Gyártósor Egyedülálló technológiai fejlesztésre készül a Kvaliwash

Egyedülálló technológiai fejlesztésre készül a Kvaliwash

Pörge Béla | 2023.03.01 16:23

Egyedülálló technológiai fejlesztésre készül a Kvaliwash

Fotó: Kvalix

Az energiahatékonyságot, a felhasználói kényelmet és a digitalizációt tartja szem előtt fejlesztéseinél a Kvaliwash, ebben a cég segítségére lehetnek a Kvalix-nál szerzett tapasztalatok. Forró Péter, a Kvalix Automatika Kft. és a Kvaliwash Autómosógyártó Kft. ügyvezető igazgatója beszélt az autopro.hu-nak adott interjúban a Kvaliwash fejlesztéseiről és az autómosók piacának helyzetéről.

Hirdetés

- Az autopro.hu is szemlézte egy amerikai szaklap írását, ami az autómosókat az okosgyárakhoz hasonlította, mondván annyira automatizált rendszerekről van szó. Ez mennyire állja meg a helyét a magyar piacon?

- A magyar piac egyben nemzetközi is, hiszen rajtunk kívül, akik helyben fejlesztjük és gyártjuk az önkiszolgáló magasnyomású autómosókat immár közel harminc éve, minden versenytársunk disztribútorként működik, olasz, német, belga, lengyel, ukrán és horvát gyártók gépeit forgalmazzák, hogy csak a legismertebbeket soroljam.

Ezek a berendezések valóban komplex, több alrendszerre bontható rendszerek. A központi részüknek tekinthető magasnyomású modul működését olyan további rendszerek teszik lehetővé, mint a vízkezelő rendszer, a fűtőrendszer, a vegyszeradagoló rendszerek, és a fizetőrendszerek a felhasználói interfésszel. De ezek az alrendszerek is további alrendszerekből állhatnak, például a vízkezelő rendszeren belül van nyomásfokozó, vízlágyító és fordított ozmózis szűrő is.

Ezzel a felsorolással még nem is minden részét említettem a mosóknak, de így is látszik, hogy egy autómosó működéséhez önmagukban sem egyszerű rendszereknek az összehangolt működése szükséges, ami adja magát a manapság divatos terminológiával okosgyáraknak nevezett rendszerekben szokásos technológiák alkalmazására, az ezekre talán leginkább jellemző kommunikációt és adatgyűjtést is beleértve, persze mindent táveléréssel is hozzáférhetővé téve.

- Mennyire automatizált a Kvaliwash rendszere?

- A Kvaliwash immár több mint két éve történt tulajdonosváltását követően véghez vitt szervezeti változásokkal párhuzamosan a fokozott műszaki fejlesztéseknek is megteremtettük a hátterét. Jó alapokra építhetünk, hiszen a gépeink kiforrott konstrukciók, felhasználóik nagyra értékelik, hogy kiváló mosási hatékonyságuk mellett egyszerűen és könnyen használhatók, üzemeltetőik pedig a megbízhatóságukat és könnyű szervizelhetőségüket dicsérik. Nem véltelen, hogy a mi ügyfélkörünkre a leginkább jellemző, hogy első beruházásukat követően később további autómosókkal bővítik a szolgáltatási körüket.

Kezdetekből fogva automatizált rendszerekről beszélhetünk, anélkül nem is működhetnének, de persze fejlődtek is a mosóink az idők folyamán. Jelenleg éppen modellváltás előtt állunk, hamarosan megjelenünk a jól bevált megoldásainkon alapuló új generációs berendezésünkkel, ami anyacégünk, az automatizálásban igencsak jártas Kvalix hathatós közreműködése folytán mi másban mutathatna nagyobb fejlődést, mint automatizálásban?

- Milyen elvárásoknak kell megfelelni a magyar piacon egy autómosónak? Mit várnak el az ügyfelek egy mosótól?

- Az ügyfélkört két részre bontanám: indirekt ügyfeleinkre, akik a mosókat használják, és közvetlen ügyfeleinkre, az autómosókba beruházó vállalkozókra.

Az autómosók tulajdonosai a hosszú távon megbízható, gazdaságos működtetés lehetőségét és persze a beruházásuk biztos és mielőbbi megtérülését várják a mosóktól, ami nem függetleníthető attól, hogy eleget kell tegyenek ügyfeleik, a mi indirekt ügyfeleink igényeinek is.

Az autómosók felhasználóinak oldaláról többféle igényt látunk. Van egy felhasználói kör, aki nagyra értékeli az egyszerűséget és a hatékonyságot, az ő céljuk, hogy könnyen, gyorsan, bonyodalmaktól mentesen csillogóan tiszta autóhoz jussanak. A skála másik végén vannak azok, akiknek célja ugyancsak a csillogóan tiszta autó, de az autómosást szabadidős, rekreációs tevékenységnek tekintik. Nekik szól a sok hab, a színes és akár változatos illatú vegyszerek, valamint a mosási programok sokfélesége.

- Megfigyelhető a Kvaliwash mosóiban olyan üzemmód vagy szolgáltatás, ami kifejezetten népszerűbb a többinél? Mit szeretnek a legjobban az ügyfelek?

- Egyszerű kétnyomógombos mosás/öblítés programmal tudunk tökéletes mosást biztosítani, miközben versenytársaink szinte kivétel nélkül megfeledkezni tűnnek az egyszerű és könnyű autómosásra vágyó felhasználókról, a mosás hatékonysága helyett mintha a programok számában versenyeznének egymással. Az ügyfeleknek nem kis részét bizonytalansággal tölti el például, hogy a programszám fokozásának hevében miért is kínálnak sima vizes öblítést a magasabb szintet jelentő, foltmentes száradást biztosító fordított ozmózissal szűrt vízzel történő öblítés mellett? Sőt, talán meglepő, de van egy olyan nem elhanyagolható méretű felhasználói réteg, akiket a sok nyomógomb elijeszt a mosók használatától.

Forró Péter, a Kvalix Automatika Kft. és a Kvaliwash Autómosógyártó Kft. ügyvezető igazgatója

Forró Péter, a Kvalix Automatika Kft. és a Kvaliwash Autómosógyártó Kft. ügyvezető igazgatója | Fotó: Kvalix

Nagy súlyt fektetünk arra is, hogy könnyű legyen a mosóink használata. Ezt szolgálja a hosszú forgókar, és az egyenes, pisztolyt nélkülöző lándzsánk. Ezzel szemben az élménymosást kereső ügyfelek érdekében bevetett hablándzsák azzal járnak, hogy a hosszú forgókar kényelme helyett több kis tömzsi forgókarral kénytelenek megküzdeni a felhasználók, akik emiatt arra kényszerülnek, hogy fél kézzel a tömlőt a mosott felülettől távol tartsák.

Az egyenes lándzsával pedig azt érjük el, hogy nem terheli a felhasználók csuklóját az a forgatónyomaték, amit a vízsugár a pisztolyos lándzsákkal elkerülhetetlenül okoz, és ami miatt a felhasználók, különösen a hölgyek, kénytelenek a lándzsát két kézzel tartani, ami különösen nehéz, ha közben a tömlőt is tartani kéne.

- Milyen fejlesztési tervei vannak a Kvaliwash-nak az idei évre?

- Egyrészt piacra dobjuk idén a továbbfejlesztett magasnyomású egységünket, benne olyan az iparban jól bevált technológiával, mint az IO-Link és a vele járó számos előnnyel. Azt hiszem, hogy ezzel elsők, egyedülállók leszünk a konkurenseink között, és az IO-Link optimális lehetőséget biztosít minden az autómosóknál elképzelhető mérés egyszerű digitalizációjára.

Idén beérni és termék formájában megjelenni reméljük azokat az erőfeszítéseinket is, amiket arra fordítunk, hogy úgy tegyünk eleget az élménymosásra vágyó felhasználók igényeinek, hogy megtartjuk a mosóink egyszerű és könnyű használhatóságából eredő előnyeinket.

- Hogyan érinti az energiaválság az autómosói iparágat? Eszközölnek kifejezetten ezért fejlesztéseket, takarékossági intézkedéseket a mosók?

- Az energiaválság lerövidítette a megtérülési idejét és így új lökést adott a mosóvíz előmelegítő rendszerünk iránti keresletnek. Ügyfeleink arról számolnak be, hogy ezzel a megoldással a tavasztól ősz végéig tartó időszak gázfogyasztásának a 70 százalékát szokták megtakarítani. A felfokozott keresletre a konstrukció és a gyártási technológia továbbfejlesztésével készültünk fel.

Versenytársaink többségével ellentétben a mosóink por alapú mosószerrel működnek, ami a folyékony mosószeres rendszereket készítő gyártók állításával ellentétben hatékonyabb mosást biztosít, mint a folyékony mosószerek. A kételkedőknek innen üzenem, hogy tegyenek egy próbát, vagy csak gondolkozzanak el azon, hogy ugyan miért vagyunk páran olyan gyártók, akik felvállaljuk annak a bonyodalmát, hogy az egyszerűen adagolható folyadék helyett a műszakilag sokkal nagyobb kihívást jelentő poradagolás mellett döntünk?

A por alakú mosószer oldódásához azonban kétségtelenül magasabb hőfokú víz szükséges, mint az akár hideg vízben is oldódó folyadék alapú mosószerekhez. Emiatt fel kellett készülnünk műszakilag arra a vészforgatókönyvre, hogy az autómosók esetleg nem jutnak gázhoz, mely esetben rövid idő alatt át kellett volna tudjuk állítani az ügyfeleink mosóit folyékony vegyszeres mosásra.

A dolog műszaki oldalával nem volt baj, ügyfeleinket azonban mosószerekkel is el kell tudjuk látni, ezért kapcsolatba léptünk gyártókkal és teszteltünk számos folyékony mosószert a hideg vizes mosási tulajdonságaikra nézve. Ezen a területen azonban sajnos kudarcot vallottunk, illetve kudarcot vallottak a mosószerek, kivétel nélkül mindegyikkel nagyon gyatra eredmények születtek, a tesztjeinkkel nem tudtuk megerősíteni azt, amit egyes gyártók állítottak - hogy a mosószer koncentrációjával kompenzálni lehetne a víz hőfokának a csökkenését.

De foglalkoztatnak további energiahatékonyságot fokozó fejlesztések is, mint például a mosók világításának és a mosóállások padlófűtéseinek a szekcionálása, azaz, hogy ezeket mosóállásonként, automatizáltan, az igényekhez igazodva szabályozzuk, ne pedig az összes mosóállásra nézve egyformán.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink