Gyártósor Idő- és költségmegtakarítás: digitalizáljuk a méréstechnikát!

Idő- és költségmegtakarítás: digitalizáljuk a méréstechnikát!

autopro.hu | 2022.03.08 07:21

Idő- és költségmegtakarítás: digitalizáljuk a méréstechnikát!

Fotó: Accretech

A ZF vállalat steyri telephelyén az első legyártott alkatrészek jóváhagyásához az Accretech Handysurf+ sorozatának mobil felületmérő műszereit használja a méréstechnikában. Az adatok - amelyek a Zeiss koordinátamérő gépeiből érkeznek -, a Zeiss Calypso méréstechnikai szoftverben kerülnek naplózásra a komponensek dimenzionális mérési adataival együtt. Az elejétől a végéig digitális megoldás kényelmes adatkezelést, nyomon követhetőséget és folyamatstabilitást biztosít a ZF-nél.

Hirdetés

A ZF Steyrben található telephelye az Ipari Technológiai Divízió részét képezi, mely mintegy 560 alkalmazottal elsősorban mezőgazdasági és építőipari gépekhez, emelővillás targonca áttételekhez, valamint gépkocsikhoz gyárt alkatrészeket. A sebességváltóházak, fogaskerekek és tengelyek megmunkálása modern szerszámgépeken történik, szigorú méretpontossági és felületi érdességi követelmények figyelembevételével.

„Számtalan különböző alkatrészt gyártunk. Szinte mindegyik ilyen komponensnek megvannak a sajátos felületminőségi követelményei” – hangsúlyozza Michael Nief, a ZF steyri minőségügyi csapatmenedzsere. Ebben a tekintetben rugalmas módon kell ellenőrizni a komponensek felületére vonatkozó különféle specifikációkat is.

A ZF Steyr az elmúlt évek során a felületi érdesség tekintetében a minőségi követelmények folyamatos növekedését figyelte meg. Ezen a téren a határértékek egyre szigorodnak, a méréstechnikával szemben támasztott követelmények pedig mind összetettebbek. A mezőgazdasági gépjárművekben – a személygépkocsikhoz hasonlóan – egyre nagyobb hangsúlyt kap az akusztika. Ebből kifolyólag ki kell küszöbölni a durva felületek által keltett hangos, zavaró vezetési zajokat. Mindez növeli a kényelmet, a komfortérzetet vezetés közben. Ezen túlmenően, a felületminőség révén meghosszabbodhat az alkatrészek élettartama. Amennyiben a felületi érdesség nem megfelelő, akkor az többek között a kenőréteg letöréséhez vagy az olajszállítás gyengüléséhez vezethet, ami végső soron a sebességváltó meghibásodását eredményezheti.

Egykor időigényes és nem folytonos adatátvitel

Korábban a ZF már használt speciális kézi felületmérő műszereket Steyrben az összes komponens tesztelésére a megadott felületi paraméterek tekintetében az első legyártott alkatrész jóváhagyása előtt – azaz a gyártás engedélyezése előtt. A méréstechnikusoknak azonban először ki kellett nyomtatniuk a mérési értékeket, majd azokat hozzárendelniük az egyes mérési pontokhoz az alkatrészeken, amelyekre a koordinátamérő gépeken dimenzionális mérést végeztek. „Ez időigényes és nehézkes volt” – emlékszik vissza Nief. Mivel a steyri ZF magas minőségbiztosítási szabványokkal rendelkezik – saját folyamatai és eljárásai tekintetében egyaránt – a csapat nem elégedett meg ezzel a megoldással, mivel nem tartották hosszú távon megfelelőnek.

Ebből kifolyólag a ZF steyri egysége nagy örömmel értesült az Accretech-től a Control szakkiállításon, hogy a felületmérési specialista a Zeiss vállalattal közösen egy olyan interfészen dolgozik, amelynek segítségével a Handysurf+ sorozat mobil felületmérő műszerei összekapcsolhatók a Zeiss koordinátamérő gépekkel vagy a Zeiss Calypso méréstechnikai szoftverrel. Ez az interfész mostantól minden Handysurf+ alapkivitelhez rendelkezésre áll.

Nem sokkal a kiállítást követően a ZF-nek lehetősége nyílt Steyrben kipróbálni ezt a megoldást. A minőségbiztosítási csapatot lenyűgözte a technika, ezért a vállalat úgy döntött, hogy beruház három Handysurf+ egységbe. Az Accretech és a Zeiss egy-egy szakértője is részt vett a helyszínen az üzembe helyezésnél, valamint átfogó képzést is tartottak. Egy mérőműszerrel bemutatták, hogyan működik a csatlakozás, ami azt jelentette, hogy a helyszínen dolgozók is csatlakoztathatták a másik két Handysurf+ egységet a Zeiss Calypso-hoz. A minőségügyi vezetők szerint ez viszonylag egyszerűen működik.

Néhány hónapja mindhárom Handysurf+ egység használatban van a steyri fő mérőteremben, a három Zeiss koordinátamérő berendezéssel együtt. Mindegyik felületmérő műszert naponta átlagosan három-négy alkalommal használják.

Fotó: Accretech

Mostantól minden adat automatizált

„A Handysurf+ mérőműszerek komoly előnye számunkra, hogy zökkenőmentesen kombinálhatjuk azokat a Zeiss koordinátamérő gépekkel. Az egyes komponensekhez rögzített mérési pontokat rendeltek hozzá, ha ezek a mérési pontok megjelennek a koordinátamérő gépen keresztül, akkor a méréstechnikus munkatársnak a Handysurf+ készülékkel kell elvégeznie a felületmérést. A Handysurf+ mérési értékei ezt követően azonnal bekerülnek a koordinátamérő gép mérési jegyzőkönyvébe, a Zeiss Calypso-ban” – mondja Nief. „Ez azt jelenti, hogy a rengeteg felületmérési értéket nem kell többé manuálisan hozzárendelnünk. Most minden automatizált és pontosan szerepel a mérési jelentésben.” Ugyanakkor a felületi paraméterek nyomon követhetősége az adott komponensen – ideértve a dátumot is – szintén biztosított az ügyfél számára. Az adatkezelés ennek köszönhetően sokkal kényelmesebbé vált.

Digitálissá és egyszerűbb folyamatképesség-elemzés

Az integrált megoldás még egy további előnyt is kínál: a felületi érdesség mérési értékei a Zeiss Calypso szoftverébe kerülnek a Q-Das cég qs-Stat statisztikai szoftverén keresztül, mindez pedig lehetővé teszi a ZF számára, hogy felhasználja ezeket az értékeket a folyamatképesség elemzéséhez. Ez azt jelenti, hogy a mérési értékek információt szolgáltatnak arról, hogy a szerszámok képesek-e még előállítani a szükséges jellemzőket a megadott tűréshatárokon belül. „A régi megoldással ez sem volt megvalósítható. A folyamatirányítás napjainkra sokkal kényelmesebbé és hatékonyabbá vált” – hangsúlyozza a minőségügyi vezető.

Az integrált megoldásnak köszönhetően a ZF most minden egyes komponensnél mintegy 2 percnyi időt takarít meg. Napi tíz komponenssel ez akár 20 percet is jelent – ezt az időt a méréstechnikusok most más hasznos feladatokra tudják felhasználni.

Fotó: Accretech

Napi 20 perc időmegtakarítás

A ZF Steyr nagyon rugalmasan tud működni az Accretech mobil felületmérő műszerek és a Zeiss koordinátamérő gépek kombinálásával. A Handysurf+ lehetővé teszi a méréstechnikusok számára a mérési pontok 360°-ban történő univerzális leképezését. Ez nem lenne lehetséges például a koordinátamérő gépen lévő egyetlen optikai érzékelővel. Ilyen esetekben több optikai érzékelőre lenne szükség, viszont ezek több nyomógomb pozíciót foglalnak el. A ZF szakemberei azt is hangsúlyozzák, hogy a Handysurf+ megoldás lényegesen költséghatékonyabb.

Handysurf+: egyszerű és intuitív felhasználás

A ZF nagyon elégedett a Handysurf+ jellemzőivel: logikus kialakításuknak köszönhetően a felületmérő műszerek egyszerű és intuitív módon használhatók, rendkívül pontos eredményeket adnak. A ZF-nél a tűréstartomány 4 és 25 µm között található, komponenstől függően.

A ZF a Steyr telephelyen az Accretech és a Zeiss által nyújtott szolgáltatásokra is számíthat. Miután a cég a közelmúltban telepítette a Zeiss Calypso egyik frissítését, a mérési értékek átvitele a Handysurf+ műszerekről a méréstechnikai szoftverbe már nem működött az interfészen keresztül. Az Accretech és a Zeiss szakértői azonnal hozzáfogtak a probléma elhárításához, és gyorsan meg is oldották azt.

A ZF a jövőben szeretné még jobban kihasználni a Handysurf+ előnyeit Steyrben. A cég jelenleg olyan tartozékokkal rendelkezik, mint például a háromlábú állványok, amelyeket a vállalaton belül erre a célra terveztek.

Más területeknek is segíthet az integrált megoldás

Mivel a telephely a ZF Csoport belső ügyfelei számára is szállít alkatrészeket, így már ezek az ügyfelek is értesültek a megoldásról. „A Handysurf+ mobil felületmérő műszerek használatának sok helyen indokolt a vállalaton belül, hiszen a mérőhelyiségekben és a műhelyekben is használunk Zeiss koordinátamérő gépeket” – mondja Nief. „A Zeiss Group kulcsfelhasználói csapatának tagjaként más területeken dolgozó kollégáimmal is meg szoktam osztani, hogy milyen egyszerű és költséghatékony módon történik az érdességmérés elvégzése és a mérési értékek rögzítése a mérési jelentésbe.”

Az Accretech nemzetközi vállalkozásként négy földrészen több mint negyven telephellyel rendelkezik, a japán piacon hetven, az európain harminc éve van jelen. Az Accretech ipari mérőeszközei ott nyújtanak kiemelkedő teljesítményt, ahol minden nanométer számít, és ahol már nem elég a koordináta-mérőgépek által biztosított pontosság.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink