Gyártósor Emberek nélkül nem sikeres a mesterséges intelligencia

Emberek nélkül nem sikeres a mesterséges intelligencia

autopro.hu/P.B. | 2021.07.22 04:20

Emberek nélkül nem sikeres a mesterséges intelligencia

Fotó: Bosch Media Service

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy mennyire fontos az ellátási láncok fenntartása és hatékony működése, különösen az olyan iparágakban, mint az egészségügy vagy az élelmiszer-előállítás. A hatékony működéshez szükség van a legújabb technológiai vívmányok alkalmazására, így például a mesterséges intelligenciára is.

Hirdetés

Egyes becslések szerint a mesterséges intelligencia piaca az ellátási-menedzsment területén 1,3 milliárd dollárosra nőhet 2024-re. Ahhoz, hogy ez így legyen és a mesterséges intelligenciát sikeresen alkalmazzák ezen a területen, emberi munkaerőre van szükség. A gépeket, robotokat be kell programozni, vagy meg kell tanítani a feladatuk elvégzésére.

A Forbes három olyan területet gyűjtött össze, ahol különösen fontos az emberi munka és beavatkozás ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia hasznossá váljon.

Tudásátadás

A világon szinte mindenhol megfigyelhető a munkaerő elöregedése, és gyakran az idős, nyugdíjba vonuló dolgozók feladatát már gépek veszik át, vagy a jövőben azok fogják. A gépek tudják, mi a feladatuk, de nem rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, amit egy régi szakember felhalmozott a munkája során.

A gépeket tehát úgy kell betanítani a feladatuk elvégzésére, mint a kisgyerekeket. Ha jó útmutatást kapnak, akkor jól fogják végezni a dolgukat, ha rossz szokásokat tanulnak meg, akkor viszont nem.

A célnak feleljen meg

Egy gép nem fogja tudni magától, mi a feladatának célja, pedig általában valamilyen specifikus feladatot látnak el a mesterséges intelligencia alapú rendszerek. A rendszernek tudnia kell, melyek a jó és a rossz alkatrészek, vagy mi az adott útvonal célja.

A mesterséges intelligencia nem tud olyan döntéseket hozni, amire nem tanították meg – szükség van az emberi tudásra és szakértelemre a megfelelő tanításhoz, beprogramozáshoz.

A harmadik pont az együttműködés: sokszor egyedi megoldásokat kell találni az egyedi kihívásokra, de a megfelelő szakmai együttműködéssel így is betaníthatóak a gépek a feladat elvégzésére.

A Forbes szerzője szerint bármilyen modern, korszerű mesterséges intelligencia alapú alkalmazást is használ egy cég, csak akkor lesz értelme a dolognak, a megfelelően programozták fel és tanították be a rendszert.

Kiemelt Partnereink