Gyártósor Gépi látással hozhatunk ki többet a fúrórobotokból

Gépi látással hozhatunk ki többet a fúrórobotokból

autopro.hu/V.M. | 2022.01.11 13:21

Gépi látással hozhatunk ki többet a fúrórobotokból

Fotó: Youtube/FANUC Europe

Az autóipartól kezdve az elektronikagyártáson át a bútorgyártásig sok különböző szektorban használt fúrórobotok számos előnyt kínálnak, a bennük rejlő potenciál kiaknázását pedig olyan megoldások segíthetik, mint a gépi látás vagy a különböző mérőműszerek.

Hirdetés

A fúrórobotok sok eltérő formában és méretben készülhetnek az olyan változók függvényében, mint a megmunkálandó anyag, a furatok mérete, valamint a fúrófej forgási sebessége. Például furatok készítése egy fém alkatrészbe robusztusabb robotot követel meg, mintha fába akarnánk lyukakat fúrni. A fúrórobotok amilyen sok formát ölthetnek, olyan sokoldalúak is, a végeffektor cseréjével ugyanis alkalmasak más feladatok, például marás, sorjázás vagy dörzsárazás végzésére is.

Maradva azonban a fúrásnál, számos előnyt kínál a művelet automatizálása. A #HowToRobot cikke szerint ezek a magasabb pontosság, a nagyobb sebesség, az alacsonyabb munkaerőköltség, valamint a kevesebb hiba.

Így hozhatjuk ki a legtöbbet

A legtöbb fúrórobot nem mobil vagy csak korlátozott mobilitással rendelkezik. Ugyanakkor a robotkarok rugalmasabbak, mint a CNC berendezések, és egy gyártósoron olyan helyekre is elérhetnek, ahova az emberek nem. Ez a rugalmasság fokozható, ha a robotkart minél több irányú mozgásra tesszük képessé. Minél több irányban mozoghat a robot, annál összetettebb alakú alkatrészek megmunkálására válik alkalmassá.

A robotok képessége kitolható továbbá gépi látási rendszerekkel, mérőeszközökkel és más érzékelőkkel. A gépi látás lehetővé teszi a robotnak, hogy a munkadarabokon elhelyezett jelöléseket referenciaként használja, illetve meghatározza a munkadarab pozícióját, a mérőműszerek által pedig képessé válik a kifúrt furatok méretjellemzőinek mérésére

Sok összetevős megoldás

A fúrórobotok működését további kiegészítőeszközök támogathatják. Ilyen például a hűtőendszer, mivel szükség lehet mind a munkadarab, mind a fúrófej folyamatos vagy időleges hűtésére a fúrás közben keletkező hő miatt. Ugyancsak szükség lehet rögzítőkre, amik stabilan tartják a munkadarabokat fúrás közben, valamint egy automatikus szerszámcserélőre, amennyiben például több különböző fúrófejjel is dolgozik egy robot.

Mindezek mellett a robotok alkalmazása megkövetelheti a gépet és a dolgozókat elválasztó falak, esetleg a robotot a dolgozó közelsége esetén leállító vagy lelassító fényfüggönyök elhelyezését is.

Végezetül: a fúrórobotok számos előnyt kínálnak, alkalmazásukban nagy potenciál rejlik, a különböző kiegészítésekkel együtt azonban gyakran nagy összegű beruházást követelnek meg. Éppen ezért fontos, hogy az egyedi igényeknek megfelelő gépet válasszunk, illetőleg, hogy megvizsgáljuk, a tervezett munkamennyiséggel meg fog-e térülni a befektetés.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink