Gyártósor Így áll az Intel a távmunka kérdéséhez

Így áll az Intel a távmunka kérdéséhez

autopro.hu/D.Á. | 2021.04.12 13:22

Így áll az Intel a távmunka kérdéséhez

Számos ipari szereplőhöz hasonlóan a számítástechnikai chipeket gyártó Intelnek is aktív lépéseket kellett tennie, hogy a termelés különösebb megzavarása nélkül állhasson át otthoni munkára.

Hirdetés

A távoli munkavégzés hatékonyságának kulcsa kezd körvonalazódni az iparban. Mindenekelőtt szükséges a megfelelő szintű összeköttetés a berendezések, eszközök között, hogy bármilyen probléma orvosolható legyen. Célszerű minél több szabványos megoldást alkalmazni, hogy nagyobb figyelem juthasson az adott vállalat céljaira az egyedi rendszerek felépítése helyett. Fontos továbbá a már meglévő infrastruktúra – például internetes hálózati megoldások – megfelelő javítása, integrálása az új szemléletbe. Végezetül, nem érdemes hagyni, hogy öncélúvá váljon a technológiai fejlesztés – az adott problémát leghatékonyabban, leginkább költségkímélően megoldani képes módszereket érdemes választani.

Közel és távol

A számítástechnikai chipeket gyártó Intel profiljából adódóan már a világjárvány előtt is magas szinten automatizált volt, ám az ipari számítástechnikáért felelős igazgató, Jeff Walsh szerint új, innovatív lépésekre volt szükség ahhoz, hogy a termelés otthonról is működtethető legyen. Hardveres és szoftveres platformokat fejlesztettek ki annak érdekében, hogy az arra képzett technikusok otthonról vezérelhessék és követhessék nyomon a gyártási folyamatokat. A gyártóegységekkel való távoli kommunikációt és diagnosztikát fejlesztették, a dolgozók együttműködését pedig számos új számítógéppel és a videokonferenciás élmény felfrissítésével segítették.

A távmunkára állított technikusok közül néhány a gyárban berendezett, távmunkát koordináló állomáson maradt, miközben legtöbbjük otthonról dolgozott eredményesen. Az Intel növelte az ehhez szükséges eszközeit, infrastruktúráját karbantartó diagnosztikai partnerek támogatását, valamint saját diagnosztikai kapacitását, ezzel megbízhatóbb rendszert létrehozva.

A cég évek óta foglalkozik a kiterjesztett valóság (AR) használatával, azonban a koronavírussal járó korlátozások és távolságtartási szabályok az ezzel kapcsolatos törekvéseket felgyorsították. Az AR szemüvegeken valós időben megjeleníthető képek és videók segítenek a technikusoknak egy-egy, probléma megoldásához szükséges feladatsor elvégzésében. Az AR ezen felül képzésre is alkalmasnak bizonyult a vállalatnál – nem szükséges a betanítandó dolgozó folyamatos felügyelete, távolról nyújtható neki valós idejű segítség. A kiképző AR kiegészítőket viselve végzi az oktatott feladatot, a tanuló pedig számítógépén követi, kérdez. A szerepek persze fel is cserélhetők egy feladat gyakorlásakor utazás és személyes érintkezés nélkül. A kiterjesztett valóság ezen felül a beszállítókkal való közös munkát is segíti, így a javítások és karbantartások ideje csökken, a gyártási teljesítmény pedig nő.

Megtérülő befektetés

Ugyan a járványhelyzet miatt a vállalat a tervezettnél gyorsabban, nagyobb ráfordítással valósította meg a távvezérelt munkát, Walsh szerint a befektetések később megtérülnek, és folytatni fogják őket, hiszen a rugalmasság növelése elsődleges az Intelnél. Walsh büszke a hatalmas kihívással eredményesen, kreatívan szembenéző kollégáira, akik az elmúlt évben lehetővé tették a nagy léptékű, megállás nélkül működő, távolról irányított termelést. Walsh szerint egy másik fontos kérdés a vállalat működésének centralizálása. Jelenleg a világ Intel gyárai mind egy-egy külön modell alapján működnek, ezek központi összehangolása pedig komoly megtakarításokhoz vezethet — írta meg az Industry Week.

Kiemelt Partnereink