Gyártósor Ez most a négy legfontosabb trend a gyáriparban

Ez most a négy legfontosabb trend a gyáriparban

autopro.hu/P.B. | 2020.08.23 12:21

Ez most a négy legfontosabb trend a gyáriparban

Fotó: KUKA Media Library

Az IoT (Internet of Things, magyarul dolgok internete) elterjedése elképesztő mértékű hatást gyakorolt a gyáriparra az elmúlt években. Szinte gyökeresen alakultak át a megszokott folyamatok, aki pedig nem követi a legfrissebb és legfontosabb trendeket, könnyen végzetesen lemaradhat.

A cégeknek, vállalatoknak létfontosságú komoly figyelmet fordítaniuk a gyáripari trendekre, hiszen üzemeiknek a jövőben is versenyképesnek kell maradniuk. Sokszor mondták el és írták már le ezzel kapcsolatban, de mégis meg kell jegyezni: az Ipar 4.0 gyors fejlődése mellett aki kimaradt a fejlesztésekből, az nagyon le fog maradni.

A Manufacturing Global című lap összegyűjtötte a négy legfontosabb trendet a gyáriparban, ezek a folyamatok határozhatják meg a gyártás jövőjét.

1. A képzettség átalakulása

Egyre nagyobb szerepe lesz egy gyár életében az informatikai tudásnak, miközben egyes klasszikus szakmunkás készségek háttérbe szorulnak, sőt, a kevés szaktudást igénylő feladatokat a robotok vehetik át. Már ma is igaz, hogy egy gyári munkásnak programozónak is kell(ene) lennie, a jövőben egyre inkább ebbe az irányba mozdulunk majd el.

Azok a cégek profitálhatnak ebből a folyamatból, akik hamar felismerik, hogy a munkásaikat át kell képezni. Ha időben befektetnek az ilyen képzésekbe, akkor komoly előnyre tehetnek szert.

2. Új technológiák

Az IoT csak egy szelete a gyártásban megjelenő rengeteg új technológiának. A mesterséges intelligencia, a robotika vagy éppen a 3D nyomtatás mind idetartozik, és ezeket mind meg kell tanulni és alkalmazni kell ahhoz, hogy egy vállalat versenyképes maradhasson. Nem egyszerű feladat!

3. Digitális átalakulás

Az előzővel szorosan összefüggő jelenség, lényegében arról szól, hogy a gyáripar az új technológiák adaptálásával egyre digitalizáltabb lesz.

4. Adatgyűjtés

A jövő gyárának leglényegibb eleme az adatbázis. Hatalmas mennyiségű adatot kell begyűjteni, tárolni és folyamatosan elemezni a minél hatékonyabb működés és a hibák kiszűrésének érdekében. Minden egyéb elem, különösen a digitalizáció és a mesterséges intelligencia ezzel függ össze, ezáltal kap értelmet.

Kiemelt Partnereink