Gyártósor Így érdemes nyomon követni a csomagokat

Így érdemes nyomon követni a csomagokat

autopro.hu/D.Á. | 2021.10.04 06:20

Így érdemes nyomon követni a csomagokat

Fotó: Pexels

A napi több ezer csomagot szállító logisztikai szereplők számára nagy kihívást jelent folyamataik átláthatósága. A digitális technológiák ma már lehetővé teszik az áruk folyamatos, valós idejű nyomkövetését, így a hatékonyság maximalizálható, az elveszett csomagok száma minimalizálható.

Hirdetés

Az e-kereskedelem rohamos növekedése nagy lehetőséget, de egyben növekvő kihívást is jelent a logisztikai szereplőknek, hiszen az egyre több csomagot egyre nehezebb kezelni, a folyamatok egyre átláthatatlanabbak.

Mindezt tovább nehezíti, ha a raktári és szállítási folyamatok nagyrészt kézzel történnek, hiszen így – főleg a megfelelő ellenőrző módszerek hiányában – nagyobb az esély az emberi mulasztásokra vagy visszaélésekre. Csomagok elveszhetnek, rossz címre mehetnek, minőségbeli problémák merülhetnek fel.

Modern technológiákkal könnyebb

A megoldás a digitalizációban keresendő. Különböző technológiák közösen, valós időben gondoskodnak minden egyes raktárban megforduló csomag követéséről. Például az okos videókamerák és a vonalkódolvasók összekapcsolása által lehetségessé válik rögzíteni, hogyan sérült meg egy-egy csomag a raktárban, vagy bizonyítani, hogy az adott áru már sérülten érkezett, így egyértelműen eldönthető a felelősség kérdése.

Ugyanígy rendezhetőek az elveszett csomagok ügyei is, hiszen a videófelvételek azonnal összekapcsolhatók a vonalkódok beolvasásának helyével és idejével. A valós idejű, minden csomagra és folyamatra kiterjedő monitorozás a teljesítmény felmérésére is jól használható, az adatok alapján pedig gyors beavatkozás lehetséges. Ilyen rendszert például a Smart Logistics technológiai csomagja részeként a Hikvision vállalat kínál — áll a Logistics Management cikkében.

Kiemelt Partnereink