Gyártósor Másfélszer több robot kell a logisztikában

Másfélszer több robot kell a logisztikában

autopro.hu/Sz.F. | 2018.11.21 12:36

Másfélszer több robot kell a logisztikában

A Mobile Industrial Robots (MIR) jelentős bővülésre számít a logisztikai robotok alkalmazásában, amit az automatizálás sokoldalú alkalmazhatóságával magyaráznak.

Hirdetés

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IRF) 2018-as World Robotics Reportja szerint jelentős növekedés (162%) történt a logisztikában használt robotok eladási számait tekintően. 2017-ben 69 ezer logisztikai rendszert telepítettek, ami az adott időszakban szakmai területeken alkalmazott robotok 63 százalékát teszi ki. Az IFR 2018-ra még ennél is nagyobb növekedést jósol: az előrejelzések szerint 2018-ban a logisztikai rendszerek száma 66 százalékal fog emelkedni, ami összesen 115 ezer eladott egységet jelenthet. 2019 és 2021 között az összetett éves növekedési ráta (CAGR) 18 százalék körül várható, ami azzal jár, hogy az ebben az időszakban értékesített logisztikai rendszerek száma el fogja érni a 485 ezer egységet.

Thomas Visti, az együttműködő autonóm mobil robotok területén meghatározó Mobile Industrial Robots (MiR) vezérigazgatója az IFR jelentés vezércikkében kihangsúlyozza, hogy az utóbbi években a vállalatok elkezdték felismerni a belső logisztika automatizálásában rejlő hatalmas potenciált.

– Az automatizáció első célpontjai a gyártási folyamatok voltak, viszont sok esetben még a magas szinten automatizált üzemekben is az anyagmozgatást manuálisan végezték, rosszul kihasználva a munkatársak idejét – értékes órák teltek el kocsik tologatásával.. A mai modern gyárterületek forgalmas és dinamikus terek: emberek, gépek, raklapok és egyéb akadályok bukkannak elő olyan helyeken, amik azelőtt szabad utak voltak. A mobil robotok különösen jól beleillenek az ilyen környezetbe. Együttműködő, önálló tájékozódásuknak köszönhetően az anyagmozgatás rugalmassá és könnyedén igazíthatóvá válik, extra költségek vagy a meglévő folyamatok megszakítása nélkül. És mindezek mellett biztonságosan dolgoznak az emberi alkalmazottak mellett is – nyilatkozza Thomas Visti.

A Mobile Industrial Robots növekvő érdeklődést tapasztal a belső szállítási folyamatok automatizálása terén a közép-kelet-európai régióban is.

– Egyre több vállalat veszi észre, hogy szükség van a belső logisztikai folyamatok optimalizálására, és ezt az igényt a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet is alátámasztja. Meg vagyunk győződve arról, hogy az autonóm mobil robotok, melyek közvetlenül képesek emberekkel együttműködni, jelentős mértékben fognak hozzájárulni a logisztikai rendszerek piacának növekedéséhez, ahogyan azt az IFR is jósolja az elkövetkező évekre nézve – mondta Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots közép-kelet-európai régiójának értékesítési vezetője.

Kiemelt Partnereink