Gyártósor Konnektivitással optimalizálható az energiafogyasztás

Konnektivitással optimalizálható az energiafogyasztás

autopro.hu/V.M. | 2021.08.10 16:23

Konnektivitással optimalizálható az energiafogyasztás

Fotó: Pixabay

Az elektromos áram elosztásának vezérlésére használt teljesítményelosztókat, valamint az elektromos hálózat más elemeit az energiamenedzsment rendszerébe kapcsolva a fogyasztás optimalizálható. A konnektivitást azonban a megbízhatóság és az időráfordítás szempontjából sem mindegy, hogyan teremtjük meg.

Hirdetés

A berendezések hálózatba kapcsolásával egyre több adathoz juthatnak azok üzemeltetői, ugyanakkor a tárolandó adat mennyiségének növekedésével több adatközpontra van szükség, ami pedig az energiaszükségletet növeli. Emellett a gyárakban, valamint más jelentős energiafogyasztóknál is jelen van az igény az energiatakarékosság javítására.

Az utóbbi időben az intelligens, távoli mérési és kapcsolási funkciókat támogató teljesítményelosztók iránti kereslet sokat nőtt a távoli monitorozás iránti igény, részben adatközpontokhoz köthető erősödésének betudhatóan. Az intelligens teljesítményelosztók nem csupán az energiahasználat optimalizálását segítik – a napi energiafogyasztás rögzítése által –, hanem maguknak a teljesítményelosztók állapotának figyelését is lehetővé teszik karbantartási célra.

A Moxa ipari dolgok internete (IIoT) területén megoldásokat kínáló tajvani vállalat szerint a monitorozásra képes teljesítményelosztók kihasználásához az energiamenedzsment rendszernek folyamatosan adatokat kell kapnia az elosztón átfolyó áramról, hogy az elosztó teljesítményét optimalizálhassák. Szükség lehet távoli hozzáférésű teljesítménypanelekre is az energiaelosztás kapacitásának növelésére. Ezenkívül a megszakítók és a transzformátorok figyelemmel kísérése is javasolt.

A Moxa több tanáccsal is szolgál, hogy az elektromos hálózat felsorolt részei és az energiamenedzsment között megbízható kapcsolatot építhessünk ki.

Újjal vagy régivel dolgozunk?

Először is, miután megszületett a döntés a konnektivitás megteremtéséről, érdemes feltenni a következő kérdéseket:

  • Egy régi teljesítményelosztót akarunk hálózatba kapcsolni vagy egy újat szerelünk fel?
  • Elegendő hely áll rendelkezésre a kábelezéshez?
  • Hány teljesítményelosztót tervezünk hálózatba kapcsolni?

A fenti kérdésekre adott válaszokkal eldönthető például, hogy mennyi portot tartalmazó konnektivitási megoldást célszerű választani.

Ne bonyolítsuk túl a telepítést

A megfelelő konnektivitási mód kiválasztása időmegtakarítást is jelent. A telepítési szakaszban a kábelezés nehéz feladat lehet, ha több teljesítményelosztót kell ugyanazon hálózathoz kapcsolni. Érdemes ellenőrizni, hogy a mérlegelt megoldás rendelkezik-e például lépcsőzetes Ethernet porttal, amivel több elektromos hálózati berendezés is könnyedén csatlakoztatható a központi energiamenedzsmenthez.

Az is fontos kérdés, hogy a konnektivitási megoldás rendelkezik-e felhasználóbarát szoftverrel, ami megkönnyítheti a hálózati kapcsolatot biztosító eszközök rendszeres frissítését és konfigurációját.

Építsünk ellenálló rendszert

Hálózati hibák a metaadatok elvesztéséhez, azáltal az energiahasználat hibás méréséhez vezethetnek. A megbízhatóság javítása érdekében redundáns rendszert kell kiépíteni. A hálózati kapcsolatot megteremtő eszközöknek például elektromágneses interferenciával szemben magas ellenállósággal rendelkezőket érdemes választani. Következő lépésként az adattovábbítást is érdemes redundánssá tenni, amire több lehetőség is kínálkozik a piacon – olvasható az Automation.com oldalán.

Kiemelt Partnereink