Gyártósor Gyorstalpaló az IoT-projektek fontosságáról

Gyorstalpaló az IoT-projektek fontosságáról

autopro.hu/P.B. | 2022.01.24 10:23

Gyorstalpaló az IoT-projektek fontosságáról

Fotó: Pixabay

Az IoT, vagyis a dolgok internete (Internet of Things) egy feltörekvő technológiai koncepció, amely jelentős előnyökkel jár a gyártók számára. A gyártóknak három okból kell befektetni az IoT-projektekbe, ezekre térünk ki a cikkben – az alapok után.

Hirdetés

Az IoT egy technológiai koncepció, amely lehetővé teszi a tárgyak és eszközök számára, hogy érzékelők segítségével kapcsolódjanak egymáshoz és kommunikáljanak egymással. Az IoT-rendszereket úgy tervezték, hogy a gépek vagy elektronikus termékek önmagukban, emberi beavatkozás nélkül gyűjtsenek adatokat a beágyazott érzékelőkről, szenzorokról.

Ez azt jelenti, hogy a szenzorok minden eddiginél több adatot gyűjtenek a gyári környezetből. Ebből következőleg egyre több és több érzékelő kerül telepítésre szinte minden gyárban. Az IoT alkalmazása rendkívül előnyös egy gyártóvállalat számára, de nézzük az akadályokat, amelyeket le kell küzdenünk hozzá!

Önmagában nem elég az adat

Amikor az adatok az IoT-eszközökről származnak, nehezebb lehet az információkat értelmezni és valós időben tanulni belőlük. Valószínűleg szükségünk lesz egy szakértőre, aki segít elemezni az adatokat, és biztosítja, hogy ne maradjunk le semmiről.

Emiatt az adatok egyszerűen nem lesznek elegendőek valaki olyan nélkül, aki érti, hogyan kell azokat hatékonyan használni. Ezért a gyártóknak ki kell képezniük személyzetüket az IoT adat- és elemzőeszközök helyes használatára. Ez a képzés elengedhetetlen a sikerhez.

Az IoT-eszközök megfelelő kihasználásához a gyáron belül nagyobb együttműködésre van szükség. Le kell bontani az egyes részlegek közötti falat, a különböző csoportoknak együtt kell elemezniük az adatokat, és egymás rendelkezésére kell bocsátaniuk a szükséges adatbázisokat.

Egy másik kihívás lehet magának a rendszernek a megszokása. Érdemes nem egyből váltani, hanem hagyni egy átmeneti időszakot, ugyanis a kezdeti időszakban még nem látszik az IoT előnye, viszont az azzal járó tanulás már terhet ró a dolgozókra.

Az IoT előnyei

Az Automation című lap szerint három fő előnye származhat a gyártóknak az IoT alkalmazásából. Ezek a hatékonyság fokozása, a legújabb technológia adaptálása és a kreatív gondolkodás ösztönzése.

A hatékonyság javítását az adatok elemzésével lehet elérni – kiderül, miért nem működik a legjobb hatásfokon az adott gép, látjuk, hol lehet még javítani a folyamatokon. A legújabb technológiák alkalmazása lényegében az IoT velejárója, míg a kreatív gondolkodást az segíti elő, hogy a cég különböző csapatainak együtt kell dolgozniuk egy adatbázison.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink