Gyártósor Egyelőre nem használjuk ki a mesterséges intelligencia előnyeit

Egyelőre nem használjuk ki a mesterséges intelligencia előnyeit

autopro.hu/H.J. | 2020.11.30 04:22

Egyelőre nem használjuk ki a mesterséges intelligencia előnyeit

Fotó: Bosch Media Service

A mesterséges intelligencia használatáról készített felmérést a Bosch a német polgárok körében. A megkérdezettek döntő többsége szeretné, ha többet alkalmaznák a mesterséges intelligenciát az iparban – például az autógyártásban vagy a repülőgépgyártásban. Ezenkívül a válaszadók több mint kétharmada támogatná az AI alkalmazását a gépi hibák diagnosztizálásában, valamint olyan csúcstechnológiájú területeken, mint az űrkutatás.

Hirdetés

Az AI Future Compass felmérés során 1000, 18 év feletti német polgárt kérdeztek meg a mesterséges intelligenciához való hozzáállásukról.

Dr. Michael Bolle, a Bosch igazgatótanácsának tagja és a vállalat technológiai és fejlesztési vezetője elmondta, hogy Európának és Németországnak megvannak a szükséges képességei ahhoz, hogy világelsővé váljanak az ipari mesterséges intelligencia területén. A vállalat egyedülálló szakemberi- és szakterületi ismeretekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra az intelligencia használatát olyan területeken is, mint a minőség-ellenőrzés, az energiahatékonyság, vagy a gyártási hatékonyság javítása.

A bizalom elengedhetetlen: világos etikai keretre van szükség

Más alkalmazási területeken, azaz például az ápolásban, befektetési tanácsadásban, jogi eljárások során, vagy a munkavállalók kiválasztásában a megkérdezettek sokkal inkább nagyobb hajlandóságot mutattak megbízni egy emberben, mint egy gépben. Ez világos, etikailag megalapozott irányelveket követel meg – nemcsak Németországban, hanem európai szinten is.

A szakember hozzátette, hogy a Bosch már ez év elején egyértelmű etikai keretet szabott meg, amikor bevezette az AI etikai kódexét. A vállalat világossá tette minden tagja számára, hogy a mesterséges intelligenciának az embereket kell szolgálnia, nem pedig fordítva. A mesterséges intelligenciát mindig emberi ellenőrzés alatt kell tartani.

A felmérésben résztvevők kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a mesterséges intelligenciát csak a közjó szolgálatában kellene használni. Hasonlóképpen, mintegy kétharmaduk szeretné, ha a mesterséges intelligencia használatának jogi és etikai normáiról szóló döntések többoldalúan születnének (38 százalékuk globális, 27 százalékos európai fellépés szükségességét látja, miközben csak 35 százalékuk támogatja a nemzeti stratégiákat). A válaszadók 85 százaléka szerint minden körülmények között az embereknek kell meghozniuk a végső döntést, legyen szó bármely alkalmazási területről.

A felhasználóknak tudniuk kell megérteni a mesterséges intelligencia döntéseit

A Bosch AI Future Compass szerint a németek többsége úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia létfontosságú a nemzetközi versenyképesség fenntartásához. Emellett a megkérdezettek majdnem fele gondolja úgy, hogy a mesterséges intelligencia jobb megoldásokat kínálhat az olyan problémák megoldására, mint a súlyos betegségek vagy az éghajlatváltozás.

A válaszadók nagyrészt egyetértenek a technológia nyújtotta lehetőségekben és kockázatokban. A leggyakrabban említett előnyök között szerepel a hatékonyság, a haladás és a jobb (munka) eredmények, míg a negatívumok listáját az olyan kifejezések vezetik, mint a felügyelet, az együttérzés, és az adatvédelem hiánya.

A mesterséges intelligencia segítségével a gyártás is hatékonyabbá válik.

A mesterséges intelligencia segítségével a gyártás is hatékonyabbá válik. | Fotó: Bosch Media Service

Bolle hozzátette, az ügyfeleknek és a felhasználóknak meg kell érteniük, hogy az mesterséges intelligencia milyen alapon hoz döntéseket. Ez egy olyan ügy, amelyet nemcsak az üzleti körökben, de az egész társadalomban le kell folytatni.

Objektív vita a lehetőségekről és a kockázatokról

A felmérés azt mutatja, hogy a mesterséges intelligenciát nagyobb mértékben ismerők sokkal nagyobb hajlandóságot mutatnak a technológia elfogadására. Míg azok, akik kevésbé vannak tisztában az AI működésével, sokkal alacsonyabb elfogadási hajlandóságot mutatnak.

Bolle szerint az AI lehetőségeiről és kockázatairól szóló bármilyen „vitának” nyíltnak és objektívnek kell lennie. Ahhoz, hogy ez az ügy konstruktív és előítéletek nélküli legyen, az embereknek sokkal nagyobb tudásra van szükségük a technológiát illetően. Így akár a tanterv része is lehetne az AI technológiájának megismerése.

A következő két évben a vállalat mintegy 20 000 munkatársát készíti fel a mesterséges intelligencia használatára. Emellett a Bosch célja, hogy 2025-re az összes terméke valamilyen formában kötődjön a technológiához. Bolle hozzátette, ez nem az AI öncélú felhasználásáról szól, hanem a megoldások minőségének és előnyeinek további növeléséről az ügyfelek és a felhasználók számára.

Kiemelt Partnereink