Gyártósor Ezért nem szabad más méretűre cserélni a hidraulikus tömlőket

Ezért nem szabad más méretűre cserélni a hidraulikus tömlőket

autopro.hu/P.B. | 2021.06.20 04:18

Ezért nem szabad más méretűre cserélni a hidraulikus tömlőket

Fotó: Pinterest

Többek között az áramlási sebesség megváltozása miatt sem szabad a hidraulikus vezetékeket, tömlőket más méretűre cserélni, ennek ugyanis nem várt, adott esetben akár komoly következménye is lehet.

Hirdetés

Gyakran fordul elő a hidraulikus alkatrészek forgalmazóival, hogy az ügyfelek behoznak cserére egy vezetéket, tömlőt vagy csövet, amiből nincs raktáron megfelelő méretű csereeszköz, csak egy kisebb átmérővel, aminek az egyéb elemei viszont megfelelőek.

Ez alapján logikus megoldásnak tűnik a teljes alkatrész cseréje a kisebb hidraulikus cső beszerelésével, ez azonban hiba lenne: akár nem várt problémákat is okozhat a kisebb cső, illetve szinte biztos, hogy a berendezés kisebb hatékonysággal fog működni a nem pontos cserealkatrésszel.

Miért nem jó az eltérő méretű cső?

A folyadék mozgásának leírására az áramlást használja a fizika. Az áramlási sebesség a cső keresztmetszetétől (is) függ, a folytonossági törvény pedig kimondja, hogy a folyadék áramlási sebességének és a cső keresztmetszetének szorzata állandó.

Szintén fontos a térfogatáram, ami azt írja le, hogy az adott keresztmetszeten időegység alatt átáramló folyadék térfogata mennyi.

Ezekből következik, hogy ha megváltozik a cső keresztmetszete (tehát nem azonos csőre cserélik az elhasználódott tömlőt), akkor az áramlási sebesség is változni fog, valamint a nyomás is, ennek pedig lehet szerepe az adott alkatrész működésében.

Kisebbre ne cseréljünk

Az adott berendezés működésére tehát negatívan hathat, ha a hidraulikus folyadék áramlási sebessége növekszik. Ezért kisebb csőre a nagyobbat nem szabad cserélni, nagyobb cső viszont használható ahelyett, ami van.

A nagyobb cső beépítése azonban nem biztos, hogy beépíthető a nagyobb helyigényből adódóan, ráadásul a nagyobb tömlő drágább is, ezért ez a megoldás sem kifizetődő, de legalább a működési hatékonyságot nem rontja.

Mit okoz a növekvő áramlási sebesség?

Az áramlási sebességtől függ az áramlás jellege, ami lehet lamináris vagy turbulens. Előbbi esetben a részecskék párhuzamosan, rétegesen, utóbbiban pedig örvénylő, gomolygó módon áramlanak. A hidraulikus folyadékkal működő alkatrészek esetében az szeretnénk, ha a folyadék egyenletes mintázatú legyen, tehát lamináris.

Ez azért fontos, mert a lamináris áramlás ideális a minél kisebb súrlódáshoz és a nyomásesés minimalizálásához, a buborékok száma is kevesebb, a kenés is jobb, azaz így működik a lehető leghatékonyabban egy hidraulikus eszköz.

Tehát, ha kisebbre cseréljük a csövet és ezzel növeljük az áramlási sebességet, akkor azt kockáztatjuk, hogy nem lesz megfelelő az áramlás jellege, aminek következtében sokkal hamarabb mehet tönkre az adott alkatrész, még rosszabb esetben pedig a hatékonysága is zuhanni fog arra az időre, amíg még működik.

A tömlő élettartama azzal is csökkenni fog, hogy a gyorsabban áramló folyadék hőmérséklete is nagyobb lesz – teszi hozzá a Machine Design.

Nem érdemes kockáztatni

Természetesen az áramlási sebesség kiszámolható, így azt is lehet tudni előre, hogy mekkora átmérőjű cső esetében nem okoz még gondot a csere. Azt ugyanakkor érdemes fejben tartani, hogy az adott eszközt a mérnökök úgy tervezték, hogy a lehető leghatékonyabb legyen, így a kisebb méretű tömlőre való váltás mindenképpen kockázatot rejt magában, még akkor is, ha tudjuk, nem nő meg kritikus mértékben az áramlási sebesség.

Inkább menjünk biztosra, mint utólag sajnálkozzunk, hogy az adott gép nem szolgálta ki a várható élettartamát!

Kiemelt Partnereink