Gyártósor El kell felejteni a kockás papírt örökre

El kell felejteni a kockás papírt örökre

Pardavi Mariann | 2018.12.27 05:00

El kell felejteni a kockás papírt örökre

Jól csengő fogalom lett az utóbbi években az ipar 4.0, azonban gyakran tűnik úgy, hogy a magyar vállalkozások csak emlegetik, de nem használják. Nézzük, milyen válaszokat adtak idén a magyarországi vállalatok a negyedik ipari forradalom kihívásaira.

Hirdetés

Az ipar 4.0 fogalom a negyedik ipari forradalmat jelöli, arra mutat rá, milyen nagyléptékű változások zajlanak a gyártósorokon. De miért szerepel benne a nulla? Arra utal, hogy a folyamat még nem zárult le, van hova fejlődni. Olyan fogalmak társíthatóak mellé, mint a dolgok internete, a big data, az automatizáció, a robotika vagy a felhő.

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a magyar kis- és középvállalkozások fele szerint nem fontos a digitalizáció, sőt, 72 százaléka nem hajtott végre informatikai fejlesztést az elmúlt két évben. A 800 cégvezető megkérdezésével zajlott felmérés rámutatott, hogy a cégek túlnyomó része az üzletmenet folytonosságára koncentrál, a digitalizációt szükséges rossznak tekinti, miközben az a versenyképességet jelenti. A kkv-k digitális fejlesztése már az 1-2 fős vállalkozások számára is komoly versenyelőnyt jelenthet. A nagyobb vállalatoknál azonban mindennaposak az ipar 4.0 technológiáihoz köthető fejlesztések.

Bottyán Zsolt, a Shinwa Precision Hungary Kft. vezetője
Bottyán Zsolt, a Shinwa Precision Hungary Kft. vezetője

– A tevékenységünk minden fázisára, és még az adminisztratív területen is vannak lépések az automatizálás felé. Az exceles dokumentumkezelést is tervezzük automatizálni, mert a humán erőforrásnak szűkében van az ország. Már csak úgy vásárolunk fröccsöntő berendezéseket, hogy annak kötelező kelléke a robotkar, a megfogó. De valójában a megrendelőink, és a piaci követelmények is előírják a nagyfokú automatizálást, mégpedig a termelékenység, a minőségbiztosítás miatt. A létszámhiány, a vevői elvárások, a minőség együttesen mutatnak az automatizálás irányába – közölte egy interjúban Bottyán Zsolt, a Shinwa Precision Hungary Kft. vezetője. – Az elektronikai üzletágban darabonként követjük a gyártást, minden egyes fázist, mozdulatot rögzítünk. Ugyanezt a technológiát szeretnénk alkalmazni a műanyag-üzletágra is.

Gulyás Máténak, a Datapao ügyvezetőjének több mint tízéves tapasztalata van adatelemző és általános számítógép- architektúrák tervezésében és kivitelezésében. Szerinte a nagy többség csak most veti bele magát az adattengerbe, így egyre nagyobb igény lesz rendszerépítőkre.

Gulyás Máté, a Datapao ügyvezetője
Gulyás Máté, a Datapao ügyvezetője

– Hogy ki mennyire érti az Ipar 4.0-t, összefügg azzal, hogy ki mennyire használja. Vannak zászlóshajó-cégek, amelyek az Ipar 4.0-t versenyelőnynek fogják fel, élnek is vele, így hatékonyabb folyamatokat működtetnek. Ebből természetesen az is következik, hogy könnyebben tudnak informatikai szakembereket is felvenni, mert izgalmasabbak a projektek, amelyeket végeznek. A kívülállókban meg félelem van, mert érzik, hogy bele kellene vágniuk, mert ha nem, mindenki más elmegy mellettük. Nagyon szép, hogy a legnagyobb nemzetközi cégek a legmodernebb újításokat hajtják végre, de látni kell, hogy az egészet kicsiben is el lehet kezdeni. A hazai viszonyokra vetítve ezt talán nem is érdemes ipar 4.0-nak hívni, hanem inkább digitális transzformációnak. Mert ebben is van érték. Először le kell tudni cserélni a kockás papírt Excelre.

Kiemelt Partnereink