Gyártósor Hihetetlen szintekre juthat a chipgyártás

Hihetetlen szintekre juthat a chipgyártás

autopro.hu/P.B. | 2021.08.19 07:22

Hihetetlen szintekre juthat a chipgyártás

Fotó: Pexels

A félvezetők gyártása többről szól, minthogy milyen finom mintát lehet „kinyomtatni” litográfiai eljárással. Egy ilyen gyárban több száz különböző típusú „eszköz” található, amelyeket mikroszkopikus jellemzők kialakítására használnak - nemcsak szilícium, hanem más anyagok széles skáláján van szükség az ilyen pontosságra.

Hirdetés

A Forbes magazin interjút készített a félvezetőgyártás szakértőjével, Dr. Richard Gottschoval, aki 1996 óta dolgozik a félvezetőgyártáshoz használt plazma maratószerszámok gyártójánál, a Lamnél. A céget 1980-ban alapították, a Forbes szerint pedig kijelenthető, hogy nagyon nehéz lenne chipeket készíteni a Lam szerszámai nélkül.

Gottscho elmondta, hogy a maratás egy nagyon összetett folyamat, melynek modellezése komoly kihívást jelent, ahogyan az eredményeinek előrejelzése is, ellentétben a litográfiával, ahol a modellek nagy pontossággal meg tudják jósolni a gyártás teljesítményét.

Érdekesség, hogy a maratás legtöbb fejlesztését empirikusan végzik - mi és az iparág többi tagja keményen dolgozunk azon modellek kifejlesztésén, amelyek felgyorsítják a megoldást és korlátozzák a folyamat létrehozásához szükséges erőforrások mennyiségét, de hosszú még ez az út – fogalmazott Gottscho.

Új távlatok

A plazma maratás lehetővé tette az ipar számára, hogy túllépjen a litográfiai korlátokon, amelyeket nagyrészt a fény hullámhossza diktál. A maratási technológiával a vonalak és lyukak összezsugoríthatók, kisimíthatók és reprodukálhatók egy kezdeti litográfiailag meghatározott sablonból.

A chipgyártás Gottscho szerint azért tud ilyen gyorsan fejlődni, mert a kutatók még mindig feszegetik a határokat annak érdekében, hogy maximalizálják a chipek teljesítményét, és minimalizálják a költségeiket. A mai marási technológiák már jobbak, mint bármilyen litográfiai eljárás, még kisebb elemeket lehet így készíteni.

Ezek persze egymással szorosan összefüggő folyamatok, a technológia továbbra is folyamatosan fejlődik, hogy megfeleljen az 5G, a felhő és az IoT hihetetlen lehetőségének, és ezek a folyamatok lehetővé teszik ügyfeleink számára, hogy továbbmenjenek a chipek méretének csökkentésével

Gyors ütemű fejlődés

Ezek az eljárások sokat tettek hozzá az adathordozók méretének csökkentéséhez is. Ma már egy chipen sokszor annyi adatot lehet tárolni, mint akár húsz évvel ezelőtt.

Egy-egy chipen akár trilliónyi lyuk vagy marás lehet, melyeknek „azonosnak” kell lenniük egy szigorú tűréshatáron belül. „Nem tudom elégszer hangsúlyozni az innováció és az ilyen méretű gyártás kihívásait - elképesztő, amit az ipar képes volt elérni” – emelte ki a szakember.

Gottscho beszélt arról is, hogy számos fizikus és villamosmérnök álmodik új eszközöket, akik egyre többen dolgoznak együtt anyagtudósokkal, és olyan új anyagokat vezetnek be, amelyek speciális elektromágneses funkciókkal rendelkeznek. Ezek a megoldások felbolygathatják az egész iparágat - jobbá téve az egész világot! Például vannak olyan eszközök, amelyek olyan új anyagokkal rendelkeznek, amelyek nagyságrendekkel csökkentik az energiafogyasztást.

Kiemelt Partnereink