Gyártósor Kihívásokkal küzd a gyártásban? Van rá megoldás!

Kihívásokkal küzd a gyártásban? Van rá megoldás!

autopro.hu | 2022.04.28 07:21

Kihívásokkal küzd a gyártásban? Van rá megoldás!

Fotó: Bosch Rexroth

A Bosch Rexroth is készül a május 10-13-a között megrendezésre kerülő Ipar Napjai és Automotive Hungary kiállításra. A vállalat számos kihívásra tud választ adni a digitalizáció és az automatizálás témakörében a gyártás területén, ezt meg is fogja mutatni a kiállításon.

Hirdetés

A jövő gyára az Ipar Napjain

Legyen szó az optimális hatékonyság eléréséről vagy az emisszió csökkentéséről, az automatizáció és a hálózatba kapcsolt rendszerek által az ipari tevékenység új működési alapokra helyeződik. A mesterséges intelligencia és a machine learning, a big data elemzés, az IoT, a robotika, a 3D nyomtatás, valamint a kiterjesztett valóság a holnap technológiái, amelyeket a jelen kihívásai hívtak életre. A Bosch Rexroth célja, hogy az Ipar 4.0 innovációit elhozza a magyar ipar szereplőinek, és segítse őket az alkalmazásukban.

Erre kiváló lehetőséget nyújt a 2022. május 10-13. között megrendezett Ipar Napjai Nemzetközi ipari szakkiállítás, melyen a Bosch Rexroth is képviselteti magát. A vállalat standján találkozhat az Ipar 4.0 legjelentősebb innovációival és a legmodernebb ipari megoldások széles palettájával.

Csúcstechnológia testközelből az „E” Pavilonban – Amivel biztosan találkozhat

APAS - Gyártás korlátok nélkül

A holnap gyárában olyan mobil gyártásasszisztensek állnak rendelkezésünkre, amik nem korlátozódnak egyetlen gyártási folyamatra, nincsenek helyhez kötve, és széleskörűen felhasználhatóak különböző gyártási célokra. Egyedi, okos szenzorokkal felszerelve az APAS teljes mértékben érzékeli közvetlen környezetében az embereket. A robot képes úgy dolgozni, hogy bármelyik pillanatban teljesen leáll, ha túl közel mennek hozzá. Fejlett optikai szenzorainak köszönhetően pedig nem pusztán észleli a gyártási elemeket, de ki is elemzi azokat. Így rendkívül magas szintű precizitással tud tárgyakat megfogni és mozgatni.

Fotó: Bosch Rexroth

Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik az APAS számára, hogy a nagyon monoton gyártási részfolyamatok terhét levegye emberi kollégái válláról, de ez nem azt jelenti, hogy jelenléte szükségtelenné teszi a humán munkaerőt, csupán a fókusz áthelyezéséről van szó. A gyártásasszisztens használatával egyszerűen több időnk marad azokra a kreativitást igénylő feladatokra, amelyekben az emberek még mindig felülmúlják a robotokat.

ActiveShuttle AMR – autonóm mobil robot

Egyre egyedibb termékek, növekvő raktárforgalom, ingadozó gyártási számok, egyre bonyolultabb ellátási láncok, gyors szállítási határidővel igényelt kis rendelési mennyiségek - csak néhány a főbb nehézségek közül, amikre a jelenkor logisztikával foglalkozó szakembereinek megoldást kell találniuk. Az intralogisztikában (raktáron vagy üzemen belüli logisztikai megoldásokat nevezzük így) a digitalizáció kulcsfontosságú versenyelőnyt jelent, az automatizált folyamatok időt és energiát takarítanak meg. Az Active Shuttle AMR (autonomous mobile robot) döntő szerepet játszik a logisztikai feladatok dinamikus és jól skálázható kialakításában. Emberi munkaerő helyett akár egy teljes flottányi önvezető jármű végezheti el az üzemen belüli szállítási feladatokat, melyet az ActiveShuttle Management System (AMS) fog össze és irányít. Az AMS vezérlőszoftver megjeleníti a flotta valós idejű állapotát, hozzárendeli a függőben lévő szállítási megbízásokat a rendelkezésre álló járművekhez, és lehetővé teszi a felhasználó számára a logisztikai forgatókönyvek ellenőrzését és rugalmas konfigurálását a produktív működés során. Az önvezető járművek lézerszkennerrel vannak ellátva, így elég egyszer megmutatni nekik a bejárható útvonalat, ezután maguktól képesek felismerni az esetleges az akadályokat és kikerülni azokat.

IoT Gateway: A leggyorsabb út az Ipar 4.0-hoz

Sok vállalkozás számára fontos tényező, hogy anélkül élvezhessék az Ipar 4.0 nyújtotta előnyöket, hogy berendezéseik nagy részét újakra kelljen cserélniük. Az IoT Gateway erre a problémára nyújt megoldást, hiszen segítségével a régebbi gépekből is IoT eszközök válnak, amik képesek lesznek különböző információkat fogadni, illetve továbbítani. A szenzorokkal ellátott gépekből érkező adatokat az IoT Gateway vizualizálja, és adott esetben továbbítja a felhőbe vagy elemző szoftverek felé. A nyomás, vibráció, hőmérséklet, vagy egyéb fontos mérőszámok valós idejű monitorozásával értékes következtetéseket vonhatunk le gépeink aktuális állapotáról, és ha szükséges, még azelőtt beavatkozhatunk mielőtt a meghibásodás bekövetkezik.

ctrlX Automation: A vezérlés jövője

Egy ipari gép megfelelő működése komoly háttérrendszereket és rengeteg programozást igényel. Ráadásul, ha később módosítani vagy bővíteni szeretnénk a berendezés feladatait, akkor ezt a programozási vagy beállítási fázis megismétlésével tudjuk csak végrehajtani. Napjainkban pedig, amikor egyre többször kell a gyártási folyamatainkon változtatni, ez már egyszerűen túl sok időt vesz igénybe. A Rexroth mérnökei ennek az eljárásnak a leegyszerűsítését tűzték ki célul, a ctrlX Automation megalkotása során, és így született meg az, amit egymás között csak úgy neveznek: az automatizálás okostelefonja.

ODiN: Diagnosztika kimaxolva

A mesterséges intelligencia alkalmazása az ipari berendezések diagnosztikájában új távlatokat nyit. Az ODiN használatával a tervszerű időszakos karbantartásra többé nincs szükség, illetve, ha meghibásodás veszélye áll fenn, akkor arról már hetekkel előre értesülünk és előre felkészülhetünk rá.

Fotó: Bosch Rexroth

Hogyan képes erre?

  1. A prediktív analitika tudománya és a machine learning ötvözésével a szoftver egy rövid betanulási szakaszt követően matematikai modellt alkot a vizsgált berendezésről.
  2. A betanulási időszak során egy gépi tanulási algoritmus figyelemmel kíséri a gép, berendezés vagy gépcsoport különböző – például nyomás, áramlás, rezgés, hőmérséklet és olajminőség – érzékelőinek jeleit, majd ezek alapján határozza meg a gép normál (egészséges) állapotát.
  3. A betanulási időszak után az online rendszer az adatokra alapozott modell segítségével végzi a monitorozott gép vagy gépcsoport állapotának folyamatos kalkulációját, melyből megtudható, hogy tényleges meghibásodásra lehet számítani, vagy csak átmenetileg változtak az értékei.

Találkozzunk az Ipar Napjain!

Ha érdeklődik a jövő ipari technológiái iránt, ha szeretné a saját szemével látni a holnap gyárának működését a kiterjesztett valóság segítségével, ha szívesen találkozna a Bosch Rexroth szakértőivel egy kötetlen beszélgetésre, vagy ha csak kezet rázna egy APAS robottal, regisztráljon ingyen jegyért a kiállításra a Rexroth oldalán keresztül!

A Bosch Rexroth a hajtás- és vezérléstechnika egyik vezető szállítójaként világszerte hatékony, erőteljes és biztonságos gépipari megoldásokat kínál, legyen szó bármilyen típusról vagy méretről. A vállalat a mobil alkalmazások, a gépipari alkalmazások, a tervezés, és a gyártásautomatizálás piaci szegmenseiben egyesíti világszintű alkalmazástechnikai tapasztalatát. A Bosch Rexroth intelligens komponensei és testreszabott megoldásai és szolgáltatásai útján alakítja ki a teljes mértékben hálózatba kapcsolt alkalmazásokhoz szükséges környezetet. A Bosch Rexroth a hidraulika, az villamos hajtások és vezérlések, a hajtómű-technológia és a lineáris mozgatás- és szereléstechnika, továbbá az IoT-szoftverek és interfészek területein kínál ügyfeleinek megoldásokat.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink