Gyártósor Lebegő robotokkal fejleszti az anyagszállítást az ABB

Lebegő robotokkal fejleszti az anyagszállítást az ABB

autopro.hu/V.M. | 2021.02.05 17:22

Lebegő robotokkal fejleszti az anyagszállítást az ABB

Fotó: ABB Group News & Media

Az ABB Ipari automatizálás divíziója a kanadai Planar Motors Inc. (PMI) startup mágneses levitációs technológiáját használva egy intelligens szállítórendszerrel bővíti kínálatát. A rendszer az autonóm mobilrobotokhoz hasonló előnyök mellett továbbiakat is tartogat felhasználóinak.

Hirdetés

Az ABB nagy rugalmasságot ígérő ACOPOS 6D szállítórendszere a mágneses levitációt használva lebegve közlekedő szállítóeszközökön alapul. A kisméretű robotok a kijelölt állomások között vagy akár azon belül bármiféle sín nélkül, önálló módon, teljes mértékben az aktuális igényekhez igazodó időzítéssel mozognak. A robotok érintkezés és zajkibocsátás nélkül közlekednek a felszínek felett, hat szabadságfokban – ami azt jelenti, hogy a falakon vertikális irányban is közlekedhetnek.

Mivel a robotok mozgásakor nem lép fel súrlódás, nem keletkeznek apró szilárd részecskék sem, így az ACOPOS 6D kiválóan alkalmas a steril termelési környezetben, így az élelmiszeriparban, az egészségügyben és a gyógyszeriparban való használatra is.

Fotó: ABB Group News & Media

A levitációs technológia szállításához az ABB stratégiai együttműködésre lépett a 2017-ben alapított, vancouveri PMI-vel, amiben jelentős részesedést is szerzett.

Xiaodong Lu, a PMI elnöke és társalapítója az együttműködés kapcsán elmondta, hogy azáltal továbbfejleszthetik a technológiájukat és forradalmasíthatják az ipari gyártást.

Kiemelt Partnereink