Gyártósor Ezekkel a technológiákkal vészelte át a járványt az Intel

Ezekkel a technológiákkal vészelte át a járványt az Intel

autopro.hu/P.B. | 2021.04.23 10:20

Ezekkel a technológiákkal vészelte át a járványt az Intel

Fotó: Facebook/Intel

Ahogyan a legtöbb vállalat számára, úgy az Intelnek is kihívást okozott a koronavírus-járvány. A cégnek sokat segített az új helyzethez való alkalmazkodásában, hogy már eddig is rendelkezett magasan automatizált gyártási folyamatokkal és gyártósorokkal.

Hirdetés

Ahhoz, hogy a járványügyi előírásokhoz igazodva működhessen egy gyár, számos biztonsági kihívásnak kell megfelelnie. Ez még akkor is átalakításokkal jár, ha olyan – egyébként magasan automatizált – üzemekről van szó, mint amilyenekkel az Intel is rendelkezik.

Hiába az automatizált megoldások, a járvány kirobbanása után az utazási korlátozások és a kijárási tilalmak miatt így is akinek csak lehetett, otthonról kellett dolgoznia a vállalatnál. Ez természetesen a meglévő folyamatok átalakításával járt.

Hogyan oldotta meg a távmunkát az Intel?

Jeff Walsh, az Intel gyártásért felelős igazgatója elmondta, hogy létrehoztak egy külön központot a távmunkával kapcsolatban (Remote Operation Centre – ROC). Itt olyan hardveres és szoftveres megoldásokat alakítottak ki, aminek köszönhetően a munkatársaik otthonról is ellenőrizhették a gyártási folyamatokat.

Specifikusabban arról van szó, hogy az Intel ellátta munkatársait laptopokkal, felfejlesztette a hálózatát, és így lehetővé tette a videón keresztüli kommunikációt az otthonról dolgozó kollégák között – írja az Industry Week. A hatékony működéshez az is hozzátartozott, hogy a gyárakban dolgozók számára biztonságos környezetet hoztak létre, illetve őket is bevonták az új kommunikációs megoldásokba.

Nagy szerepe volt a folyamatokban a kiterjesztett valóságnak

Az Intel még évekkel ezelőtt kezdte el alkalmazni a kiterjesztett valóságot (AR) a termelésben. A járvány miatt erre a technológiára sokkal nagyobb feladat hárult: az Intel technikusai például az AR-szemüvegeken keresztül diagnosztizáltak hibákat, így kevesebb személyes jelenlétre volt szükség a javítások során.

Az AR emellett az új munkatársak betanításában is sokat segít a cégnek, az oktatók így távolról is át tudják adni a szükséges ismeretek a gyakornokoknak, sőt, a tanulók is a kiterjesztett valóság segítségével adhat bizonyosságot a képességeikről.

Négy alapelv

A távmunka hatékony végzéséhez a gyártóknak négy fő elvet érdemes szem előtt tartaniuk az Industry Week szerint: először is az alapokat kell lehelyezni, meg kell győződni arról, hogy kellően stabil és a biztonságos hálózattal rendelkezik a gyár.

Fontos a meglévő standardok és a meglévő technológiai adottságok kiaknázása, míg negyedik szempontként arra kell figyelni, hogy ne a technológia legyen a lényeg, hanem az adott problémára kell megkeresni a lehető legjobb választ.

Kiemelt Partnereink