Gyártósor MI-vel gyerekjáték a komplex feladatok automatizálása

MI-vel gyerekjáték a komplex feladatok automatizálása

autopro.hu/V.M. | 2021.08.23 16:20

MI-vel gyerekjáték a komplex feladatok automatizálása

A ZF által alkalmazott, MI-vel támogatott robot | Fotó: Micropsi Industries

Az automatizálás ma már sok iparágban megkerülhetetlenné vált a versenyképesség megőrzése érdekében a munkaerő hiánya vagy éppen a termelékenység fokozása végett. Sok vállalatot, különösen a kicsi és közepes méretűeket visszatartja az automatizálás bonyolultsága és időigényessége, ma már azonban vannak a meglévő folyamtokba könnyen, akár szakértői segítség nélkül is integrálható robotikai megoldások – azok között pedig már új lehetőségeket is megnyitó mesterséges intelligencián (MI-n) alapulók is elérhetőek.

Hirdetés

Az MI-alapú robotikai kontrollerek lehetővé teszik a korábban nehezen vagy egyáltalán nem automatizálható feladatok robotokkal való elvégzését, azáltal, hogy a robot képessé válik például a termékek közti különbségeket autonóm módon kezelni. Egy ilyen, könnyen kezelhető vezérlőegységet kínál például a német Micropsi Industries is.

A Mirai nevezetű kontrollerrel a robotot még azok a munkatársak is betaníthatják mindössze néhány óra alatt egy precíz feladat, mint egy kábel csatlakozóba illesztésének elvégzésére, akik nem értenek az MI-hez. Ehhez a robotkarnak egymás után meg kell mutatni a különböző tárgyak kezelésének módját, az MI pedig a közben készült videófelvételek alapján tanulja meg a mozdulatokat. A Mirai legújabb változatával a betanítás akár néhány percre is csökkenthető, aminek előfeltétele, hogy a műveletvégzéshez a robotnak csak minimális távolságra kelljen elmozdulnia. Ekkor a dolgozónak csak a környezetet kell megmutatnia a kamerának, az MI pedig magától megkeresi a legrövidebb útvonalat a munkatárgyhoz.

Ma az MI-alapú vezérléssel ellátott robotok akár egy évnél rövidebb idő alatt is behozhatják árukat, és olyan könnyedén átállíthatóak új feladatok végzésére, hogy akár a csupán három hónapig készített termékek gyártásába is megéri bevonni őket – még akkor is, ha precíz feladatokról van szó.

A Manufacturing Tomorrow cikke kiemeli továbbá, hogy az MI-alapú vezérlés általában csak a feladatok legkritikusabb első és befejező lépéseiben irányítja a robotot, az idő többi részében annak saját programja dolgozik csak.

Sikersztori az autóiparból

Az MI-alapú vezérlők egyik alkalmazója az ötödik legnagyobb autóipari beszállító, a ZF. A vállalatnak automatizálnia kellett egy nagy rugalmasságot és pontosságot igénylő feladatot, egy fogaskerekeket készítő maróberendezés ellátását. A feladat a később megmunkált gyűrűk ládából kiemelése és szállítószalagra helyezése volt. A hagyományos automatizálás több okból sem jöhetett szóba: a gyűrűk eltérő pozíciókban érkeznek, néha rozsdásak vagy olajosak, a megvilágítás sem állandó, ezenkívül a ládák sem egyformák.

A ZF egy Universal Robots által gyártott robotot látott el MI-alapú kontrollerrel (a robotkar látható a cikk előképén). Az MI akkor lép működésbe, mikor a robotkar a láda fölé ér, majd ezután a megfelelő markolási pozícióba mozgatja a robotkart, ami a megfogást és a többi műveletet már a saját programja szerint végzi el. A megoldással mindössze néhány nap alatt, költséghatékonyan sikerült az automatizálása egy régóta problémát okozó feladatnak.

Kiemelt Partnereink