Gyártósor Háromszáz millióból fejleszt a mezőberényi gépgyártó

Háromszáz millióból fejleszt a mezőberényi gépgyártó

MTI | 2020.01.09 16:11

Háromszáz millióból fejleszt a mezőberényi gépgyártó

Fotó: Pixabay

Több mint 298 millió forintos fejlesztésbe kezdett a gépalkatrészek és acélszerkezetek gyártásával foglalkozó mezőberényi Csaba-Berényi Gépgyártó Kft. A beruházás során egy új felületkezelő és festő üzemcsarnok épül, amelybe új festőtechnológiát vásárolnak, valamint új berendezéseket és eszközöket vásárolnak.

Hirdetés

A beruházás során egy új, 1346 négyzetméter nagyságú felületkezelő és festő üzemcsarnok épül, amelybe új festőtechnológiát vásárolnak, ez viszi el a beruházási összeg körülbelül 60 százalékát. A maradék támogatásból egyéb új berendezéseket, anyagmozgató- és gyártóeszközöket, valamint a 3D-s tervezést segítő gépeket vásárolnak.

A cég eddig is csaknem 13 ezer négyzetméteres gyártócsarnokkal, négyezer négyzetméter raktárfelülettel rendelkezett. 2008 óta öt európai uniós fejlesztési támogatást nyert el, amiből létszámemelést, technológiai fejlesztést és képzéseket valósítottak meg.

Huszonöt éve a pályán

A Csaba-Berényi Gépgyártó Kft. 1995-ben kezdte működését, jelenleg 210 dolgozót alkalmaz, Mezőberény egyik jelentős foglalkoztatója. Az új csarnokba vennének fel új dolgozókat, ám a jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok közepette ez nehéz, ezért valószínűleg belső képzéssel oldják meg a problémát. A pályázat során a jelenlegi dolgozói létszám megtartását vállalták.

Koloh Zsolt, a cég ügyvezetője igazgatója elmondta, a beruházási összeg felét az uniós Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) nyerték el, másik felét önerőként biztosítják.

A fejlesztés tavaly októberben kezdődött és a tervek szerint idén év végén ér véget.

Exportra termel

A cég árbevételének körülbelül 95 százaléka külpiaci értékesítésből származik, Németországba, Ausztriába, Olaszországba és Hollandiába exportálnak. A fejlesztés hatására nem elsődleges cél új piacok keresése, inkább a jelenlegiekre szeretnének minél magasabb megmunkáltsági szintű termékeket szállítani.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalat nettó árbevétele 2018-ban 3,87 milliárd forintra nőtt a 2017-es 3,2 milliárdról. Adózott eredménye eközben csaknem 146 millió forinttal közel 670 millióra emelkedett.

Koloh Zsolt azt valószínűsítette, hogy az acélipari alapanyagár csökkenése miatt a 2019-es adatok némileg kedvezőtlenebbek lesznek. A beruházástól 2-3 százalékos árbevétel növekedést remél.

Nyitókép: pixabay.com

Kiemelt Partnereink