Gyártósor Miért érdemes CNC gépeket használni?

Miért érdemes CNC gépeket használni?

Pörge Béla | 2021.04.15 07:23

Miért érdemes CNC gépeket használni?

Fotó: Erhardt László

Abonyi László, a Titán ’94 budapesti szerszámüzemének vezetője az autopro.hu-nak elmondta, mik a CNC megmunkálás előnyei a hagyományos marógépekkel szemben, illetve beszélt arról is, mikor érdemes ma is a hagyományos megoldásokat választani.

Hirdetés

Miért lehet létjogosultsága még ma is a hagyományos marógépeknek?

Vannak olyan alapanyagok, amiket nem teszünk CNC-re, ezért ma is a hagyományos gépekkel munkáljuk meg őket.

A hagyományos gépre ráfordítandó éves költség pedig töredékrésze egy komolyabb CNC megmunkáló berendezéséhez képest.

Egy-egy darab egyszerű alkatrész előállítása esetén egy ügyes kezű, forgácsolásban jártas szakember előbb végez hagyományos gépen, mint mire a CNC-n megírják a programot és felfogja a munkadarabot. Ilyenkor természetesen ezt az utat választjuk. Szerencsére nálunk még vannak ilyen szakik. Viszont a fiatalok a CNC-t részesítik előnyben, illetve erre van inkább szakképzési lehetőség is.

Nem elhanyagolható szempont azonban, hogy az egyetemes és a CNC gépek alapvető működési elve azonos. Nyilván az előbbi az egyszerűbb. Egy jó forgácsoló szakember az alapoktól kezdi a forgácsleválasztás elsajátítását. Erre a mai napig alkalmasak az egyetemes maró és eszterga gépeink. Mivel szerszámkészítés, forgácsolás szakmákban akkreditált gyakorlati képzési hely vagyunk, alkalom adtán ezeken a gépeken az ezt a szakirányt választó diákok is alapvető gyakorlatot szerezhetnek.

Mik a CNC gépek előnyei?

A hagyományos marógépekkel egyszerűen nem lehet olyan sebességet, pontosságot és térbeli felületeket elérni; minőséget gyártani, mint a CNC gépekkel. Ez kicsit olyan, mintha egy autóval versenyeztetnénk egy biciklist, persze nem a belvárosra gondolok.

Haladni kell a technológiai fejlesztésekkel. A modern CNC vezérelt berendezések olyan felületeket is képesek létrehozni, amit hagyományos megmunkálással nem.

A Titán ’94 kimondottan sajtoló-, húzó-, hajlító- és kivágó szerszámokat készít. A szerszámok alakadó elemei sokszor olyan idomok, amiket számítógépes program alapján a CNC gépeken ki lehet alakítani, egy felfogásból (rögzítéssel) körbe lehet munkálni. Fontos, hogy megfelelő programokkal és felkészült szakemberekkel dolgozzunk, így minimalizálható a ráfordított idő, és pontos a végeredmény, azaz a hatékonyság az amiben a CNC egyértelműen nyer!

Mennyire speciális ez a terület?

Ma már nem működik az, hogy egy cég mindennel foglalkozik, ezért specializálódunk a fém alakító szerszámokra. A cég indulásakor főleg fröccsöntő, műanyag alakító szerszámok készítésével foglalkozott, majd áttért a fémalakításra, amiben azóta széles körű tapasztalatra tett szert.

Mi hamarabb tudnánk műanyagszerszámokat készíteni, mint egy műanyagszerszámokat gyártó vállalat kivágó-, húzó- vagy hajlítószerszámot, mert a műanyagosok tervezőgárdája szinte biztosan nem alkalmas utóbbi feladatra, hosszabb idő lenne az átállás, mint fordítva. Nálunk van még szaktudás, amit aktivizálni tudnánk, de ez mára szinte két külön szakma lett.

Mindenesetre az elmondható, hogy országos szinten nem túl sokan foglalkoznak ilyen komplexen lemezalakító szerszám készítéssel, elég speciális témakör. Sok kihívással és buktatóval jár, amit a tradicionális szerszámkészítő tudás nélkül lehetetlen elvégezni, mindazonáltal a CNC vezérléssel, a modern szoftveres támogatással versenyképes tud tenni. Az egyértelműen látszik, hogy az elmúlt két évtizedben komoly változást hoztak a modern technológiák ebben a szakmában is.

Hogyan zajlik a munka a Titán budapesti üzemében?

A tervezéstől a gyártásig szigorú szabályozással készülnek a gyártószerszámok.

Az ellenőrzés egy nagyon fontos eleme a munkáknak: abban nincs vita, hogy a gépkezelők azzal dolgoznak, amit a tervezők megterveztek, azonban ezeket a terveket és azok alapján a munkadarabot mindig ellenőrizni kell. Az alkatrészeket a dolgozóink saját maguk is ellenőrzik, geometriai méreteket, és felületi érdességet is mérnek, tehát bőven van felelősségük abban, hogy megfelelő terméket gyártsanak.

Tavaly vezettük be a gyors ellenőrzéshez az additív eljárást, azaz 3D-nyomtatóval kinyomtatjuk a megtervezett darab formájának megfelelő ellenőrző készüléket műanyagból és ennek segítségével megnézzük, hogy megfelel-e az alkatrész az adott nehezen mérhető paramétereknek.

Beruházásunk keretében vásároltunk egy 3D optikai szkennert, ami multifunkcionális eszköz, a 3D felületek ellenőrzésére is alkalmas. Ez az eszköz egyébként gyártószerszám javítások esetében is nagy segítség, le tudjuk vele ellenőrizni, hogy mit kell megmunkálni a javításra behozott munkadarabon.

Ennek előfeltétele egy szerszámelem adatbázis aminek elkészítése és fejlesztése folyamatosan zajlik.

Mi a helyzet a szerszámkészítéshez használt anyagokkal? Hogyan változnak az elvárások?

Egyre inkább specializált, hogy milyen munkához milyen anyagot kell használnunk. A darabszámok növekedése hozta magával az anyagokkal szembeni elvárások növekedését, hiszen sokkal hosszabb ideig, nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a szerszámok. Ezért van szükség a speciális bevonatolásra és különböző hőkezelésekre. Mindkét esetben a minőséget tanúsítvánnyal kell igazolni. A bevonatolást rég bevált profi partnerrel végeztetjük, a lőrinci üzemünkbe telepített vákuum kemencénkkel pedig a legkülönbözőbb hideg – és melegmunkaacélokat is képesek vagyunk kiváló minőségben hőkezelni.

Minden tervezés után az 5-6 főből álló műszaki csapat zsűrizi a tervező által prezentált 3D és 2D rajzokat. Rengeteg szempont szerint kell vizsgálni, hogy olyan szerszám készüljön el, amit nagyon rövid idő alatt át lehet adni sorozatgyártásra, és megfelelő minőségű alkatrészt gyártson, lehetőleg módosítások és utómunkák nélkül.

Kiemelt Partnereink