Gyártósor Esettanulmány: hogyan támogatta az Etisoft a Thule-t a vonalkód hitelesítési folyamatában

Esettanulmány: hogyan támogatta az Etisoft a Thule-t a vonalkód hitelesítési folyamatában

autopro.hu | 2019.04.03 05:00

Esettanulmány: hogyan támogatta az Etisoft a Thule-t a vonalkód hitelesítési folyamatában

A kereskedők és a logisztikai szakemberek körében népszerű azt mondani, hogy egy nukleáris háború vagy akár egy meteorbecsapódás sem okozhat olyan következményeket, mint a vonalkódok hirtelen hiánya. A fekete-fehér csíkok mindenhol megtalálhatóak. Megkönnyítik a logisztikai folyamatokat, a raktárkezelést és a közlekedést. Megelőzik a hibákat és felgyorsítják a munkát - feltéve, hogy megfelelő minőségben nyomtatottak és olvashatóak. Mi történik azonban, ha a kódot nem megfelelően nyomtatják?

Hirdetés

Hogyan távolítsuk el a hibás minőségű kódokat a legkorábbi szakaszban, hogy ne keletkezzenek problémák a folyamat végén? Magas minőségű nyomtatók, megfelelően kiválasztott fogyóeszközök és képzett munkavállalók ... Úgy tűnik, ezen tényezők garantálják a vonalkódok megfelelő nyomtatását. Sajnos azonban ez nem mindig van így.

A vonalkódok használata kiküszöböli a hibákat – de mi van, ha olvashatatlanul nyomtatott?

Az olvashatatlan vonalkódok problémát jelentenek kis- és nagyvállalatok számára egyaránt. Miközben a kisebb vállalkozások esetében a vonalkódadatokat egyszerűen kézzel be lehet írni a terminálba, de a fejlett, automatizált folyamatok esetében ez lehetetlen. A kódokat automatikusan beolvassa a szkenner, külön rendszer segítségével.

A Thule lengyelországi gyára felfigyelt erre a problémára. A svéd cég a vezető szerepet tölt be a sportfelszerelések és tetőcsomagtartók piacán. Gazdag portfóliójában a többfunkciós babakocsik és gyermekülések is találhatóak. A cég minden nap magas színvonalú nyomtatókat használ, megfelelő minőségű fogyóeszközöket rendel, a munkások is jól képzettek... A vonalkódok nyomtatásakor azonban eltérések jelentkeztek a szabványtól.

A vonalkódok hibás nyomtatása késéseket és veszteségeket eredményezett

A Thule raktári munkatársai felhívták rá a figyelmet, hogy a hibásan nyomtatott vonalkód meghosszabbítja az áru elfogadásával vagy kiadásával járó időt. Szélsőséges esetekben a minőségi szempontból elfogadhatatlan vonalkódok megállíthatják a gyártósort. Ilyen helyzetekben mindig veszteségekről beszélhetünk. Üzleti partnerként idő, pénz és hitelesség vesztesége. Ennek következménye lehet akár pénzbüntetés vagy a megbízások elvesztése is. A Thule, aki szeretné minimalizálni a nyomtatási hibák kockázatát, kérte az Etisoft támogatását, akivel már évek óta üzleti parnerek, többek között címkék és nyomtatók beszállítója.

A Thule által eddig használt nyomtatók nem tudták ellenőrizni a nyomtatás minőségét és olvashatóságát. Vizuális ellenőrzést a munkavállalók végezték a kódokról - ami időigényes és nem eredményezett 100% -os megbízhatóságot– ez nem volt elég. A szabványos olvasók telepítése a nyomtatókban lehetővé teszi a kódok azonnali olvasását, a nyomtatás leállítását vagy annak ismétlését. Ez a megoldás azonban nem elégítette ki ügyfeleinket.

A dedikált kódellenőrzési rendszerrel rendelkező nyomtató lett a megoldás

Úgy döntöttünk, hogy a legjobb eredményt a kódok helyességének ellenőrzésével kell elérni a nyomtatás legkorábbi szakaszában. Ezt a feladatot egy dedikált kódellenörző rendszerrel rendelkező nyomtató segítette. Az ötlet sikeresnek bizonyult, amely gyorsan bizonyított.

A nyomtatók saját telepítése nem volt az egyetlen fejlesztés. Az Etisoft K + F részlegénél az alábbi körülményeket vettük még figyelembe:

  • a címkét létrehozó szerver nem Lengyelországban található helyileg
  • a nyomtatási mintát semmilyen módon nem lehet változtatni
  • címkeformátumok, kivitelek és alapanyagok nagy számú változatossága

Az ellenőrzés négy részből áll

  1. A kód automatikus ellenőrzése: olvashatóság és az ISO szabványoknak való megfelelés (pl. megfelelő kontraszt, margók)
  2. Megelőző intézkedések meghatározása, mint például az újbóli szkennelés, a nyomtatás leállítása vagy a címkék újra nyomtatása. Mindezek egyidejűleg végezhetőek
  3. Nem kell aggódni, hogy egy rosszul nyomtatott címke használatba kerül. Kiegészítő mintával nyomtatják ki, amely jelzi a címke forgalomból való kivonásának szükségességét
  4. A következő címkéken megjelenő hibák kiemelése (ez a fej sérülésének következménye) leállítja a nyomtatást. Nem csak a nyomtató képernyőjén jelenik meg üzenet, hanem hang és a vizuális jelzés is tájékoztatja az operátort
  5. A kód adatainak ellenőrzése a szkennelt kód értékéhez képest a nyomtató elhagyása után azonnal.
Az Etisoft bevezetése: reklamációk megszűnése

A címkék nyomtatásáért felelős alkalmazottak és a Thule informatikai részlege közötti átfogó segítőkészség és hajlandóság lehetővé tette számunkra, hogy sikeres teszteket végezhessünk. A rendszert úgy állítottuk be, hogy mostantól a címkéket helyesen nyomtassuk és azonnal ellenőrizzük megfelelőségüket.

A jelölések minőségét javító fejlesztés lehetővé tette a munkafolyamatok egyszerűségének fenntartását, a késedelmek kiküszöbölését, az esetleges panaszokat és az áruk visszküldését. Automatizálta a nyomtatóeszközök munkáját, minimalizálva a nyomtatási folyamatba való manuális beavatkozás szükségességét.

Janusz Dembowski, Thule Sp. z o.o IT menedzser.: Az Etisoft által kínált nyomtatók telepítése előtt sok problémát okoztak a hibás vonalkódnyomatok. Ennek következtében az áruk átvételével, újracsomagolásával és az azt követő szállításokkal kapcsolatban költségek merültek fel. Ezúttal már megjelent a helyesen nyomtatott kód. A nyomtatónak a kód-ellenőrzési rendszerrel való felszerelése óta nem volt egyetlen panaszunk sem. Most a címkékre nyomtatott összes kód automatikusan ellenőrizhető, és csak a helyes kódok kerülnek a gyártásra. A nyomtató működtetése egyszerű, még az operátorok számára is.

Ezzel a megvalósítással az Etisoft felelősségteljes szolgáltatóvá vált, amely különféle átfogó címkézési, jelölési rendszerekre, automatikus azonosításra és gyártási automatizálásra specializálódott. Az Etisoft az Ipar 4.0 területén is megoldást kínál.

Olvassa el korábbi cikkünket is, melyben Michał Majnuszzal, az Etisoft elnökével beszélgettünk!

Kiemelt Partnereink