Gyártósor Elérhetőbbek a robotok, mint korábban bármikor

Elérhetőbbek a robotok, mint korábban bármikor

autopro.hu/E.M. | 2022.10.29 08:18

Elérhetőbbek a robotok, mint korábban bármikor

Fotó: Facebook/FanucEurope

A sorjázó részlegek munkaerőhiánya felgyorsítja a robotok automatizálásának ütemét. Főként, mivel a robotok által végzett sorjázásmentesítési megoldások egyenletesebb eredményeket és rövidebb ciklusidőt biztosítanak, mint a kézi módszerek.

Hirdetés

Sorjázás során a munkavállalóknak ki kell simítaniuk a hegesztés, öntés, fröccsöntés, fúrás, esztergálás és marás során keletkező érdes éleket. Manapság azonban hatalmas kihívást jelent az e munkát végző alkalmazottak megtalálása. Az Egyesült Államokban a National Association of Manufacturers szerint ugyanis 2022 júliusában több mint 800 ezer betöltetlen munkahely volt a feldolgozóiparban, és becslések szerint ez 2030-ra 2,1 millióra duzzadhat.

A gyártóknak meg kell küzdeniük a magas fluktuációval és a munkaerő elöregedésével is. A feladat jellege miatt azonban nem meglepő, hogy nehézségeik vannak az emberi erőforrás toborzásával. Ugyanis az ismétlődő mozgások miatt gyakoriak a sérülések, illetve a kompozit darabok esetén felszabaduló vegyi anyagok és a munkadarabról szálló porszemek is komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Az emberekkel ellentétben azonban a robotokat nem befolyásolják ezek a körülmények, így egyenletesebb eredményeket tudnak elérni. Ennek ellenére a legtöbb gyártó azonban mégsem alkalmazza a robotizált sorjázásmentesítést, mivel eddig a feladatokat túl változatosnak és összetettnek tartották a robotok számára és a költségeket is megfizethetetlennek vélték.

Egyre szélesebb felhasználás

Szerencsére ma már a gépi látás és a robotprogramozás terén elért legújabb fejlesztéseknek köszönhetően több sorjázási feladatot lehet költséghatékonyan automatizálni, mint valaha. Így egyre több iparág kezdte el a technológia alkalmazását.

Az autógyártók voltak az első nagyszabású használók, ugyanis a nagy alkatrészmennyiségük miatt meg tudták indokolni a robotikus sorjázás költségeit. Így a motoralkatrészek, fékszerelvények és sebességváltó alkatrészek fémöntvényeinek durva éleit ma már ezzel a megoldással távolítják el.

A repülőgépgyártás volumene ugyan sokkal kisebb, amely megnehezíti a robotikába és automatizálásba való beruházás költségeinek igazolását, azonban ebben az esetben a tűréshatárok rendkívül szorosak. Így a rendkívül magas minőség és a következetesség iránti igény a robotizált sorjázás repülőgépgyártásban való bevezetését ösztönözte.

Rugalmas és változatos felhasználás

Az utóbbi példa jól mutatja, hogy még az alacsony darabszámmal és változatos termékekkel jellemezhető iparágak is költséghatékonyan kihasználhatják a robotizált sorjázás előnyeit. Ennek oka, hogy a modern robotok rugalmasabbak és több célra használhatók, mint valaha.

Számos alkatrésznél például több soros sorjázási lépést kell elvégezni, mielőtt használhatóvá válnának. Ilyen esetben egy csuklós robotkar kiválóan alkalmazható. Azáltal, hogy a robotot a sorjázógépek csoportjának közepén helyezik el, a kar minden egyes berendezéshez hozzá tud igazodni. Így a robot szükség szerint helyezi be és veszi ki az alkatrészeket, és a megfelelő eljárássorozaton keresztül sorba rendezi őket.

A modern robotkarok többek között azért olyan rugalmasak, mert képesek az automatikus szerszámcserére. Ez pedig döntő szerepet játszhat a beruházás igazolásában. Egy kis gyártó esetében ugyanis, ha a robotot csak a sorjázásra használják, az előny nem feltétlenül indokolja a kiadásokat azonban egy többcélú robot megváltoztathatja az egyenletet.

Programozás javulása

Az elmúlt években a robotprogramozás területén elért innovációk is megkönnyítették és felgyorsították az automatizálását. A „Scan-N-Plan” nevű nyílt forráskódú technológia például képfeldolgozással megtervezi azt az utat, amelyet egy szerszámnak be kell járnia.

Ez felváltja a régebbi, offline programozást, amely a munkadarab és a robot szimulált változatát használta. Ugyanis ennek egyik nehézsége az volt, hogy a CAD-modellek nem mindig álltak rendelkezésre, így általában szakértői programozásra volt szükség.

A Scan-n-Plan azonban lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy 3D-s képet készítsen a munkadarabról, és ezekből az adatokból levezesse a robotkar által követendő pályát. A technológia általánosítható, és számos különböző típusú alkalmazáshoz alkalmazható – írja a HowToRobot.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink