Gyártósor Jobb minőségellenőrzés egyszerűen és olcsón – ez a hibrid MI

Jobb minőségellenőrzés egyszerűen és olcsón – ez a hibrid MI

autopro.hu/V.M. | 2021.05.22 04:20

Jobb minőségellenőrzés egyszerűen és olcsón – ez a hibrid MI

Fotó: Landing AI

A mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása a vizuális minőségellenőrzésben számos előnnyel kecsegtet, implementálása azonban a költségvonzaton felül is sok nehézséget rejt magában. Az alternatíva után kutató vállalatoknak kínál megoldást az úgynevezett hibrid MI, amivel a mesterséges intelligencia töredéknyi beruházással integrálható a minőségellenőrzési rendszerbe.

Hirdetés

A gyártóvállalatok – különösen azok, melyek már sokat fektettek minőségügyi ellenőrző rendszerekbe – gyakran szembesülnek a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazását támogató technikai háttér hiányával, illetve hogy annak kiépítése óriási összegeket emésztene fel. Egy nagy autógyártó például több mint kétezer kamerával rendelkezik egyetlen egy gyártósorán, a kamerák és a technikai háttér lecserélése pedig túl nagy beruházást igényelne.

Az MI integrálása, az algoritmusok megírása ugyancsak fejtörést szokott okozni. Ma már azonban a szakértők kódolási ismereteket sem megkövetelő algoritmusfejlesztő platformokkal és Plug and Play megoldásokkal helyettesíthetőek.

Egy harmadik problémát a már több évtizedes, jól bevált folyamatok megbontása jelenti, mivel az nem csak drága és időigényes, de kockázatos is.

Az MI ugyanakkor számos előnnyel szolgál használóinak. Segítségével javítható a nyereségesség, valamint a minőség-ellenőrzés az olyan anyagoknál, melyeket a tradicionális gépi látás nem tud jól kezelni – utóbbira példa az üveg vagy a fa. Emellett alkalmas a hibavédelem fejlesztésére is, azaz a hibák megelőzésére vagy minél hamarabbi észlelésére.

Hibrid koncepcióval válik elérhetővé a technológia

Az MI adaptációját ma a hibrid MI koncepciója könnyíti meg. Ahogy azt a Manufacturing Tomorrow is írja, a megoldás a magasabb pontosság elérése érdekében kombinálja a hagyományos gépi látást az MI fejlett vizsgálati képességeivel a már meglévő műszaki infrastruktúrát hasznosítva.

A hibrid MI különösen jól illeszkedik néhány iparág igényeihez. Az egyik a fogyasztói javak szegmense, ahol a már meglévő gépi látást MI-vel kombinálva csökkenthető a fals pozitívok száma, általa pedig a hibás termékekhez köthető költségek.

Egy másik iparág az autóipar, ahol a megoldással javítható a hibavédelem, a dimenziós verifikáció, valamint a termékek felszíni minőségvizsgálata, ami az automatizált és az emberi ellenőrzés kombinációjára épül. Az MI megfelelő az ellenőrzés minőségének szinten tartására, mikor a dolgozók fáradtak és figyelmük lankad.

A termékek becsomagolásakor szintén jó szolgálatot tehet az MI. Támogathatja a nyomtatási és címkézési hibák észlelését, a csomagok számlálását, illetve osztályozást, továbbá lehetővé teszi, hogy kisebb, eltérő hiba küszöbértékekkel rendelkező sorozatok elkészítését bonyolult újrakonfigurálás vagy leállás nélkül.

Jobb hibaszűrés több kódolás nélkül

A klasszikus gépi látásra épülő megoldásnál egy fejlesztő algoritmust ír a feladat végrehajtásához. Jelentős többletmunkával járhat, ha több, eltérő hiba küszöbértékű terméket kell felváltva ellenőrizni, ezenfelül a hibás kódolás fals pozitívok – nem hibás termék hibásnak észlelésének – megnövekedett számát eredményezheti, ami gyakoribb utóellenőrzéshez és termelésleálláshoz vezethet. Ennek ellenkezője, a hibák ki nem szűrése szintén előfordulhat, ami által hibás termékek jutnak a piacra.

Az MI betanítása tradicionálisan ugyancsak sok munkát követelt meg, aminek része volt kódolás és a hibaészlelés finomhangolása. Ma már viszont – ahogy fentebb is olvasható – már rendelkezésre állnak kódolást nem igénylő, intuitív platformok.

Köztes szerepben

A hibrid MI kiépítésénél a már meglévő kamerák és azok képeit feldolgozó számítógép közé helyezik el az MI-t. A kamerák képei innentől az MI számítógépes egységéhez futnak be, az eredeti számítógép, amin a vizuális ellenőrzés programja fut, már a feldolgozott képeket kapja meg.

A megoldás azonban nemcsak, hogy sokkal egyszerűbben kivitelezhető, mint a teljes technikai háttér lecserélése egy új MI-alapú rendszer kiépítése érdekében, de sokkal olcsóbb is. A legtöbb gyártóvállalat esetében a tulajdonlás teljes költségét tekintve az új rendszer kiépítése ötször drágább, mint a hibrid megközelítés.

Kiemelt Partnereink