmérése szerint a digitális gyárberuházások a termelés 10 százalékos, a gyár kapacitáskihasználásának 11 százalékos, és a munka termelékenységének 12 százalékos növekedését eredményezték.

Először a problémák és az emberek

A digitális gyártási technológiák bevezetése előtt a gyártóknak először is meg kell határozniuk a problémát, melyet a technológiával szeretnének megoldani – ilyen lehet például a gyártás hatékonyságának növelése, vagy a gyorsabb piacra kerülés. Ezt követően meghatározott, mérhető célokat kell kitűzni. A vállalatok gyakran abba a hibába esnek, hogy nincsenek konkrét céljaik, emellett a digitális technológiával sincsenek tisztában – így könnyen megtorpanhatnak a fejlődésben.

A következő prioritás a technológia bevezetése kapcsán az emberi tényező. Egy erős, határozott vezető, aki megérti a digitális gyártás lényegét, elő fogja mozdítani a digitális gyár fejlődését. Ezen kívül szükség van a vezetői testület elkötelezettségére és tájékozottságára, valamint a gyártósoron dolgozók tapasztalatainak, véleményének meghallgatására is.

Mi kell még a technológiához?

A digitális gyártás alkalmazásához a Deloitte és más megkérdezett gyártók szerint szükség van a prediktív karbantartása – így el lehet kerülni a költséges meghibásodásokat. Az eszközök vizuális elemzéssel történő, valós idejű tesztelésében és felügyeletében a minőségérzékelés segít. A költséges gazdasági kihívásokat a prediktív hatékonysággal lehet elkerülni. Ezen kívül szükség van még a munkaállomások optimalizálására, az intelligens szállítási megoldásokra a folyamatos anyagáramlás biztosítása érdekében, a mérnöki együttműködésre, valamint a változó vevői igényekre való gyors alkalmazkodóképességre.

A Siemens digitális gyáráról

A Siemens kiváló példa lehet a digitális technológia helyes bevezetésére. A vállalat 2010-ben fogott hozzá a németországi Ambergben található üzemének digitalizálásához. Az elmúlt évtizedben az üzem 25 százalékos digitalizáltsági szintje 75 százalékra emelkedett, a termelékenység mintegy 1400 százalékos növekedésével.

Ahelyett, hogy csak a termelés optimalizálására összpontosított volna a vállalat, az összes kapcsolódó gyártási tevékenység fejlesztésére törekedtek. Tehát például egy hagyományos robothoz képest az intelligens robotok nem kizárólag egy folyamat elvégzésére képesek már, hanem akár több munkafolyamatot is elvégezhetnek. A technológia segít meghatározni a teljes gyár működtetésének és az egyes termékek gyártásának leghatékonyabb módját.

A hibákkal a sebesség is csökkent

Alastair Orchard, a Siemens Digital Industries Software digitális vállalkozásának alelnöke elmondta, hogy sikerült jelentősen csökkenteniük az előforduló hibák számát. A minőségjavítás kezdetben azonban a sebesség rovására ment, ugyanis minden terméket átvilágítottak az esetleg hiányzó alkatrészek és forrasztási hibák után keresve.

Mivel a vállalat nem volt hajlandó a minőség rovására termelni, új megoldást kerestek – az okos technológia segítségével meghatározták, mely alkatrészek átvilágítására van feltétlenül szükség. Az adatelemzés mellett a vállalat közel 200 üzemet megvizsgált a beszállítókról, a felhasznált gépekről, a hőmérsékletről, páratartalomról, vagy a gépek karbantartásáról származó információkat kutatva.

Ezt követően a gépi tanulással működő algoritmus képes volt megjósolni a várható minőségi hibákat. Így ma már nem kell minden egyes elemet átvizsgálni – elég kizárólag a rendszer alapján megjelölt részek alapos ellenőrzése.

A digitális ikrek fontos szerepet játszanak a digitális gyárakban

A termelés optimalizálásában az úgynevezett digitális ikreknek is nagy szerepük van. A Siemens esetében egy rendszer meghibásodása esetén a vállalat arra hívja fel beszállítói figyelmét, hogy használják a Siemens intelligens csatlakozási platformját az adatok gyűjtéséhez és a karbantartási szolgáltatásokhoz. Így amikor újra felmerül a probléma, a teljes gyártósor leállása helyett a rendszer kizárólag az érintett eszközt vizsgálja.

Amennyiben egy beszállító felveszi a kapcsolatot a vállalattal, a digitális ikrek segítségével tesztelhetik egy gép digitális modelljét – felmérhetik a nyomatékot, az energiafelhasználást, a karbantartási intervallumokat, mindezt pedig a virtuális világban.

Kétségek a digitális gyártási kockázatokat és kihívásokat illetően

A digitális gyártechnológia ellenére az amerikai vállalatok 49 százaléka továbbra is a hagyományos „papír-toll” módszereket használja a modern eszközök helyett. A vállalatok aggódnak a technológia biztonsága miatt – félnek, hogy leállhatnak a gyártósorok, valamint a kiberbiztonsági veszélyektől is tartanak.

Ezen cégek számára azonban jó hír lehet, hogy azok a gyártók, akik már korábban belevágtak a digitális technológiába, azonosították a lehetséges problémákat. Emellett a digitális platformok költségei csökkennek a jövőben, a szoftverek már kisebb üzletek számára is elérhetők lesznek, és a digitális gyári technológia könnyebben integrálhatóvá válik a gyártók között – olvasható a The Manufacturer oldalon.

Kiemelt Partnereink