Gyártósor Csúcsmodern gyártócellával bővült a CNC-terület a Danánál

Csúcsmodern gyártócellával bővült a CNC-terület a Danánál

Szabó Fanni | 2018.11.23 05:04

Csúcsmodern gyártócellával bővült a CNC-terület a Danánál

Az elmúlt hónapokban munkába álltak a CNC terület legújabb berendezései a Dana győri gyárában. A Mazak HCN6800 rugalmas gyártócellába integrált gépek beszerzése és telepítése volt az idei év egyik legnagyobb fejlesztése az Off Highway üzemben.

Hirdetés

Jelentősen nőttek a termelési lehívások az utóbbi években a Danánál, ezért rövid távú megoldásként három gépkapacitásnyi munkát adott át a cég partnereinek. Hosszú távon azonban kifizetődőbb megoldást láttak a CNC-terület bővítésében.

A beszerzés tervezése már a kiszervezéssel egy időben, körülbelül másfél évvel ezelőtt elkezdődött. A CNC terület növelése érdekében elsőként a raktárterület csökkentése, majd áthelyezése volt a legfontosabb feladat, ezután elkészült a megfelelő alapzat, bővítették az energiahálózatot végül pedig új tipox réteget is kapott a terület. A gépek és a palettázó rendszer két turnusban érkeztek. Az első gépek már a nyári időszakban megérkeztek, melyek beüzemelésével októberre végzett a szakembergárda. A második turnus novemberben volt esedékdes, a tervek szerint pedig decemberben adják át a teljes rendszert.

Az új berendezések már megkezdték a munkát a gyártósorokon. A rugalmas gyártócella – mint mondták – a legmodernebb a piacon, ekkora méretben és komplexitásban pedig Európában az egyetlen. A korábbi tapasztalatok alapján a régebbi, 28 palettás gépet nagyobb kapacitásúra cserélték, mely már 56 palettát is képes kezelni.

A Dana nagy reményeket fűz az új gépekhez. A tervek szerint a kiszervezett munkák is visszakerülnek a vállalat falai közé, mellyel a gyártási költségek is redukálódnak. A gépek méretének növelésével nagyobb termékeket is tudnak majd gyártani és bővítésre is alkalmas a rendszer.

A fejlesztés azonban itt nem állt meg, hamarosan automatizált szerszámcserélő robot is könnyíti majd a dolgozók munkáját.

Kiemelt Partnereink