Gyártósor Így növelik a biztonságot a gyártásban az autonóm mobil robotok

Így növelik a biztonságot a gyártásban az autonóm mobil robotok

autopro.hu/P.B. | 2021.04.19 04:21

Így növelik a biztonságot a gyártásban az autonóm mobil robotok

Fotó: Continental Press Releases

A munkahelyi biztonság minden iparágban fontos, ám vannak olyan területek – mint például a gyártás, a feldolgozóipar vagy a raktárak -, amik különösen ki vannak téve a biztonsági kockázatoknak. A koronavírus-járvány csak tovább fokozta a biztonság iránti igényt, ebben a segíthetnek a robotok.

Hirdetés

Egy friss amerikai felmérés szerint az országban a gyártók 72 százaléka számára jelent komoly kihívást a munkahelyi balesetek elkerülése. Szomorú adat, hogy 2019-ben csak az Egyesült Államokban 5333 halálos baleset történt a gyárakban.

A helyzetet tovább nehezíti a koronavírus-járvány, ami új szempontokat hozott be a munkahelyi biztonság területére, ráadásul kiemelt helyen. Ezek tudatában érdemes áttekinteni a Meili Robots riportját arról, mi az a négy fő terület, ahol a mobil robotok növelik a biztonságot a munkahelyeken – írja a Manufacturing Global.

Átláthatóság

A munkahelyi balesetek fő kiváltó oka gyakran a korlátozott vagy akadályozott láthatóság. A szenzorokkal és lidarokkal felszerelt robotok viszont az ilyen helyeken is elboldogulnak, illetve képesek feltérképezni a veszélyesnek tűnő helyeket.

Az autonóm mobil robotok (AMR) egyik legnagyobb előnye, hogy olyan környezetben is biztonsággal dolgozhatnak, ahol az emberek nem tudnak.

Kevesebb érintkezés veszélyes gépekkel

A targonca hozzátartozik a legtöbb gyár és különösképpen a legtöbb raktár mindennapjaihoz. Ugyanakkor az Egyesült Államok hatóságai szerint évente körülbelül 97 ezer balesetben érintettek a targoncák.

A Meili Robots szerint a targoncák AMR-ekkel való kiváltása nagyban növeli a munkahelyi biztonságot.

Nehéz súlyok

Szintén fontos szempont, hogy a robotok az emberek helyett emelik meg a nehéz tárgyakat. A Meili Robots statisztikái szerint a munkahelyi balesetek harmada valamilyen súly emelése, leemelése közben történik.

Távolságtartás

A negyedik szempont egyértelműen a járványhoz köthető. A robotoknak, AMR-eknek hála sokkal könnyebb végrehajtani azokat az előírásokat, amik a járvány terjedését hivatottak megállítani. Például az autonóm mobil robotok számos emberi kontakust válthatnak ki a munkahelyeken.

Kiemelt Partnereink