Gyártósor Hollandiában nyitott gyárat a Tesla

Hollandiában nyitott gyárat a Tesla

autopro.hu | 2015.10.01 09:55

Hollandiában nyitott gyárat a Tesla

A Model S mellett Tilburgban készülhet majd a Model X típus is. Fedett tesztpálya, széles modellválaszték – Elon Musk komolyan gondolja Európa meghódítását.

Hirdetés

Személyesen a járműipari techguru nyitotta meg a belga határ közelében kialakított autógyár kapuit, amely az első igazán komoly letelepedési lépés a Tesla részéről az öreg kontinensen. A közel 78 ezer négyzetméteres komplexum küldetése a szuperkocsikkal kiszállításával kapcsolatos várakozási idő csökkentése – a holland gyár heti 450 autóval járulhat hozzá a mielőbbi kézbesítéshez.

A tilburgi üzem nem tekinthető teljes értékű autógyárnak, hiszen az akkumulátor, a hajtáslánc és a hátsó tengely a Fremont-i főhadiszállásról érkezik. Itt töltik fel viszont elsőként az elektromos rendszert, és a 750 méter hosszú fedett tesztpálya révén a minőség-ellenőrzést is helyben végzik. Mérik a menetzajt, rázkódási ellenállást különféle útszakaszokat szimulálva, még az automata vezetési módot is letesztelik. Merthogy, mint tudjuk, már ma is van ilyen a Teslákban.

A Model S valamennyi változata legördül majd a gyártósorokról: a belépő szintű 70D listaára 21 millió forint, a másik végletet a P90D képviseli, egyebek mellett a kiterjesztett hatótávért és a 2,8 másodperces gyorsulásért 36 millió forint körüli összeget kell a kereskedésben hagynunk ellentételezésként.

A gyárat úgy alakították ki, hogy a Model X is itt készülhessen. Az első Hollandiában gyártott autók már az idei ősz során megjelenhetnek az amerikai piacon, az elsődleges európai célpiacnak tekintett Egyesült Királyságba a tervek szerint jövőre érhet oda a a szomszédból az első jobbkormányos szállítmány.

Kiemelt Partnereink