Gyártósor Hatékony töltést követel a raktári automatizálás

Hatékony töltést követel a raktári automatizálás

autopro.hu/V.M. | 2022.03.28 10:19

Hatékony töltést követel a raktári automatizálás

Fotó: Swisslog News

Egyre több raktárban jelennek meg az automatizálási megoldások, köztük az elektromos üzemű mobilrobotok. Az utóbbiakban rejlő potenciál teljes mértékű kihasználásához elengedhetetlenek azok a megoldások, melyek a töltést hatékonyabbá teszik.

Hirdetés

A Robotics Business Review szakportál egyik felmérése szerint az automatizált raktárak 76 százalékkal nagyobb eséllyel rendelkeznek 99 százalékos vagy nagyobb pontosságú készletnyilvántartással, továbbá 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel teljesítik a megrendeléseket a beérkezéstől számítva egy napon belül.

Az automatizálásba fektető vállalatoknak először is azt kell eldönteniük, hogy mi a céljuk. Ennek megfelelően az automatizálás lehet részleges vagy teljes körű. A legtöbb raktár ma hibrid rendszerben működik, hogy csökkentsék a dolgozók leterheltségét a megrendelések gyorsabb teljesítésével egy időben.

Kényelmesebb és hatékonyabb munkavégzés

A raktári automatizálásban az egyik elsőként célba vett terület a komissiózás, ami alapvetően egy idő- és munkaigényes feladat. A dolgozók számára a feladatot pick-by-voice és pick-by-light, vagyis a kigyűjtendő termékek hang- és fényalapú megjelölésével teszik könnyebbé, ugyanakkor az autonóm megoldások is egyre inkább terjednek a gyorsaságuk és teljesítményük miatt.

A fejlett navigációs rendszert és mesterséges intelligenciát használó mobil robotok segítenek a termelékenység növelésében, miközben a dolgozók munkáját is kényelmesebbé teszik. Utóbbira jó példával szolgálnak a hideg élelmiszerraktárak, ahol a robotok csökkenthetik azt az időt. amit az embereknek a hideg környezetben kell tölteniük.

Trendek találkozása

Összefonódva az automatizálással, új igényeket szül egy másik folyamat, az elektrifikáció. Elektromos targoncákat már ma is elterjedten alkalmaznak, és ezek a gépek segítenek a zajszennyezés, a károsanyag-kibocsátás és akár az energiafogyasztás csökkentésében is. Ugyanakkor egy nagy hátrányuk, hogy töltésükkel csökken az az idő, ami alatt működnek és bevételt termelnek – mutat rá a Machine Design cikke.

A tradicionális ólomsavas akkumulátorokon alapuló megoldások hosszú töltési idővel, a töltés miatt nagyobb helyigénnyel, valamint akkumulátorcserékkel járnak. A problémákra megoldást kínál a lítiumionos technológia, aminél nincs szükség a telepek rendszeres cseréjére és adott a gyorstöltés lehetősége.

A raktárak azonban a töltéssel járó manuálismunka-igényt is csökkenteni akarják, ami elvezet ahhoz az igényhez. hogy az automatikus vezérlésű járművek (AGV-k) és autonóm mobil robotok (AMR-ek) legyenek képesek önállóan csatlakozni a töltőállomásokhoz.

Emellett szintén igény mutatkozik az elektromos hajtásrendszerek hatékonyabbá tétele, illetve a töltőállomások méretének csökkentése iránt.

Mindezek, a termelékenység növelését, valamint a befektetés gyorsabb megtérülését eredményező igények megszabják a fejlesztési irányt mind a mobil robotok gyártóinak, mind azok alkalmazóinak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink