Gyártósor Hódító útjukon az ívhegesztő robotok

Hódító útjukon az ívhegesztő robotok

autopro.hu/V.M. | 2022.09.18 12:16

Hódító útjukon az ívhegesztő robotok

Fotó: Youtube/Kecskeméti Televízió

2020-ban a hegesztőrobotok piaca 5,42 milliárd dollárt tett ki, 2021-2028 között pedig átlagosan évi 7,8 százalékos növekedés várható. A szegmens legnagyobb részét az ívhegesztő robotok teszik ki, melyek népszerűségét többek között a hosszú távú költségmegtakarítás, a sebességük, a hegesztési teljesítményük és az általuk kínált biztonság magyarázza. Terjedésükkel érdemes áttekinteni, hogy hogyan is épülnek fel ezek a rendszerek, illetve beszerzésükkor mire érdemes odafigyelni.

Hirdetés

Az ívhegesztő robot rendszerek két fő részből állnak, az egyik maga a robot a robotkar végén lévő hegesztőfejet is beleszámítva, míg a másik a hegesztéshez szükséges energiát és anyagokat biztosító rendszer.

Ívhegesztésre szinte kizárólag hat tengelyű robotkarokat alkalmaznak azok nagy kinyúlása, terhelhetősége, sebessége és mozgási szabadsága miatt. Utóbbi magyarázza leginkább ezen robottípusok elterjedtségét, ugyanis az ívhegesztési feladatok gyakran különböző szögek és hajlatok menti pontos mozgást követel meg, más robotokkal azonban ez a követelmény nehezen teljesíthető.

A #HowToRobot cikke szerint a scara és gantry robotok a mozgási rugalmasság hiánya miatt csupán a legegyszerűbb hegesztési feladatokat, például teljesen lapos fémlemezek összeillesztését végezhetik. Ettől függetlenül az egyszerű, nem sok munkát igénylő feladatok esetében megfontolandó választásnak számítanak a scara robotok, míg a gantry robotok a skálázhatóságuk miatt a nagy méretű munkadarabok esetében jönnek szóba.

Nem egyedül dolgoznak

Az ívhegesztő robotokat gyakran más mechanikus rendszerekkel egészítik ki, hogy támogassák azok működését, illetve kiterjesszék képességeiket. Ilyen például a robotot hordozó sínrendszer, aminek mentén a robotkar mozoghat a munkadarab mellett. Ezt a megoldást nagy méretű munkadarabok rugalmasságot megkövetelő hegesztése során használják. A robotkart horizontálisan és vertikálisan mozgató sínek egyaránt léteznek – utóbbiak magas munkadarabok esetén hasznosak.

A robot munkáját továbbá magát a munkadarabot mozgató technológiák, például forgóasztalok is segíthetik, míg nagy volumenű termelés esetén a munkadarabok robotcellához, majd onnan elszállítását automatikus anyagmozgató rendszerek végezhetik.

Szeretne többet megtudni a legújabb gyártástechnológiai trendekről, a kihívásokról, és a kínálkozó megoldásokról a digitalizáció, a robotika vagy például az Ipar 4.0 területein? Amennyiben igen, október 18-án látogasson el a Bálnába, ahol többek között meghallgathatja Les Zoltán, az Audi Hungaria Zrt. járműgyártási igazgatójának és Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatójának előadását a Techtogether 2022-n! Nézze meg az autopro.hu és a Magyar Gépjárműipari Egyesület közös szervezésű járműipari konferenciájának programját az alábbi linken.

Okosan kell beruházni

Az ívhegesztő robot rendszerek tervezésekor fontos meggyőződni arról, hogy a robot és az esetleges kiegészítő rendszerek, mint a robotkart mozgató sín kommunikációs protokolljai kompatibilisek egymással, annak hiányában ugyanis jelentősen megdrágul a befektetés. Gyakori protokollnak számítanak az Ethernet/IP, a Profinet, az EtherCAT és a DeviceNet.

A szenzorok helyes megválasztása csakugyan fontos. Az ívhegesztő robotok magas színvonalú működéséről gyakran egy sor érzékelő gondoskodik. A szenzorok szabályozhatják például az ív méretét, valamint ellenőrizhetik a varratok minőségét. Egyes szenzorokat szükséges lehet külön beszerezni, ezeknek pedig ellenállónak kel lennie a füsttel, a magas hőmérséklettel, illetve a hegesztés által generált elektromágneses interferenciával szemben.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink