Gyártósor Digitális megoldásokkal nyit utat az okosgyáraknak a Kuka

Digitális megoldásokkal nyit utat az okosgyáraknak a Kuka

autopro.hu | 2023.05.10 07:21

Digitális megoldásokkal nyit utat az okosgyáraknak a Kuka

Fotó: KUKA

Napjainkban a robot és az ember már kéz a kézben dolgozik, a folyamatok és az adatok mindenki számára digitálisan bármikor hozzáférhetők. A Dolgok Internete (IoT) megérkezett az iparba és a digitalizáció nagy léptekkel halad előre. A gyártás digitalizálása egyre inkább elterjedőben van, és számos előnnyel jár a vállalatok számára. A Kuka termékeivel és digitális szolgáltatásaival elérhető a smart factory, ahol a termékeket rugalmasabban, energiahatékonyabban, az erőforrásokat jobban kímélő és testreszabottabb módon, valamint olcsóbban lehet előállítani.

Hirdetés

Mindenki számára elérhető automatizáció

A Kuka mindig szem előtt tartja a gép- és berendezésgyártásban működő kis- és középvállalkozások igényeit. A Kuka IoT-platformja valamennyi iparágba tartozó vállalkozás számára elérhető, és piacfüggetlenül használható. A vállalatok így teljes mértékben az alapkompetenciáikra összpontosíthatnak, és emellett hozzáférést kaphatnak a bevált micro-szolgáltatásokhoz.

A Kuka digitális szolgáltatásai és technológiái nem csak a nagyvállalatok számára elérhetőek, hanem a kkv-k számára is, segítve ezen vállalkozásokat a digital factory megvalósításában. A Kuka támogatja az interfészek szabványosítását és nyilvánosságra hozatalát annak érdekében, hogy a végfelhasználók, a cellák és berendezések üzemeltetői minimális beavatkozással tudják integrálni a folyamatokat.

A digitalizáció hosszú távú stratégia

A digitalizált gyártás napjainkban egyre inkább előtérbe kerül. Sok vállalkozás fedezte fel a digitalizáció előnyeit és igyekszik lépést tartani a technológia fejlődésével. A digitális transzformáció azonban egy komplex folyamat, amely elsősorban magába foglalja a vállalatirányítási rendszer létrehozását, ahova már lehetőség van telepíteni az IT- és a termelő berendezéseket. A digitalizációs projektek célja nem csupán az 1-2 évig tartó modernizáció, hanem a hosszú távú fejlődés.

Fotó: KUKA

A Kuka digitális szolgáltatásai testreszabott megoldásokat kínálnak ezekhez a hosszú távú modernizációs projektekhez, a smart factory speciális követelményeinek figyelembevételével.

A berendezések és robotok szimulációjától az adatok felügyeletén és egyedi kiértékelésén keresztül egészen a támogatásig: a Kuka kiemelt támogatója a digitális fejlesztéseknek, amellyel átláthatóbbá és hatékonyabbá válhat egy vállalkozás termelése.

Öt fő lépés az okosgyár létrehozásához:

  • Az első lépés a tervezés, amely során érdemes megvizsgálni az automatizáció lehetőségeit és azon területeket, ahol a számítógép vagy robotok általi munkavégzés alkalmazható.
  • A második lépés a virtuális valóság létrehozása a KUKA.Sim szimulációs szoftver segítségével, valamint az azonnal elvégezhető optimalizálási munkák.
  • A harmadik lépés az adatgyűjtés és elemzés a KUKA Xpert segítségével, ahol műszaki információkat és útmutatókat lehet találni a Kuka termékeiről.
  • A negyedik lépés a robotok alkalmazása az iiQoT szoftveren keresztül, amely a Kuka központi IIoT-platformja.
  • Az ötödik lépés a KUKA Remote Service támogatása a digitális kapcsolatnak köszönhetően, amely által rendkívül gyorsan megtalálható a probléma oka és annak elhárítási módja.
  • + Ráadásként a megfelelő szolgáltatásokkal tovább lehet optimalizálni a robotflottát, valamint berendezések kezelését, karbantartását és biztonságát.
Gyártási szimuláció a KUKA.Sim segítségével

Gyártási szimuláció a KUKA.Sim segítségével | Fotó: KUKA

Hatékonyság-növelés számokkal bizonyítva

Az vállalkozások egyik legfontosabb célja a hatékonyság növelése, melynek eredményeit mérőszámokkal kell bizonyítani. Az iiQoT szoftver kulcsfontosságú szerepet játszik ebben a folyamatban, mivel lehetővé teszi a robotok megbízhatóságának és energiafogyasztásának pontos mérését, valamint optimalizálását.

A megtérülés egyik meghatározó mérőszáma a Mean Time Between Failure (MTBF), vagyis a meghibásodások között átlagosan eltelt idő, amely pontosan mérhető és növelhető a Kuka IIoT-platformjával. A szoftver legfontosabb funkciói közé tartozik a berendezés-menedzsment, a megelőző karbantartás, a hibafelismerés, valamint a figyelmeztető üzenetek.

A környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartva, kiemelt jelentőséggel bír a robotok energiafogyasztása, amely szintén pontosan mérhető és sok következtetés levonására használható. A közeljövőben várhatóan nem az eszközbeszerzés jelenti majd a legnagyobb költséget az ipar számára, hanem az elavult géppark energiahasználata és a manuális munkafolyamatokat végző dolgozók megfizetése. Az iiQoT szoftvernek köszönhetően lehetőség nyílik az energiahatékonyság optimalizálására és a fenntartható üzemeltetésre.

A ciklusidő is kiemelt fontosságú mérőszám, hiszen segítségével meghatározható a gyártási kapacitás. Optimalizálás előtt a gyártóberendezés virtuális ikerpárján érdemes lefuttatni a tervezett változtatásokat, ezáltal megbizonyosodhatunk arról, hogy a változtatások hogyan fogják befolyásolni a ciklusidőt és a termelési teljesítményt a valóságban. Ehhez a feladathoz kiváló megoldás a KUKA.Sim szimulációs szoftver, amely segítségével az alkalmazások fejleszthetők és szimulálhatók a cellákban vagy gyártóberendezésekben, még a tényleges berendezés üzembe helyezése előtt.

Fotó: KUKA

Folyamatos fejlődés

A jövő gyárai szinte kimeríthetetlenek a fejlesztési lehetőségekből. Ezek kiaknázásában partner a Kuka, akinek a segítségével a vállalatok úgy tudják optimalizálni a gyártásukat, mint még soha. A Kuka kobotok az emberekkel közösen dolgozhatnak, így különböző alkalmazási területeken lehet őket használni, ahol a pontosság, a sebesség és az egyszerű kezelhetőség fontos szempontok. A Kuka digitális eszközei pedig nagyobb biztonsággal, hatékonysággal és teljes rugalmassággal járulnak hozzá az Ipar 4.0 forradalmasításához.

A Kuka megoldásainak széles választékát kínálja olyan vállalkozások számára, amelyek az okosgyárak létrehozásával hatékonyság-növekedést, versenyelőnyt szeretnének elérni, továbbá energiát takarítanának meg és hosszú távon optimalizálnák gyártásukat.

A Kuka egy ipari automatizációval foglalkozó nemzetközi vállalatcsoport, mely megközelítőleg 2,6 milliárd euró nagyságú forgalmat bonyolít le évente és napjainkban már majdnem 14 ezer munkavállalóval rendelkezik. A Kuka ügyfeleinek a robotcelláktól kezdve, egészen a teljesen automata berendezésekig – illetve azok hálózatba kapcsolásával együtt – mindent egy kézből kínál, olyan piacokon, mint az autógyártás, elektronikai ipar, fém- és műanyaggyártás, fogyasztási termékek, e-kereskedelem/kiskereskedelem és egészségügy.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink