Gyártósor Így készülnek a kvantumhardverek

Így készülnek a kvantumhardverek

autopro.hu/D.Á. | 2021.08.23 09:19

Így készülnek a kvantumhardverek

Fotó: Pixabay

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma által működtetett Argonne Nemzeti Laboratórium kutatója, Katie Sautter kvantumanyagokat fejleszt a jövő kvantumkommunikációs eszközeihez. A tudós szerint ezek az eszközök óriási lehetőségeket tartogatnak a kiberbiztonság, számítástechnika, adatátvitel és a lézerek terén.

Hirdetés

A kvantumfizika terület kutatóit egyesítő Q-NEXT projektet az Argonne egyik tudósa, Supratik Guha vezeti technológiai igazgatóként, aki egyben a Chicagoi Egyetem professzora is. A Q-NEXT új anyagokat hoz létre, melyekből szilícium chipekre helyezhető kvantummemóriák készíthetők.

A Sautter által kutatott anyagok építik fel a kvantummemóriákat, amelyek aztán olyan eszközökbe kerülnek, mint a kvantumjel-erősítők. Ha a kvantumjeleket nagy távolságba, például optikai kábeleken keresztül kell szállítani, gyengülnek, majd eltűnnek, ezért időnként fel kell erősíteni őket. Ugyan a kvantumjel-erősítők még csak tervezési fázisban vannak, rendkívül ígéretesek. Képesek például a telekommunikációs frekvenciasávokon is működni, így kompatibilisek a mai száloptikai hálózatokkal.

Sautter egyik legfontosabb módszere a molekulasugár-epitaxia (MBE). Segítségével pár órán belül egy kvantummemóriát használó eszköz gyártásához elegendő anyag hozható létre nanotechnológiás vékonyréteg építésével egy alapfelületen, amihez nem kellenek előkészületek vagy egyéb kémiai folyamatok. A kutatók célja úgynevezett oxid heterostruktúrákat létrehozni, amelyek ideális struktúrát biztosítanak a kvantummemóriák számára — áll a Machine Design írásában.

Kiemelt Partnereink