Gyártósor Chatbotokkal segíti a programozást a Beckhoff

Chatbotokkal segíti a programozást a Beckhoff

autopro.hu/V.M. | 2023.04.28 11:18

Chatbotokkal segíti a programozást a Beckhoff

Fotó: Beckhoff

A gyártásautomatizálási megoldásokat kínáló Beckhoff bejelentette, hogy egy olyan modult fejlesztett ki a TwinCat XAE tervezőkörnyezetéhez, mely lehetővé teszi chatbotok alkalmazását például a PLC-kódolás vagy a dokumentumkészítés automatizálására.

Hirdetés

A német vállalat szerint megoldása „egy sor új chatboton alapuló lehetőséget nyit meg a vezérléstervezésben.”

A TwinCAT Chat Client lehetővé teszi nagy nyelvi modellek (Large Language Models – LLM), mint a ChatGPT használatát a vezérlési programozás hatékonyabbá tétele érdekében.

Sven Goldstein, a TwinCat termékmenedzsere elmondta: „Az elmúlt hónapokban a ChatGPT-t próbálgattuk, és közben rájöttünk, hogy nagyon hasznos további képességekkel rendelkezik: képes forráskódokat is generálni.”

Könnyű használat

Goldstein egy példát is hozott: ebben a ChatGPT-t arra kérik, hogy generáljon egy forráskódot egy quicksort algoritmushoz. A kész kódot aztán egyszerűen meg lehet fogni, és át lehet emelni a PLC-be.

A neurális hálókon alapuló nagy nyelvi modelleket nagy mennyiségű szöveg segítségével tanítják be. A modelleket ezután számos különböző feladatra lehet használni, képezhetik például chatbotok vagy nyelvi fordító eszközök alapját.

A Drives & Controls cikke szerint a TwinCat Chat közvetlenül ahhoz a felhőhöz csatlakozik, amin az LLM fut. A kezelése egy felhasználói felületen keresztül lehetséges, a PLC-programozó környezettel pedig egy automatizálási interfészen keresztül kommunikál.

A Beckhoff szerint a fejlesztése funkcióblokkok hiányzó kódjainak pótlására, illetve a kódok jobb olvashatóság érdekében való újrastrukturálására is képes.

A PC-alapú vezérléstechnikán alapuló, nyílt automatizálási rendszereket megvalósító Beckhoff Automation nemzetközi vállalatcsoportot Hans Beckhoff alapította 1980-ban. A vállalat széles termékpalettáján ipari PC-k, terepi I/O- és terepibusz-komponensek, szervohajtások, szervomotorok, lineáris szállítórendszerek, automatizálási szoftverek, valamint az ipari képfeldolgozáshoz szükséges hardverek és szoftverek szerepelnek. A vállalat székhelye a németországi Verlben található, a nemzetközi piacon pedig 40 leányvállalatán és disztribútorokon keresztül jelenik meg, világszerte több mint 75 országban képviseltetve magát. A Beckhoff világszerte több mint ötezer embert foglalkoztat, és 2021-ben 1,182 milliárd eurós forgalmat ért el. A vállalatnak disztribútoron keresztül 2005 óta van képviselete hazánkban, azonban a folyamatos és dinamikus forgalomnövekedésnek köszönhetően 2012-től már szükségessé vált a magyarországi leányvállalat létrehozása is.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink