Gyártósor Enyhítheti a munkaerőhiányt az MI

Enyhítheti a munkaerőhiányt az MI

autopro.hu/P.B. | 2021.12.22 10:21

Enyhítheti a munkaerőhiányt az MI

Fotó: Facebook/flexMagyarorszag

Globális szinten sújtja a munkaerőhiány a gyártást és a feldolgozóipart. Az Egyesült Államokban például kétmillió betöltetlen álláshellyel számolnak a szektorban 2030-ra. A helyzetet javíthatja a mesterséges intelligencia, ha megfelelően használjuk.

Hirdetés

Lassan kikopik a közvélekedésből az a tévhit, hogy a robotok, az Ipar 4.0 vagy éppen a mesterséges intelligencia elveszi az emberek munkáját. Éppen ellenkezőleg, ezek a technológiai újítások képesek segíteni abban, hogy minél több ember állása megmaradjon – például azzal, hogy segítenek áthidalni a munkaerőhiányt, így a vállalatoknak egyszerűbb lehet talpon maradnia.

Birk Birand, az amerikai Fero Labs alapítója és vezérigazgatója a Manufacturing Global című szaklap hasábjain írt arról, hogy enyhítheti a mesterséges intelligencia a munkaerőhiányt.

Segítség a képzésben

A munkaerőhiány egyik fő oka, hogy bizonyos középszintű operatív szerepkörök betöltésére hiányzik a képzett munkaerő. Ilyen például a gépész- vagy szerszámgyártói munkakör, ám ezen állásokra a hagyományos képzés három-öt évig tart, ami sokakat eltántorít attól, hogy ezt a karriert válasszák. A mesterséges intelligencia segítségével ez a képzési folyamat néhány hónapra lerövidíthető – véli Birand.

Egy digitális iker (egy ipari folyamat virtuális másolata) segítségével a leendő kezelők új forgatókönyveket és beállításokat fedezhetnek fel, amelyekkel a gyárban találkozhatnak. Kísérletezhetnek hipotetikus helyzetekkel is, hogy teszteljék döntéshozatali képességüket a termelés befolyásolása nélkül. Ez új lehetőséget teremt a munkaerő-felvételre. Ahelyett, hogy a már tapasztalattal rendelkező üzemeltetőkre korlátoznák a keresést, a gyártók kevésbé tapasztalt személyeket alkalmazhatnak, és gyorsan betaníthatják őket.

Az adatelemzésben még nagyobb szerepe lehet a mesterséges intelligenciának

A gyártók célja az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségek kiaknázása, amihez kulcsfontosságú, hogy valaki értelmezze az érzékelők által generált összes adatot, és hasznosítható ajánlásokká alakítsa át azt. Ehhez kevés a szakember, ezért itt nagy szerep juthat az MI-nek.

A gépi tanulási szoftver képes feldolgozni a gyárban generált összes adatot, és meghatározni az optimális beállításokat, hogy valós időben hatékonyabbá tegye a termelést – lényegében a mérnökökből és a kezelőkből adatelemzők válhatnak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az MI pótolná az adattudósokat. Éppen ellenkezőleg, a technológia képessé teszi őket arra, hogy érdekesebb munkát végezzenek. Hagyományosan az ipari adatokkal foglalkozó szakemberek idejük nagy részét az adatelemzéssel töltik. A gépi tanulási szoftverrel, amely olyan feladatokat lát el, mint az adatfeldolgozás és a tisztítás, a kutatók munkaidejüket érdekesebb problémák és használati esetek feltárásával tölthetik – írja Birand.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink