Gyártósor Egységes fényezőfelügyeleti rendszert kínál a Dürr

Egységes fényezőfelügyeleti rendszert kínál a Dürr

autopro.hu/V.M. | 2021.08.07 08:22

Egységes fényezőfelügyeleti rendszert kínál a Dürr

Fotó: Dürr Media

Az ipari megoldásokat készítő német Dürr továbbfejlesztette a fényezőrobotokhoz tervezett mesterséges intelligenciát használó szoftverjét. Mostantól régebbi robotok és más berendezések is hozzákapcsolhatóak a hibák felderítését, illetve a karbantartást támogató alkalmazáshoz.

Hirdetés

Az autóipari fényezőüzemekben nagy mennyiségű adat keletkezik a gyártási folyamatokról, nyersanyagokról és magukról a termékekről. Az adatok hasznosításának kulcsa a konnektivitás – más szóval a megfelelő vezérlési interfész a robotok, kemencék, elektrobevonatolási berendezések és szállítószalagok által szolgáltatott információk kezeléséhez.

A gyártási minőség javítása és a meghibásodások miatti termeléskiesés minimalizálása informatikai technológiákkal megköveteli a berendezések olyan adatainak rögzítését és tárolását, mint a tengelypozíciók, a hőmérséklet, a riasztások, illetve a programok kezdete és vége. Ezeknek az adatoknak az ismeretében a Dürr DXQ szoftvercsaládjának analitikai programja képes eddig feltáratlan hibaforrások beazonosítására, vagy például a karbantartási intervallumok pontos meghatározására.

Egy szoftver minden berendezés megfigyelésére

Egészen eddig a mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftver kizárólag a Dürr frissebb fejlesztésű fényezőrobotjaihoz volt használható, míg a cég régebbi gépeinél, mások által gyártott robotoknál, valamint a fényezési folyamatban részt vevő más automatizált berendezéseknél nem lehetett kihasználni a megoldás előnyeit. A vállalat mérnökei most egy olyan megoldással álltak elő, amivel majdnem minden elterjedt robottípus rendszerbe kapcsolhatóvá válik.

A megoldás egy hardveres és szoftveres összetevőkből álló adapter, ami minden jelenlegi terepi buszrendszerhez hozzákapcsolható. Ez lehetővé teszi, hogy a fényezést végző berendezések mindegyikét egyetlen analitikai szoftverrel figyeljék meg az operátorok.

Egyedülálló a piacon

A Green Car Congress cikke szerint a DXQ berendezésanalitikai szoftvercsomag elsőként integrál mesterséges intelligenciát a fényezőüzemi berendezések teljesítményének javítására.

A Dürr a legutóbbi fejlesztés részeként egyúttal a szigetelési feladatok vizsgálatára is képessé tette egyedi programját, amivel az olyan meghibásodások, mint a szórófej részleges eltömődése – ami hibás szigetelést eredményez, valamint javítást tesz szükségessé – hamarabb észlelhetőek.

Kiemelt Partnereink