Gyártósor Egyre fejlődnek a 3D nyomtatott repülőgép-alkatrészek

Egyre fejlődnek a 3D nyomtatott repülőgép-alkatrészek

autopro.hu/D.Á. | 2020.12.08 10:20

Egyre fejlődnek a 3D nyomtatott repülőgép-alkatrészek

Fotó: NUST MISIS

A repülőgépek alkatrészeinek nyomtatása bonyolult, és számos veszélyt rejt magában. A high-tech repülési űripari alkatrészeket gyakran gyártják ily módon, ám a legkisebb hiba is elfogadhatatlan, hiszen a technológia biztonságos mivoltát veszélyeztetné, a folyamatos fejlődés tehát kulcsfontosságú.

Hirdetés

Jellemző probléma, hogy az alkatrészben apró lyukak, üregek keletkeznek, ezáltal repedések jöhetnek létre. Ezeket előidézheti továbbá a kiinduló anyag minősége és elosztása, a nem megfelelő nyomtatási paraméterek, és az alumíniumporban visszamaradó gázok is.

A kompozit előnyei

A moszkvai Nemzeti Tudományos és Technológiai Egyetem tudósai az alumíniummal történő nyomtatás során szén nanocsövek hozzáadásával kísérleteztek. Megállapították, hogy ilyen módon másfélszer keményebb anyag, vagyis nagyobb sűrűségű és egyenletesebb mikrostruktúrájú, jobb minőségű termékek jönnek létre.

Alexander Gromov laborvezető professzor elmondása szerint, ha az alumíniumpor kémiai és fázisösszetételét megfelelő komponensek beiktatásával módosítjuk, a kristályszerkezet tulajdonságai javulnak. A szén nanocsövek nagyon jó hővezetők, így a 3D nyomtatás során a lézer által megolvasztott rétegek közötti hőmérsékletkülönbség kisebb lesz, eredményként pedig egy homogénebb alkatrész jön létre.

Nanocsövek előállítása

A kutatók a nanocsövek szintézisére kémiai lecsapatást, ultrahangot, vagy infravörös sugárzást használnak. Megfigyelték, hogy a petróleum feldolgozásakor melléktermékként szén nanocsövek keletkeznek – a szén annak katalitikus bomlása során nanocsövek formájában gyűlik össze a katalizátor fémrészecskéin. Jelenleg a kapcsolódó gázokat egyszerűen elégetik, ami környezetszennyező megoldás, így a felfedezés ilyen tekintetben is rendkívül hasznos.

A kutatócsoport továbbra is azon dolgozik, hogy megtalálja a különböző kompozit alapanyagok lézerolvasztásos nyomtatásához szükséges legmegfelelőbb körülményeket, illetve az így készülő termékek további feldolgozási lehetőségeit és ipari hasznát — írta meg a Machine Design.

Kiemelt Partnereink