Gyártósor Így védhetjük meg CNC gépeinket a természet erejétől

Így védhetjük meg CNC gépeinket a természet erejétől

autopro.hu/V.M. | 2023.08.17 16:22

Így védhetjük meg CNC gépeinket a természet erejétől

Fotó: Pixabay

Az időjárási viszontagságok talán nem azok a kockázati tényezők, amikre gyakran gondolnak a gyártóüzemekben, márpedig az olyan hétköznapi jelenségek, mint a villámlás vagy a nagy meleg is okozhatnak károkat az üzemek talán legdrágább berendezéseiben, a CNC gépekben. Szerencsére azonban megvan a módja annak, hogy a vállalkozások megvédjék a berendezéseket, amik nélkül sokszor működésük is elképzelhetetlen lenne.

Hirdetés

A gépeket fenyegető időjárási jelenségek közül talán a legveszélyesebb a villámlás, ami képes károsítani a berendezések tápegységét és szervo motorjait. Éppen ezért, ha a környéken villámlást tapasztalunk, célszerű leállítani a gépeket és a főmegszakítót is kikapcsolni.

Ha a CNC gépet mégis villámcsapás érné üzemelés közben, vészhelyzeti leállással automatikusan le fog állni. Visszakapcsoláskor a leálláskor futó programtól függően különböző hibaüzenetek jelennek meg, melyek feloldásához a megjelenő utasításokat kell követni. Nehézség esetén a feladat elvégzésében segíthetnek a gépet értékesítő cég szakemberei.

Amennyiben a szervo motor és/vagy a tápegység megsérült, nincs más megoldás, mint ezek cseréje. Feltéve, hogy nem keletkezett egyéb kár, és a cserealkatrészek közvetlenül az üzemben rendelkezésre állnak, a gépek egy napon belül folytathatják működésüket.

Az áram hiánya is okozhat kellemetlenséget

A villámlás okozta leállásoknál sokkal gyakoribbak az áramszünet miatti üzemszünetek. Ezek szerencsére sokkal kevésbé veszélyesek, és ha egy megmunkálási folyamat közben megy el az áram, az nem fog kárt okozni a berendezésben. Sok gép külön újraindítási procedúrákkal rendelkezik ilyen esetekre, melyeket a dolgozóknak is ismernie kell. Hasonlóan a túláram esetéhez, az áramkimaradás is vészhelyzeti leálláshoz vezet, amit követően hibaüzenetek fognak megjelenni a következő beindításkor.

A gépeknek sem mindegy mennyire van meleg

Az extrém hőmérsékletek szintén problémák forrásai lehetnek. A meleggel szembeni védekezés jegyében lehetőség van külső hűtőventillátorok felszerelésére. Ezeket, ahogy a szervo motorokon található hűtőbordákat is, rendszeresen takarítani kell, hogy a felgyülemlő por ne rontsa a hűtés teljesítményét, illetve, hogy a hűtőrendszer magasabb fokozaton működése által ne vezessen többlet energiafogyasztáshoz.

A nagy hidegben szintén elkél az odafigyelés. Egy CNC gép hidegben beindítása olyan, mintha egy autót indítanánk be egy téli reggelen. Az alacsony hőmérsékletről való gyors felmelegedés stressz alá helyezi a fémet, különösen az orsót. Ezért fontos hagyni, hogy a gép bemelegedjen a munka megkezdése, vagyis az első megterhelés előtt. A bemelegedéssel a keret méretei a megmunkálás előtt stabilizálódhatnak, ami kulcsfontosságú, bármilyen termék gyártásáról is legyen szó.

Legjobb gyakorlatok

Az Manufacturing Tomorrow cikke szerint az időjárás okozta váratlan helyzetekkel további praktikák is segíthetnek megbirkózni. Ezek egyike, hogy érdemes egy tartalék másolatot tartani a CNC vezérlő beállításairól. Ezt ajánlott rendszeresen frissíteni, amihez általában le kell állítani a gépet. Azonban még így is a művelet csupán úgy negyedórába telik, ami egy nagyon is kifizetődő befektetéssé teszi, mikor beüt a baj.

A festés nélküli, vagyis védtelen fém felületeket célszerű valamilyen rozsda ellen védő anyaggal bevonni, ugyanis ha egy vihar miatt a légkondicionálás több napra kiesik, a festetlen fém felületek oxidálódni kezdhetnek, különösen magas páratartalom mellett. Továbbá azzal is jót teszünk tartós áramszünet esetén, ha az orsón és a környező felületeken maradt hűtőfolyadékot letöröljük, majd a festés nélküli felületeket korrózióvédővel kezeljük.

Végül de nem utolsó sorban rendszeresen ellenőrizni kell a tartalékgenerátorok működőképességét, és a biztosítási feltételeket is érdemes lehet átnézni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink