Gyártósor Itt az akkumulátorok eddigi legpontosabb szimulációja!

Itt az akkumulátorok eddigi legpontosabb szimulációja!

autopro.hu/P.B. | 2021.09.24 08:17

Itt az akkumulátorok eddigi legpontosabb szimulációja!

Fotó: BMW PressClub

Az egyik legnagyobb kihívás az elektromos járművek gyártásakor az akkumulátor élettartamának megbecsülése – hiába a tesztek és a szimulációk, egyszerűen túl sok tényező befolyásolja az akkuk állapotát és a hatótávolságot is. Egy brit cég viszont úgy tűnik, megoldást talált a problémára.

Hirdetés

A brit Silver Power Systems (SPS) akkumulátorokra szakosodott elemzői megerősítették, hogy nagyon komoly eredményeket értek el az akkuk viselkedésének, élettartamának és hatótávolságának megbecsülése terén. Természetesen tökéletesen ez sem jelezheti előre az összes eshetőséget, de a cég szakemberei elkészítették egy akkumulátor eddigi legpontosabb digitális ikrét.

A projekt az elmúlt kilenc hónapban az Imperial College, a London Electric Vehichle Company és a JSCA szakembereinek, kutatóinak bevonásával zajlott. A cél egy akkumulátor lehető legpontosabb virtuális másának elkészítése volt. A projekt részeként számos taxi és sportautó több százezer kilométeren keresztül gyűjtötte az adatokat, az adatbázist pedig egy felhőalapú rendszerben küldték el a Silver Powernek, ahol az Imperial College kutatói elemezték az adatokat.

Óriási lehetőségek

Az SPS szerint hatalmas lehetőségek rejlenek a technológiában, például előre lehet tervezni az akkumulátorokkal, valamint előrejelzéseket lehet készíteni az autósok számára, akik így időben értesülhetnek az autójuk akkumulátorának hibáiról, elöregedéséről.

Az autógyártók még jobb elektromos járműveket fejleszthetnek a technológia segítségével, míg a flottakezelők számára az üzemeltetésben jelenthet nagy segítséget egy ilyen rendszer - írja az Autocar.

Az akkumulátorok teljesítményének megértése - és az elkövetkező évek teljesítményének előrejelzése - rendkívül fontos számos ágazat számára. De a mai napig hiányoztak az adatok, és a prediktív modellezés nagyrészt laboratóriumi alapú volt – mondta Pete Bishop, az SPS technikai vezetője.

Kiemelt Partnereink