Gyártósor Komoly üzletet kötött a Fanuc és a Volkswagen

Komoly üzletet kötött a Fanuc és a Volkswagen

autopro.hu | 2022.09.28 13:22

Komoly üzletet kötött a Fanuc és a Volkswagen

Fotó: Fanuc

A Volkswagen Csoport négy gyárát láthatja el robotokkal a japán automatizálási specialista. A Fanuc robotjaiból jutni fog a győri Audiba is, a robotok többsége viszont Győrtől nem messze, de határainkon túl áll majd üzembe.

Hirdetés

A japán automatizálási specialista és robotgyártó Fanuc újabb jelentős megrendelést kapott a Volkswagen Csoporttól: a vállalat 2022-ben és 2023-ban összesen mintegy 1300 robotot szállít a konszern négy üzemébe, hogy támogassa az ottani termelést.

A Fanuc robotok többségét a jövőben Pozsonyban fogják használni, de jut belőle Wolfsburgba, valamint az Audi ingolstadti és győri üzemébe.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Volkswagennel régóta fennálló, bizalomteljes együttműködésünket mostantól a pozsonyi üzemre is kiterjeszthetjük” - mondta Ralf Winkelmann, a Fanuc Deutschland GmbH ügyvezető igazgatója.

Hozzájárulás az elektromos offenzívához

A Volkswagen központi, wolfsburgi üzemébe is egy komolyabb adag robotot terveznek. A gyárban a teljesen elektromos ID.3 2023-tól fog legördülni a gyártósorról – ennek a modellnek a karosszériaépítésében fognak Fanuc robotokat használni.

Emellett a Fanuc robotok az Audi új ingolstadti akkumulátor-összeszerelő üzemében is hozzájárulnak az e-mobilitás bővítéséhez. A negyedik üzem, amelybe a nagy megrendelés részeként szállít robotokat a cég, a győri Audi gyár. A robotgyártó és az Audi között évek óta szoros együttműködés áll fenn.

Hiába jönnek messziről, tartják a határidőt

A Fanuc havonta mintegy 10 ezer robot gyártási kapacitásával rendelkezik, ennek köszönhetően a japán cég képes a nagy autóipari projekteket a kívánt határidőn belül szállítani a világszerte feszült ellátási lánc helyzete ellenére. A cég robotportfóliója több mint 100 modellt tartalmaz, köztük a Scara robotokat, amelyeket hasznos teherbírásuk és nagy megbízhatóságuk miatt egyre gyakrabban használnak az elektromos járművek akkumulátorgyártásában. Júniusban a Fanuc a müncheni Automatica szakkiállításon egy új, akár 1000 kilogrammos terhelésre alkalmas robotmodellt is bemutatott, amely ideális az akkumulátorgyártásban való felhasználásra.

A japán székhelyű vállalat rendkívül magas fokon automatizálta saját gyártását, a Fudzsi-hegy lábánál már évtizedek óta gyártanak új robotokat – és csak ott, a Fanuc Japánból látja el partnereit szerte a világon. A robotok mellett a Fanuc vezető szerepet tölt be a CNC-vezérlések, a maró-, huzalszikra- és fröccsöntőgépek, valamint a lézerek területén is.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink