Trend Okos kamerákkal tehetők hatékonyabbá a logisztikai telephelyek

Okos kamerákkal tehetők hatékonyabbá a logisztikai telephelyek

autopro.hu/D.Á. | 2021.08.08 12:21

Okos kamerákkal tehetők hatékonyabbá a logisztikai telephelyek

Fotó: Pixabay

A nagy forgalmú depókban több száz kamion fel- és lerakodását kell bonyolítani, mégis csak pár koordinátor között oszlik meg a munka. A kínai Hikvision vállalat megoldást talált a teherautók dokkolásának optimalizálására – gyorsabb rakodást, magasabb átbocsátóképességet ígérnek a telephelyeken.

Hirdetés

Megnövekedett vásárlói igény mutatkozik a csomagszállító szolgáltatásokra, főleg az online vásárlások kapcsán, így a logisztikai cégeknek a lehető leghatékonyabban kell működtetniük rakodórámpáikat. Sokszor azonban a teherautók feleslegesen várakoznak, mivel a koordinátorok nem látják, éppen melyik dokkoló üres vagy szabadul fel hamarosan. További probléma, hogy a telephely vezetői sokszor nem tudják kellően megszervezni a kamionok parkoltatását, így azok elállhatnak fontos területeket, akadályozhatják a hatékony munkát. Ezekre a problémákra a főként a Dolgok Internetével foglalkozó Hikvision cég Smart Dock Management csomagja nyújthat megoldást.

A hatékony telephely összetevői

A Hikvision olyan kamerarendszert kínál, amely valós időben figyeli, használatban van-e az adott dokkoló, és azonosítja a rakodó kamionok rendszámát. Az adatok egy digitális vezérlőpult interaktív térképén jelennek meg, melynek segítségével a koordinátorok átlátják a teljes pillanatnyi forgalmat, és visszamenőleg is megtekinthetik a teljesítményadatokat. Az adatok ismeretében a várakozó teherautók vezetőit telefonos alkalmazáson keresztül irányítják az üres rámpákhoz. A kamerák a parkolóhelyek figyelésére is használhatók, így elkerülhető, hogy a várakozó kamionok akadályt képezzenek a telephelyen. Mindezek által a kamionsofőrök egy sokkal gördülékenyebb, egyértelműbb folyamatban vesznek részt, így ők is jobban érzik magukat. A Smart Dock segítségével a dokkolók nagyobb kihasználtsága érhető el, így nő a forgalom és a bevétel, a költségek pedig csökkennek.

Teljes kontroll

A dokkolókon kívül és belül elhelyezett, koordinálást segítő kamerák biztonsági funkciót is betöltenek – felvételeiket eltárolják, amik káresemények tisztázásakor hasznosak lehetnek. A videófelvételek szinkronban vannak a telephelyeken használt vonalkód olvasók információival, így automatizált lesz a nyomkövetés, és megelőzhető az áruk eltűnése. A vonalkód olvasók által begyűjtött termékadatok alapján a szállítási költségek kalkulálása is automatizálható — adta közre a Logistics Management.

Kiemelt Partnereink